Foto: Brodogkorn.no

Begynner du å bli mektig lei av å spise det samme tørre brødet dag etter dag? Forsøk å bake selv! Det er enkelt, rimelig, og du kan lage brødene akkurat slik du liker dem.

Les også: Superbillige middagstips!

Les også: Digg restemat

Les også: Fruktige kaker


Her er 5 oppskrifter på sunne brød:

1. Kokken Omar Visets gode og grove brød
Denne oppskriften gir to brød.

Ingredienser:
  • 1 liter blanding av vann og melk
  • 50 g gjær
  • 2-3 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 2 dl hvetekli
  • 1 dl hvetekim
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl sammalt rug, grov
  • 4 dl sammalt hvete, grov
  • 7-8 dl hvetemel

  • Slik gjør du det:
    Varm væsken til 37 grader. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, hvetekliet, hvetekimen, havregrynene, den sammalte rugen og hveten.
    Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens.

    Dekk så deigen med plast, og la den heve inntil én time til dobbelt størrelse på et lunt sted. Ta deigen på bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i inntil én time. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 grader i cirka 1 time. Avkjøl på rist.

    2. Ingers rugbrød
    Oppskriften gir 3-4 brød på cirka 111 kcal per skive.

    Ingredienser:
  • 1,3 kg fin sammalt hvete
  • 200 gr fin sammalt rug
  • 200 gr helkorn hvete
  • 75 gr gjær
  • 2 strøkne ts salt
  • 9 dl hvetekli/kruskakli
  • 1,8 liter lunkent vann, helst 37 grader
  • (Eventuelt 1 l søt eller sur skummet
  • melk + 8 dl vann)
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkekjerner

  • Slik gjør du det:
    Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan ikke eltes på bordet.

    Hev deigen i underkant av en time i bakebollen. Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, cirka tretti minutter. Slå luften ut av deigen igjen og hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.

    Gir tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur. Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg.

    3. Ellas gode grovbrød
    Gir 3 brød på cirka 132 kcal per skive.

    Ingredienser:
  • 2 ss meierismør
  • 50 gr gjær
  • 1,6 liter skummet melk, søt eller syrnet
  • 1 ss salt
  • 4 dl havregryn
  • 1 kg grovbakstmel
  • Cirka 1 kg hvetemel

  • Pensling og dryss:
  • Lunkent vann
  • Sesamfrø

  • Slik gjør du det:
    Smelt smøret og hell i melken. Smuldre gjæren i bakebollen og hell over den lunkne væsken. Tilsett salt, havregryn og grovt mel. Elt godt og tilsett fint mel til deigen "slipper" bakebollen. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Ta deigen på bakebordet og del i tre emner. Elt hvert emne til sprekkfritt brød og legg som rundt brød på smurt stekeovnsplate. Eller legg i avlang brødform hver på cirka. 2 liter. Skjær snitt i brødene med en skarp kniv, pensle med vann og dryss eventuelt på sesamfrø. Stek brødene i stekeovnen ved 200 grader i cirka 45 minutter og avkjøl på rist.

    4. Helsebrød uten gjær
    Gir 2 brød på cirka 109 kcal per skive.

    Ingredienser:
  • 10 dl hvetemel
  • 6 dl sammalt hvete
  • 2 dl kli
  • 2 dl helkorn
  • 1 ts salt
  • 2 ts natron
  • 1 liter skummet kulturmelk

  • Slik gjør du det:
    Varm ovnen til 175 grader. Bland alt det tørre og rør i melken. Fyll røren i to smurte former og sett dem straks i varm ovn i cirka I 1/2 time. Brødet kan fryses.

    5. Grovt formbrød
    Gir 2 brød.

    Ingredienser:
  • 1 l skummet kulturmelk
  • 2 ts salt
  • 2 ss mørk sirup
  • 50 g gjær
  • 750 g fin sammalt hvete eller rug
  • 500 g hvetemel

  • Slik gjør du det:
    Varm melken til den er lunken, fingervarm. Rør gjæren ut i melken, tilsett salt, sirup og alt det grove melet og elt deigen sammen med det fine melet. Bruk såpass mye fint mel at deigen blir fast og smidig.

    Dekk deigen godt med plast og la den heve til dobbel størrelse, cirka 1 time. Elt deigen lett om, del den i to jevnstore emner og trill sprekkfrie brød som legges smurte 2- liters former.

    Dekk formene og la brødene heve til de fyller formene. Stek brødene nederst i ovnen ved 200 grader til de er gjennomstekt, cirka 50-60 minutter. Avkjøl dem på rist.

    Tips:
  • Kli og havregryn suger til seg mye fuktighet. I deiger med tilsetning av kli og havre må det derfor brukes mer væske enn i vanlige brøddeiger.
  • Blanding av flere kornslag gir brødene ekstra fyldig smak.
  • Bakevarer uten gjær trenger varm væske, lavere temperatur og lengre steketid.
  • Kilder: NRK, Matoppskrift.no, Klikk.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!