Julen er full av tradisjoner, og syv slag julebakst er en av dem. Men ofte lagres julebaksten i kakeboksene til langt over nyttår. Det blir rett og slett nok knask og slikkerier i løpet av jula, og kanskje frister ikke de vante vridde fattigmennene like mye som i barndommens jul¿ Denne oppskriften gir cirka 25 kaker.

Ingredienser:
  • 2 ss mykt peanøttsmør
  • 225 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g sammalt hvete
  • 225 g hvetemel
  • 125 g usaltede peanøtter
  • Slik gjør du det:
    1. Rør peanøttsmør og smør sammen. Bland i siktet melis og melet.
    2. Sett ovnen på 180 grader. Smør to bakepapir på stekebrett. Rull deigen til 25 små boller som du setter på stekebrettene med godt mellomrom.
    3. Press toppene flate med en gaffel (slik at det lager et fint mønster).
    4. Press noen peanøtter ned i hver kake. Stek dem i 15-20 minutter til de er lysebrune.
    5. La kakene avkjøles i noen minutter før du legger dem over på en rist.

    2. Pikekyss (marengstopper)
    Dette rekker til cirka 40 stykk.

    Ingredienser:
  • 3 eggeviter
  • 1 dl sukker
  • Eventuelt konditorfarge Slik gjør du det:
    1. Still ovnstemperatur på 125 grader, varmluft 100 grader.
    2. Ha eggehvitene i en tørr og fettfri bolle (viktig for at hvitene skal kunne piskes stive).
    3. Tilsett ca 1/3 av sukkeret, og pisk til du har et fast og stivt skum. Vend forsiktig inn resten av sukkeret. Tilsett eventuelt konditorfarge om du ønsker morsomme farger.
    4. Bruk skjeer eller sprøyte, og bre ut marengsen på bakepapir, evt. godt smurte stekeplater.
    Stek midt i ovnen ca. 45 min. Marengsene skal bli tørre og lette. Oppbevares i en tett kakeboks.

    3. Amerikanske sjokoladekjeks


Ingredienser:
  • 200 g margarin
  • 2 1/2 dl sukker
  • 2 egg
  • 150-200 g smeltet lys kokesjokolade(eller en kopp oboy som blandes med litt melk)
  • 5 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts kanel
  • Slik gjør du det:
    1. Sett ovnen på 200 grader.
    2. Margarin og sukker røres hvitt og kremaktig. Rør inn eggene,smeltet sjokolade (eller oboy). Sikt i hvetemel, bakepulver og kanel. Blandes godt. Bruk en skje og legg deigklatter på en papirkledd bakeplate. Deigen flyter utover, så la det være et mellomrom.
    3. Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 10-12 min.

    4. Kaffe-kjeks

    Ingredienser:
  • 200 g Margarin (romtemperert)
  • 3 dl sukker
  • 2 stk. egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 dl hvetemel
  • 2 dl havregryn
  • 1 ts natron
  • 50 g rosiner hakket
  • 50 g hasselnøttkjerner hakket
  • 50 g finhakket mørk sjokolade
  • 1 ss pulverkaffe
  • Slik gjør du det:
    1. Sett stekeovnen på 200 grader.
    2. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen, bland inn vaniljesukker, natron, hvetemel og havregryn. Til sist rører du inn pulverkaffe, nøtter, rosiner og sjokolade.
    3. Sett deigen med skje på bakepapir eller smurt stekeplate. Beregn god plass for de smelter ut over platen.
    4. Stekes i cirka 10 minutter. Avkjøles på rist.

    5. Sjokolade-nøttedrømmer
    Oppskriften gir cirka 30 kaker.

    Ingredienser:
  • 5 dl kremfløte
  • 25 g usaltet smør, hakket
  • 3,5 dl lys sirup
  • 200 g fint sukker
  • 90 g lysebrunt sukker
  • En klype salt
  • 1 ss vaniljedråper
  • 425 g hasselnøtter, pekannøtter, valnøtter, paranøtter og/eller usaltede peanøtter
  • 400 g kokesjokolade, hakket
  • 25 g delfiafett
  • Slik gjør du det:
    1. Smør to bakepapir på stekebrett. Varm opp fløten, smøret, sirupen, sukkeret og saltet i en tykkbunnet kjele over middels varme til smøret er smeltet og sukkeret er oppløst.
    2. La blandingen koke opp og rør hele tiden til blandingen måler 119 grader på et sukkertermometer. Sett kjelen over i en større kjele med kaldt vann.
    3. Avkjøles langsomt. Ha så i vaniljedråpene. Bland i nøttene til de er dekket av karamell. Bruk en oljet spiseskje og sett blandingen i små topper på bakepapiret. Hvis karamellblandingen blir hard, settes kjelen på platen til blandingen mykner.
    4. Sett toppene i kjøleskap i 30 minutter til de er faste og harde.
    5. Bruk en flat kniv og flytt toppene over på en rist med et bakepapir under.
    6. Smelt sjokoladen sammen med delfiafettet i en kjele over lav varme til blandingen er glatt og blank. Avkjøles litt, fordel så sjokoladen over toppene.
    7. Du kan eventuelt bruke en gaffel og dyppe hver kake i den smeltede sjokoladen. Rist av overflødig sjokolade. Settes på rist og avkjøles i to timer.

    6. Lavendelhjerter
    En oppskrift gir mellom 16-18 hjerter.

    Ingredienser:
  • 125 g usaltet smør
  • 50 g sukker
  • 175 g hvetemel
  • 1 ss tørket lavendel (helst knopper), grovhakket
  • 2 ss sukker til pynt
  • Slik gjør du det:
    1. Rør smør og sukker i en bolle til blandingen er luftig. Tilsett mel og lavendel, og elt deigen til en rund, myk bolle. Dekk med plast og la den avkjøles i 15 minutter.
    2. Sett ovnen på 200 grader. Kjevle ut deigen på et melet bakebord og stikk ut 18 små hjerter.
    3. Legg kakene på et smurt bakepapir og stek dem i cirka 10 minutter, til de er gyldne.
    4. Dryss kakene med sukker. La dem stå i fem minutter før du tar dem over på en rist for å avkjøles. Obs: Oppbevares i en lufttett boks i opptil en uke!

    7. Honning- og nøttedrømmer
Gir cirka 48 kaker

Ingredienser:
  • 125 g skåldede mandler
  • 125 g hasselnøttkjerner
  • 2 eggehviter
  • 125 g eller 1/5 kopp honning
  • 125 g sukker
  • Slik gjør du det:
    1. Sett ovnen på lav varme, 100 til 120 grader.
    2. Rist mandler og hasselnøtter i ovnen i cirka 30 minutter. Gni skallet av med et kjøkkenhåndkle og hakk alt grovt.
    3. Pisk eggehviten stiv og ha i nøtteblandingen.
    4. Ha honning og sukker i en tykkbunnet kjele og la det koke opp. Tilsett nøtteblandingen og la blandingen putre i cirka 10 minutter.
    5. Dekk en 20 cm firkantet form med bakepapir. Hell blandingen over i formen og glatt til overflaten. Dekk til med bakepapir. Legg noe tungt på toppen og la det stå kaldt i to dager. Kutt kaken i 48 små biter. Pakk bitene pent i cellofan eller papir - og vær så god!

    Kilder: Molly Perhams "Søtt og sprøtt", norsknettskole.no, matmons.net, mineoppskrifter.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!