• Saken er hentet fra Matinorden.no!
  • Bjørnebær er stappfulle av antioksidanter, C-vitaminer og ellaginsyre som kan beskytte mot kreft og kroniske sykdommer. Alle de små frøene er gode fibertilskudd. Bærene inneholder også salicylater, det smertelindrende virkestoffet i aspirin. Unge bjørnebærblader er også rike på C-vitamin og gir en velsmakende urtete.

    Og det er masse deilig du kan lage med bær, både desserter, salater, som pålegg eller saft. Her har du noen bjørnebær-oppskrifter!

    Ristet brød med bjørnebær og hvit geitost
til 4 personer

Du trenger:
  • 4 skiver brød, grovt eller fint
  • 1 kubbe hvit geitost
  • olivenolje
  • sort pepper
  • 2 never bjørnebær
  • ruccola eller andre salatblader
  • Slik gjør du:

    1) Rist brødskivene under grillen, bare på den ene siden.

    2) Skjær geitosten i en cm tykke skiver som du legger på brødskivene.

    3) Sett skivene under den varme grillen, sju cm fra varmen i tre minutter eller til osten så vidt begynner å bli myk.

    4) Drypp litt olivenolje og kvern litt pepper over hver skive.

    5 Spre bjørnebær over osten og sett skivene under grillen i tre minutter til eller til osten begynner å bli gyllen og bobler litt.

    6) Dekk et serveringsfat med salatblader og sett geitostsmørbrødene på salatsengen. Serveres med det samme!

    Bjørnebær- og eplekake
Til 10 personer

Du trenger:

Deig:
  • 250 g hvetemel
  • 125 g smør, i terninger
  • 30 g melis
  • 1 sammenpisket egg
  • Fyll:
  • 3-4 røde matepler, renset og skåret i tynne skiver
  • 3 never bjørnebær
  • bjørnebærsyltetøy
  • Slik gjør du:

    1) Sikt mel og melis i en bakebolle og smuldre inn smøret til deigen ligner brødsmuler.

    2) Bland inn egget og rør deigen sammen til en kule.

    3) Legg deigen i en plastpose og la den ligge i kjøleskapet i minst 30 minutter.

    4) Strø litt mel på bakebordet, kjevle ut deigen og spre den utover en 25 cm rund form med løs bunn.

    5) Legg epleskivene pent utover bunnen og strø bjørnebærene over. Stekes i ovnen på 200 °C i 40-50 minutter.

    For ekstra sødme: Varm litt bjørnebærsyltetøy i en kjele og hell det over kaken!

    Bjørnebærsyltetøy


Du trenger:
  • 1 kg bjørnebær
  • 5 ss vann
  • 600 g sukker
  • 1,5 dl ripssaft
  • Slik gjør du:

    1) Ha bærene og vannet i en tykkbunnet kjele på svak varme.

    2) Kok langsomt opp slik at bærene får saftet seg. La koke i 2-3 minutter.

    3) Tilsett ripssaften og sukkeret. Rør til sukkeret er helt oppløst og la det koke opp igjen.

    4) Kok til syltetøyet stivner når du heller en liten teskje på en kald skål, prøv deg fram.

    5) Trekk kjelen fra platen, fjern skummet og hell syltetøyet på varme, rene glass.

    6) Dekk glassene med vokspapir og avkjøl dem før du setter lokkene på.

    Bjørnebæryoghurt


Du trenger:
  • naturell yoghurt
  • vaniljestang
  • sukker/vaniljesukker
  • Slik gjør du: 1) Hell yoghurten i en bolle og visp den luftig med en gaffel.

    2) Del en vaniljestang i to og skrap innsiden ned i yoghurten.

    3) Visp igjen med litt sukker, gjerne sukker som har fått smak av å være på et glass med en vaniljestang.

    4) Hell yoghurten lagvis med bjørnebærsyltetøy i dessertglass og pynt med noen friske bjørnebær. Serveres avkjølt.

    Bjørnebærsaft


1) Ha bærene i en dyp kjele med litt vann for å få dem til å safte seg.

2) Sett kjelen i en stor kjele med vann (vannbad) og sett denne på lav varme.

3) La denne stå noen timer til bjørnebærene har saftet seg ordentlig.

4) Sil saften gjennom et klede. KAN DROPPE HVIS DÅRLIG PLASS.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!