Sjeldent svart i salaten

Det er fremdeles sopper igjen i skogen. Fremdeles matretter igjen å oppdage. Svart mat er sjelden på kjøkkenet, hvis man ikke har kommet i skade for å svi noe.

Sist oppdatert
Den svarte trompetsoppen er unik sånn sett. Den er tynn, traktformet og glinsende kullsvart etter tilberedning. Undersiden er mer gråblå, og stilken er hul. Smaken er bemerkelsesverdig god.

Allerede på vei ut med soppkurven? Du må kikke grundig etter, for på skogbunnen i oktober kan den lett forveksles med vissent løv. Trøsten er at når du først har funnet den, lar den seg vanskelig forveksle med andre sopper.

For anledningen har jeg valgt å skape en helt ny rett, dedikert til den svarte trompetsoppen. Den får følge av noen fantastiske små pastaputer som selvsagt er hjemmelagde. Pastadeigen du får oppskrift på her, er mye bedre enn noen ferdigkjøpt deig.

Hemmeligheten ved akkurat denne pasta-varianten, som kalles agnolotti, er brettingen - og den er såre enkel. Smart nok limer putene seg sammen selv, mens andre fylte pastatyper må limes med egg.

Det er artig å eksperimentere som kokk - med farger, konsistenser og smaker. Hver gang man prøver noe nytt, gjør man en oppdagelse. Det hender at oppdagelsen ikke er noe å bringe videre, at elementene har krasjet. Men i denne salaten ble det riktig så bra.

Jeg kaller gjerne en rett salat, selv om det ikke er et eneste salatblad til stede. En blanding av ulike ingredienser som ligger spredt, oppfyller min salat-definisjon. En salat må heller ikke, som noen tror, være kald.

Her er pastaputene fylt med chèvre - som er kraftig, hvit geitost. Denne osten er super i møte med sopp, og enda friskere og bedre sammen med litt kål. Jeg brukte spisskål, men du kan fint bruke hodekål i stedet. Den koster for tiden 90 øre per kilo, og det er ikke verst - så lenge man ikke er kålbonde.

Agnolotti med svart trompetsopp

Mel

Eggeplommer

Litt salt
---

Kjør mel og salt i mikseren, og ha i nok eggeplommer til at det begynner å gryne

seg. Deigen skal bli akkurat så våt at du klarer å klemme den til en ball. Beregn 5-6 eggeplommer til dennne porsjonen. La deigen hvile i plast i en halv time.
---

1 dl rømme eller kesam

100 g chèvre

Et par håndfuller renset spinat

2 ss smør

nykvernet sort pepper

1 ss finhakket gressløk

1 knust hvitløksfedd

1 finhakket sjalottløk
---

Fres spinat, løk og hvitløk i smøret. Ta pannen av varmen og vend inn

chevre, bland i rømme og smak til med pepper, salt og urter.

Kjevle pastadeigen på det tynneste på maskinen. Med en kaketrinse deler

du deigen på langs. Legg på små teskjeer med chevrefyll, la det være et par centimeters mellomrom. Brett deigen over to ganger, slik at den lapper godt over. Da er det bare å trykke sammen mellom hver pute. Har du laget en smidig deig, limer den seg av seg selv, men er den for tørr, blir det vanskelig. Bruk trinsen og kutt mellom putene. Det skal se ut som en rad med små godteri- bonbons. Før servering kokes putene i lettsaltet vann i ett og et halvt minutt.
---

4 store never med trompetsopp (evt. portobello, shi-take eller østerssopp)

1 ss smør

¼ spisskål

4 ss revet parmesan

1 fedd hvitløk

2 ss urter, f eks brønnkarse og basilikum
---

Fres trompetsoppen i litt smør sammen med hvitløken. Ha i strimlet kål og urter, vend godt rundt, smak til med salt og pepper. Anrett salaten på tallerkner, med pastaputer, sopp og kål hulter til bulter. Dryss over revet parmesan, nykvernet sort pepper og noen dråper god olivenolje.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 21/10 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også