Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 2


Ingredienser:

250 g smør
6 dl melk
50 g gjær
1 kg hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
2 ts malt kardemomme
1 stk. stor pakke rosiner
2 pk. sukat

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker, salt og kardemomme. Arbeid med deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt inn rosiner og sukat til slutt. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.

Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. en halv time. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35 - 40 minutter, til de er gjennomstekte.

  • Dagens rett presenteres i samarbeid med mat.no

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!