Når temperaturen stiger, og sola står høyt på himmelen, er det viktig å få i seg nok væske. Og skal du kose deg skikkelig, er det mye godt å velge mellom bland limonader, juicer og smoothies.

Les også: Drikk deg grønn

Les også: Ikke bare bær

Les også: Hjemmelaget og sunt


Her er et utvalg deilige sommerdrikker:

Sitron-limonade
Ingredienser:
  • 7 sitroner
  • 2,5 dl vann
  • 3,5 dl sukker
  • Slik gjør du det:
    Sitronene skrubbes, skrelles så med ostehøvel før du grovhakker skallet.
    Kok deretter opp vann og sukker, som du kjøler ned til det er lunkent. Hell sukkerlaken over sitronskallet. La stå en stund, før du siler av. Klem laken ut av skallet. Formålet er å få med oljene og litt bitterstoffer slik at det ikke bare blir surt. Press sitronene. Tilsett sukkerlaken. Smak eventuelt til med mer vann eller sukker.
    Serveres med is og skiver av sitron.

    For en mildere og mer sprudlende variant kan du fylle på med litt Farris naturell eller lignende.

    Rabarbra- og jordbærsaft
Ingredienser:
  • 2 kg rabarbra i biter
  • 3 l jordbær
  • 1 1/2 l vann
  • 7 dl Dansukker Strøsukker pr. liter silt saft
  • 3 krm natriumbensoat
  • Slik gjør du det:
    Rens og skyll jordbær og rabarbra. Legg det i en rustfri gryte og hell vannet over. Kok opp og la det koke under lokk i 20 minutter. Hell så over i et sileklede og la det henge til avrenning i 30 minutter.

    Mål saften og hell den tilbake i gryten. Tilsett 7 dl sukker per liter saft og kok under omrøring i 15 minutter. Ta gryten bort fra varmen. Skum godt. Løs opp natriumbensoatet i litt av saften og rør det inn. Hell over på varme, godt rengjorte flasker. Oppbevares kaldt.

    Rosa limonade
    Ingredienser:
  • 3 dl vann
  • 3 dl eplejuice
  • 0,5 dl farris med limesmak
  • 1 dl sukker
  • 3 stk sitron
  • 2 stk appelsin
  • 200 gr jordbær
  • Slik gjør du det:
    Kok opp vann, eplejuice og sukker. La det koke i 5 minutter. Avkjøl. Del appelsiner og sitroner i to og press ut saften. Sil sitrussaften i den øvrige saften og rør godt. Hell blandingen over rensede jordbær og la stå i kjøleskap i minst fire timer og gjerne over natten.

    Tips: Server rosa limonade med isbiter og gjerne med en skive appelsin og noen jordbær i.

    Smoothie med blåbær og agurk
    Ingredienser:
  • 200 g blåbær
  • 1 stk banan
  • 100 g slangeagurk
  • 2 dl eplejuice
  • Slik gjør du det:
    Skrell bananen og skjær i biter. Skjær agurken i biter. Ha eplejuicen i smoothiemaskin/blender først - deretter blåbær, banan og slangeagurk. Kjør blandingen til du får en glatt smoothie. Server smoothien med en gang.

    Smoothie à la Piña Colada
    Blandingen av ananas og kokosmelk kan minne litt om Piña Colada - men uten alkohol.

    Ingredienser:
  • ¼ stk frisk ananas - skåret i biter og fryst
  • 3 dl ananasjuice
  • 1 dl kokosmelk
  • Slik gjør du det:
    Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du får en skummende og jevn smoothie.
    Hell over i glass og pynt med sugerør og gjerne paraply.

Les også: Lag soyasmoothies


Kilder: Matmons.net, Matoppskrifter123.no, Matoppskrift.no, Frukt.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!