Dagens rett: Julekake

En av mange gleder i julen. Med smør og brunost kan ikke julekaken slå feil i år heller. Prøv selv!

Sist oppdatert
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 2


Ingredienser:

250 g smør
6 dl melk
50 g gjær
1 kg hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
2 ts malt kardemomme
1 stk stor pakke rosiner
2 pk sukat

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker, salt og kardemomme. Arbeid med deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt inn rosiner og sukat til slutt. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.

Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. en halv time. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35 - 40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

  • Dagens rett er levert i samarbeid med mat.no.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også