Penne med blåmuggost og brokkoli

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 4

Ingredienser:

500 g brokkoli
2 ss smør
1 stk løk
1 ½ dl hvitvin (kan erstattes med eplejuice)
1 ½ dl kremfløte
1 ts paprikapulver
½ ts chilipulver
150 g blåmuggost
2 ss mandelflak
500 g penne

Fremgangsmåte:

Rens, vask og kutt brokkolien i små buketter, kok de knapt møre i lettsaltet vann.

Varm smør i en kjele. Tilsett løk i skiver og stek over middels varme til løken er blank og myk. Tilsett vin og kremfløte, og la det småkoke i 4-5 minutter til sausen har tyknet litt. Rør inn paprikapulver, chilipulver og ost. La det hele få et raskt oppkok og smak til med salt og pepper. Tilsett brokkolien og rør forsiktig til den har blitt gjennomvarm.

Mens pastasausen lages kokes pastaen "al dente" i en stor kjele fosskokende saltet vann. Hell vannet av og bland med pastasausen. Serveres med et dryss ristede mandelflak.

Samosa med grønnsakfyll

Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

Ingredienser:

Paideig:
200 g hvetemel
100 g smør
2 ss vann

Fyll:
300 g jordskokk
1 stk revet gulrot
200 g hakket og grovhakket frisk spinat
2 stk finhakket sjalottløk
½ stk rød paprika i små terninger
2 ss olivenolje
salt og pepper
1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte:

I ovn ved 200°C i ca. 15 minutter.

Elt sammen ingrediensene til paideigen og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter. Skrell jordskokkene, skjær dem i skiver og kok dem møre i usaltet vann. La vannet renne godt av og damp jordskokkene. Mos dem.

Fres gulrot, spinat, løk og paprika i olje til alt er mørt, men ikke brunt. Smak til med salt og pepper. Avkjøl fyllet.

Kjevle paideigen ut og del den i 6-8 firkanter. Legg en skje fyll midt på deigfirkanten, pensle kantene med egg og brett deigen dobbelt. Pensle overflaten med egg og stek samosaene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte.

Frys evt. samosaene og tin dem forsiktig i stekepanne før bruk.

Vegetarkarri

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 2

Ingredienser:

400 g melen potet
2 stk løk
2 stk små rød chili
2 stk vårløk
2 ss rapsolje
2 ss karri
1 dl vann
2 dl matyoghurt
1 ss hvetemel
100 g frisk spinat (små blader)
1 ts karri til pynt

Fremgangsmåte:

Skrell poteter og løk. Skjær potetene i jevne biter og hakk løken grovt. Del chiliene og fjern frøene. Skjær chiliene i småbiter og vårløk i ringer. Fres poteter, chili, løk og vårløk i olje 2-3 minutter.

Bland inn vann, yoghurt og hvetemel og la det surre ca. 10 minutter videre til potetene er møre. Bland inn spinat. Spe med mer vann om det trengs og la alt bli skikkelig gjennomvarmt. Dryss litt karri over. Spis det gjerne med naanbrød til.

Auberginegrateng

Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

Ingredienser:

3 dl matfløte
1 dl jarlsberg revet
400 g aubergine
½ ts salt
1 stk løk
1 båt hvitløk
1 ss smør
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpuré
½ stk grønnsakbuljong (terning)

Fremgangsmåte:

I stekeovn på 225ºC i 25 minutter

Hell fløten i en kjele, ha i ost og sett den på svak varme slik at osten smelter. Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver og legg dem ut på kjøkkenpapir. Dryss over salt på auberginskivene for å trekke ut væske. Skrell og hakk løken og hvitløken. Smelt smør i en kjele og fres løk og hvitløk.

Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré og grønnsaksbuljong. La sausen koke i ca. 5 minutter.

Tørk av auberginskivene med et kjøkkenpapir og stek dem gylne i smør i en stekepanne. Legg auberginskiver og tomatsaus lagvis i en smurt ildfast form og hell over tykk ostesaus på toppen. Gratineres midt i ovnen.

  • Oppskriftene er hentet fra Mat.no. Tips! Kan spises som en selvstendig rett med brød til. Kan også brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk i stedet for poteter.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!