Alle burde ha sjansen til å spise et godt og varmt måltid hver dag, uansett hvor blakk man er. Vi har noen tips til deg her!

Vi har ikke tatt med priser per rett siden dette varierer fra butikk til butikk og i forhold til mengde, men her får du en pekepinn.

Sunt og billig
  • Kok opp grov pasta og to hardkokte egg som du deler.
  • Hakk opp rå gulrot og stangselleri som du strør over.
  • Mange wokvarianter

    Wok er billig å lage, du kan bruke en ferdig wokblanding eller grønnsaker du har liggende. Ha strimlet svinekjøtt, kyllingfilet eller tunfisk fra boks over, og hell over chilisaus eller soyasaus.
  • Her er det viktig å ha masse krydder og sauser i skapene, da kan du få alt til å smake godt.
  • Restemiddager

    Stekt ris deluxe er lett å lage av risrester.
  • Stek løk og hvitløk i olje, og tilsett risen i pannen.
  • Rør inn et egg og amerikansk blanding pluss eventuelt kylling eller reker. Hell over litt soyasaus, så har du en enkel pytt-i-panne.
  • Noen enkle og billige oppskrifter

    Lapskaus

    Laskaus lager du med det du har av kjøtt- og grønnsaksrester.

    Lag først brun saus:
  • 3 dl kraft fra steking av kjøtt
  • Vann + 1/2 buljongterning
  • 2 ss hvetemel + 1/2 dl vann
  • 1/2 dl fløte
  • 1 ss soyasaus
  • Salt og pepper
  • Kok opp sjyen og vann + buljongterning. Rør eller rist sammen mel og vann til en jevning. Hell den i under omrøring. Kok i 3-4 minutter. Spe med fløte og smak til med soya, salt og pepper. Ha deretter i det du vil av kjøtt- og grønnsaksrester. Gi det et oppkok. Servér med brød og/eller salat.

    Arme riddere

    Arme riddere lages best med loff eller brød som er et par dager gammelt.

    Til 4 porsjoner:
  • 8 skiver loff eller annet brød
  • 4 egg
  • 1/2 l melk eller fløte
  • 4 ss sukker
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • Pisk sammen egg, melk, sukker og krydder. Legg brødet i røren i et par minutter til det blir mykt. Stek skivene i en panne med litt smør til de blir gulbrune. Servér med f.eks. is eller vispet krem.

    Tips: Krydderet kan varieres. Prøv f.eks. ingefær (tørket eller fersk) eller vanilje.

    Pannekaker og kjøtt i brun saus

    Denne middagsretten er fin hvis du har noen rester av en eller annen kjøttrett i brun saus, som ikke er nok til middag alene.

    Stikkordet er pannekaker. Denne oppskriften rekker til 8-10 store pannekaker:
  • 2,5 dl hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 6 dl melk
  • 3 egg
  • 2/3 ss smør
  • Ost til gratinering (kan sløyfes)
  • Bland salt og mel i i en bolle. Tilsett halvparten av melken og visp til røren er jevn. Hell i resten av melken, visp mer, ha i eggene og visp enda mer.

    Varm en stekepanne, ha i smør. Hell i røre. Beregn ca 1 dl røre per pannekake, avhengig av hvor tykke pannekaker du vil ha og størrelsen på stekepannen. Når overflaten har stivnet, snur du pannekaken og steker den et minutt eller to.

    Varm kjøttretten. Finn en passe ildfast form, legg en pannekake i bunn, hell på kjøttet. Legg lagvis pannekaker og kjøtt. Hvis du vil, kan du strø ost på toppen og steke retten i ovnen på ca. 200 grader i 5-10 minutter.

    Servér, gjerne med en salat til.

    Kilde: Mote.no, Grønn Hverdag
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!