Tradisjonen i påsken er lammelår og god spansk Rioja-vin for vinkelner og innehaver av Vinforedrag.no, Svein Lindin.

God vin

- Dette smaker fortreffelig og er enkelt å lage til et vennelag enten du er på hytta eller i byen, sier Lindin.

Les også: Vin som varmer

Les også: Vi tester terassevin



Her får du hans vinanbefalinger til lammelår:
  • 30989 Muga Reserva 2005 kr 184,90.-
  • Mørk rød farge. Aroma av sorte bær,blåbær og vanilje. Nydelig krydret stil med moderat eikepreg. Nydelig til lammelår!
  • 47816 Montecillo Reserva 2005 kr 166,00.-
  • Dyp rød farge. Aroma av bjørnebær,vanilje,lær og kaffebønner. Behagelig faste tanniner. Lang ettersmak.

    Lammelår

    Lammelår med potetgrateng og bakte grønnsaker
Tilberedningstid: 150 minutter for 8 personer


1 lammelår, benet ut og surret
  • 10 g salt
  • rikelig med hvit pepper
  • 3 dl vann
  • 100 g smør
  • 1,2 kg poteter
  • 3 ss timian, revet
  • 3 dl fløte
  • 1,5 dl melk
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • salt og pepper
  • 2 løk, skrelt, i båter
  • 8 tomater, mellomstore
  • 2 grønne squash, renset for kjerner og delt i åtte
  • 2 hele hvitløk, skrelt
  • 1/2 potte rosmarin, i kvaster og grovt hakket
  • Slik gjør du:

    Skjær ut hoftebenet og sag av leggbenet. Tar du ikke ut lårbenet, trenger du ikke å surre steken. Tar du det ut, må låret surres. Gni kjøttet raust inn med salt og pepper og legg steken på en rist i ovnen på 240 grader i 15 minutter. Sett en langpanne under steken med 3 dl vann og 100 gram smør. Skrell potetene og del dem i skiver. Legg skivene i en ildfast form. Riv blader av timian og vend dem sammen med potetskivene.

Les også: Kjempegod og sunn helgemat

Les også: Herlige sommerviner

Les også: Sprudlende gode vintips



Dekk potetene med fløte og melk. Tilsett salt og pepper og knust hvitløk. Sett formen nederst i ovnen og la den stå der hele tiden mens lammet stekes. Rens grønnsakene og kutt dem i grove biter.

Ta ut steken etter 15 minutter og gni den inn med hvitløk. Dekk den med grovhakket rosmarin. Legg grønnsakene i langpannen, ha på salt og pepper og noen kvaster med rosmarin.

Sett steken inn igjen i ovnen på 140 grader, i ca. 2 timer eller til kjernetemperaturen har nådd 60 grader. Hvil lammesteken på et lunt sted i 15 minutter før servering.

Ta grønnsakene ut av pannen og sil kraften fra pannen over i en kjele. La kraften koke forsiktig mens lammet hviler. Når lammet er ferdig, tilsetter du sjyen fra steken og smaker til med salt og pepper.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!