• Oppskriftene er hentet fra Matinorden.no!
  • Det gjelder å få i seg naturlige vitaminer mens vi kan! Nå bugner det på torv og i hager, så benytt sjansen. Her er en oppskrift på god, gammeldags sommermat. En stor gryte der fantastiske råvarer får koke langsomt sammen til resultatet blir - til å spise opp.

    Sommerlapskaus

    Oppskriften her er beregnet på seks, men hakk deg skakk, lag en skikkelig stor porsjon og inviter venner og familie på verdens beste sommermåltid. Husk flatbrød og - hvis du er smart lar du barna ta ketchup på, utrolig hvor mange grønnsaker de får i seg da!

    Til 6 personer

    Du trenger:
  • 3 kg rå, lettsaltete svineknoker eller lammekjøtt
  • 5 neper
  • 1 stor sellerirot
  • 5-6 store gulrøtter
  • 5-6 persillerøtter
  • 4 stilker stangselleri
  • 6-8 middelsstore nypoteter
  • 1 bunt bladpersille
  • salt og nykvernet pepper
  • Slik gjør du:

    1) Trekk svineknokene etter oppskriften på pakken, cirka 2 timer.

    2) Skjær vekk fett og svor, og kutt kjøttet til biter.

    3) Legg kjøttet tilbake i en stor gryte med 1 liter av kraften.

    4) Vil du ha en magrere lapskaus, skjærer du fett og svor av før du trekker knoken, men husk at det sitter mye smak i fettet!

    5) Kutt grønnsakene i sukkerbitstore terninger.

    6) Finhakk gjerne stilken på bladpersillen også. Potetene vil gjøre at lapskausen tykner, jevner seg.

    7) Kok forsiktig i cirka en halv time etter at grønnsakene er lagt i.

    Konsistensen skal være slik at hver bit er litt hard, samtidig som dette er en lapskaus og skal bære preg av det.

    Den skal ikke være veldig rennende - er den det, bruk en øse og ta av litt av den ekstra kraften. Gjem på dette sammen med resten av kraften du ikke brukte fra trekking av knokene, og bruk kraften til grønnsakssupper eller sauser senere.

    8) Smak til med salt og pepper. Server lapskausen på varme tallerkener med masse dekorativ bladpersille strødd over, og med øl og flatbrød som tilbehør.
  • Oppskriftene er hentet fra Matinorden.no!
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!