Sprudler sommeren inn

I byen Reims, de gamle franske kongers kroningsby, ligger champagnehusene på rad og rekke. Vi har besøkt Lanson, et av de eldste av dem.

Sist oppdatert


- Druene som brukes i champagne er som en familie, sier Richard Heij ved Lanson.

- Pinot Noir er mannen og står for styrke og struktur. Chardonnay er kvinnen og bringer med seg eleganse og finesse. Pinot Meunier er barna, modnes fort og gir friskhet til champagnen.

Hverdagsdrikk

35 prosent av innbyggerne i Reims er involvert i produksjonen av champagne. Det sier seg selv drikken er en viktig ingrediens i hverdagen deres, også etter arbeidstid. Om champagnen ikke flyter fritt, nytes den i alle fall både til lunsj og middag, eller uten mat. Det skal da også sies at de edle dråpene koster en del mindre i hjemlandet enn de gjør her i nord.

Når man skal kombinere champagne med mat, og det bør man så absolutt gjøre i blant, er det viktig å tenke over smaken i maten. Champagne er en vin og på lik linje med andre viner, er det avgjørende for den totale smaksopplevelsen at maten og vinen utfyller hverandre og harmonerer. For eksempel er det viktig å ikke ødelegge en tørr champagne med søt mat og omvendt.

Unike forhold

En av årsakene til at denne typen musserende vin kun kan produseres i Champagne er det unike jordsmonnet i distriktet. Det er svært kalkholdig, noe som setter et syrlig preg på druene. De fleste vinmarkene ligger i fjellskråninger, som medfører optimal drenering og gode lysforhold. Reims ligger på 49,5 grader nord og er influert av både sjøklima og innlandsklima.

Verd å vente på

Fra en drue høstes, til den ligger innbydende og drikkeklar på flaske, har den vært igjennom årelang bearbeidelse og modning. Mosttankene hos Lanson har kapasitet til fem millioner flasker, og gir ferdig vin etter to dager. Deretter blir vinen fra de ulike druene blandet til den drikken de ønsker å lage.

Når vinblandingen har stått lenge nok på ståltankene, tappes den på flaske. Det er nå boblene skal lages. En sukkerblanding, som på fransk kalles liqeur de tirage, blir tilsatt vinen for å starte en andregangsgjæring.

Lansons hovedkvarter består av omtrent sju kilometer kjellere. De holder samme naturlige temperatur, på mellom 10 og 12 grader, hele året og er derfor ideelle for å lagre vin. Hos Lanson ligger flaskene i minimum tre år. Jo lengre champagnen er i kontakt med sedimentet, jo bedre blir den. Men før champagnen kan drikkes, må gjærrestene ut av flasken.

- Vi føler ingen konkurranse med annen musserende vin. Champagnen koster mer, men er også utrolig mye mer krevende og kostbar å lage, sier Heij.

Foto: Runhild Grønlie

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også