En god salat kan inneholde så mangt, og kan fungere fint til både lunsj og middag, til snacks og dessert. Men det kan være begrenset hvor mye ruccola og isbergsalat du orker å fordøye før du går lei. Men med litt research viser det seg faktisk at en salat ikke trenger å være et tørt og kjedelig grøntfõr. Med litt eksperimentering og noen eksotiske ingredienser trenger du aldri å spise kjedelig salat igjen!

Her er fem supre salatforslag:

Sjokoladesalat med frukt
Ingredienser:
1 stk vaniljestang
5 dl vann
50 g sukker
1 plate av din favorittsjokolade

Frukter:
½ stk galiamelon
1 stk pære
1 stk banan
1 stk eple
2 stk kiwi
2 stk pasjonsfrukt
200 g jordbær
½ stk sitron
100 g hasselnøtter (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Snitt vaniljestangen på midten og skrap ut innholdet med en kniv. Kok opp vann, sukker og vaniljestang + innholdet. Sil og avkjøl. Vask frukt og bær. Ta av skallet på melonen, bananen og kiwien. Kutt alle ingrediensene i passe små biter, utenom pasjonsfrukten. Klem over litt sitronsaft. Bland forsiktig frukt, bær og sukkerlaken.

Del pasjonsfrukten i to og skrap ut innholdet og ha det over fruktblandingen. Dryss over nøtter. Knekk det meste av sjokoladen i små biter som du blander i salaten. Rasp det som er igjen av sjokoladen på toppen.

Den usunne varianten serveres med pisket krem, vaniljesaus, vaniljekrem eller vaniljeis.

Den vågale salaten (Salade Folle)
Ingredienser:
2 skiver Parmaskinke
100 g kokt pasta (penne eller farfalle)
1 kokt egg delt i 4 båter
50 g fersk mozzarellaost
1 ts ristede pinjekjerner
4 appelsinbåter
2 til 3 ss revet parmesan
1 stekt kyllingbryst skåret i skiver

Dressing:
1 ss Dijonsennep
3 dl olivenolje
1 dl hvitvinseddik
2 kokte egg
Salt og pepper

Slik gjør du det:
Kjør alle ingredienser i en kjøkkenmikser, smak deg fram med salt og pepper. Hell dressingen over salaten, bland godt, og server.

Pizzasalat
Ingredienser:
Kjøttdeig
Løk
Sjampinjong
Pizzafyll
Ananas
Mais
Ulike sorter salat
Ost

Slik gjør du det:
Brun kjøttdeig, og hell oppi pizzafyll, sopp, ananas, mais og løk. La det bli kjølig før du blander det med ulik grønn salat. Strø revet ost på toppen Spises gjerne med ferskt finbrød.

Spennende salat
Ingredienser:
2 store tomater
1 issalat
1 salathode
2 endiviesalat
60 g grønne oliven
60 g sorte oliven
1 slangeagurk
1 paprika
150 g pasta etter eget ønske

Dressing :
3 ss vineddik
3 ss olivenolje
½ ts basilikum
salt og pepper
litt sukker


Slik gjør du det :
Kok pastaen etter anvisning på pakningen i saltet vann med litt olje. Skyll den godt under rennende vann i et dørslag. La den avkjøles. Skjær tomater i halve, agurk i skiver og renset paprika i strimler. Pisk sammen ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Legg opp tomat, agurk, paprika og oliven. Sett bollen kaldt. Vask salattypene. Skjær og del salathodene i blader.

Fordel issalatbladene rundt på et stort fat og lag en seng. Fordel Agurk og paprika oppå. Lag en krans av salatblader ytterst og endivieblader innenfor. Fordel tomatene oppå og en haug med pasta midt på fatet. Dryss oliven utover og slå dressingen over og la salaten stå og trekke en stund.

Serveres iskald med lunkent brød og smør til.

Kinakål med ny vri
Ingredienser:
1 stk kinakål
1 bunt frisk grønn asparges i biter
1 pk sukkererter
salt
2 stk rødløk
2 ss sukker
1 ts smør
3 ss eddik
4 ss olivenolje
2 stk bløtkokte egg
1 dl brødkrutonger

Slik gjør du det:
Riv kålbladene i biter og blansjer de sammen med aspargesbiter og erter i lettsaltet vann. Avkjøl i isvann og tørk godt. Hakk rødløken og surr den i en kjele sammen med sukker og smør. Tilsett eddik og olje.

Anrett salaten på fire tallerkener med eggehalver og krutonger. Hell over den lune dressingen og server.

Tips: Sammen med godt brød er dette et sunt og godt måltid.

Kilder: matprat.no, cooks.com, dinmat.bt.no, kokk.no, frukt.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!