Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 30 stk


Ingredienser:

150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 stk egg
1 g safran, 1 g safran kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie
150 g sukker
ca. 1,6 l hvetemel
½ ts salt
2 ts malt kardemomme

Pensling:
1 stk sammenvispet egg
pyntes med rosiner eller korinter

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 30 lussekatter.

Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.

Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Form deigen til lussekatter, og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca 15 - 20 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gyllen.

I stekeovnen ved 225 °C i 8 - 10 minutter. På varmluft 200 °C i 8 - 10 minutter.

Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.

Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver - en Gullvogn.

Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - Prestens hår (pasjfasong).

Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

  • Dagens rett er levert i samarbeid med Mat.no.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!