Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 4


Ingredienser:

1 stk kalkunfilet, ca. 750 g
2 ss smør til steking
salt og kvernet pepper

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
2 stk gulrot
¼ stk knollselleri (sellerirot)
2 stk rødbeter
2 stk persillerot
6 stk potet
3 ss olivenolje
salt og kvernet pepper

Rødløkmarmelade:
350 g løk i meget tynne skiver
50 g smør
¼ ts salt
1 ss balsamicoeddik
½ ts ripsgelé
2 ss rørsukker
pepper

Eplesaus:
1 pose béarnaisesaus
3 dl eplemost
1 dl kremfløte

Brokkoli med hvitløk og parmesan:
1 stk brokkoli
1 båt hvitløk
3 ss revet parmesan

Rødkål med balsamico og tranebær:
650 g rødkål
4 dl rødvin
6 ss balsamicoeddik
ca. 2 ss brunt sukker
125 g tranebær
2 ss ripsgelé eller rognebærgelé
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den i en ildfast form og stek den ved 180 °C i ca. 50 minutter. (Steketermometeret skal vise 68 °C). La fileten hvile ca. 15 minutter før den skjæres i skiver.

Skrell grønnsakene og del dem i biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt. Sett inn i ovnen i ca. 1/2 time til grønnsakene er møre og har begynt å få farge.

Smelt smør til rødløkmarmelade i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer. Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 minutter. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden. Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 minutter, men uten lokk.

Pisk ut sausepulveret med fløte og eplemost. Kok opp under omrøring. Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.

Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann. Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint. Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter. Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn. Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Server kalkunfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker, rødkål, brokkoli, varm eller kald rødløkmarmelade og eplesaus.

  • Dagens rett er levert i samarbeid med Mat.no.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!