Vegetarmat er både godt og sunt. Og det behøver heller ikke være spesielt vanskelig. Tryll og lek med all verdens grønnsaker, ris, oljer, pasta, oster og krydder. Vi har plukket ut noen enkle vegetarretter fra mat.no.

 

Vegetarkarri

 

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

 

Ingredienser:

400 g melen potet
2 stk. løk
2 stk. små rød chili
2 stk. vårløk
2 ss rapsolje
2 ss karri
1 dl vann
2 dl matyoghurt
1 ss hvetemel
100 g frisk spinat (små blader)
1 ts karri til pynt

 


Fremgangsmåte:

Skrell poteter og løk. Skjær potetene i jevne biter og hakk løken grovt. Del chiliene og fjern frøene. Skjær chiliene i småbiter og vårløk i ringer. Fres poteter, chili, løk og vårløk i olje 2-3 minutter.

Bland inn vann, yoghurt og hvetemel og la det surre ca. 10 minutter videre til potetene er møre. Bland inn spinat. Spe med mer vann om det trengs og la alt bli skikkelig gjennomvarmt. Dryss litt karri over. Spis det gjerne med naanbrød til.

 

Gulrotlapskaus

 

Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

 

Ingredienser:

1 kg gulrot
1 stk. løk
3 ss smør
3 ss hvetemel
8 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 ts soyasaus
3 stk. laurbærblad
10 stk. hel pepper
salt
1 dl grovhakket kruspersille
½ dl hakket tørket gressløk


Fremgangsmåte:

1. Skrell gulrøtter og skjær i store biter.
2. Skrell og del løk i skiver.
3. Stek gulrøtter og løk i noen minutter uten at det tar farge.
4. Strø på hvetemel og spe med vann, litt i gangen. Tilsett buljong, soya, laurbærblad og pepper.
5. Kok ved svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, ca 25 minutter.
6. Smak til med salt og bland i urtene.
7. Servér gulrotlapskausen sammen med rødbeter og kokte poteter.

Flatbrød er godt til!

 

Vegetarwok

 

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

 

Ingredienser:

150 g pak choy
1 stk. gulrot i strimler
100 g blomkål i små buketter
100 g brokkoli i små buketter
1 stk. grønn paprika i strimler eller staver
1 stk. gul paprika i strimler eller staver
150 g sukkererter - snittet
100 g frisk babymais hele eller i biter
4 stk. frisk grønn asparges i biter
1 stk. snittet rødløk
1 boks salatbønner
2 ss sesamolje
2 båt presset hvitløk
2 dl teriyakisaus
2 ss sesamfrø
100 g bønnespirer
2 ss hakket frisk koriander


Fremgangsmåte:

Skjær grønnsakene i pene, like store biter.

Varm opp oljen i en wok og tilsett grønnsakene og salatbønnene. Wok i 2-3 minutter.

Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.

Server woken umiddelbart, gjerne med nudler.

 

Vegetarlasagne

 

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

 

Ingredienser:
5 blad savoykål eller kinakål
8 stk. potet - skrelte
1 stk. rødløk i skiver
1 stk. rød paprika i strimler
2 båt hvitløk - knuste
1 dl olje
salt og pepper
1 ss hakket frisk timian
140 g revet cheddar

 

Fremgangsmåte:

Forvell savoykålbladene (evt. kinakålbladene) i kokende vann i et minutt. Avkjøl i kaldt vann.

Ha olje i en varm panne. Fres raskt paprika og løk sammen med hvitløk og timian. Skjær poteter i skiver. Legg lagvis savoykålblader, poteter og løkblandingen. Bruk gjerne en springform eller en ildfast form. Dryss litt salt og pepper på.

Bakes i ovn på 180 grader C i ca. 1 time. De siste 15 minuttene med reven cheddarost på toppen. La retten hvile i ca. 10 minutter slik at lasagnen får satt seg.

Server nylaget f.eks. med en tomatsalat og hvitløksbrød.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!