Endelig er grillsesongen her og selv om sommeren ikke er kommet, får vi en forsmak på deilige sommerkvelder. Tenn grillen og nyt allerede nå nygrillet kjøtt eller fisk.

Og hva med å starte grillsesongen med noe litt annet enn svidde pølser med ketchup og sennep? Det er jo krydderne og marinadene som gjør kjøttet, fisken og kyllingen på grillen til vår- og sommerkveldenes store nytelse!

Hvert måltid kan bli en ny og spennende smaksopplevelse ved hjelp av enkle midler. Sett et personlig preg på middagen ved å lage din egen krydderblanding, saus eller marinade.

Slik gjør du

Du har flere alternativer:

Prøv en god krydderblanding for fisk. Gni laksen med en tørrmarinade av sukker, salt, kanel, muskat, oregano og hvitløk - grill, nyt den herlige krydderlukten og kjenn hvordan laksen smelter i munnen.

Les også: Vårens vintips

Les også: 5 middager for single

Les også: 6 middager under 20 minutter



Eller tør du by på kjøtt med sjokoladekrydder?

Du kan også overraske med bringebærsaus til grillet oksekjøtt! Garantert uventet, men en sikker vinner med en vakker, rød farge og tabasco-vri.

Bland en enkel, men magisk marinade til svinefilet som gir en syrlig, søt og hot smak av sambal oelek. Alle grillanledninger har plass til en klassiker - en BBQ-saus med tyngde.

Her får du oppskriftene!

Bringebærsaus til grillmat 4 porsjoner


Styrken på denne sausen er avhengig av hvor mange dråper tabasco som tilsettes.
  • 150 g bringebær
  • 4 ss brunt sukker
  • 2 ss Worcestershiresaus
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 2-10 dråper tabasco
  • salt
  • Bland alt utenom salt og tabasco i en kasserolle, og la koke i 2-3 minutter. Smak til med salt og tabasco. Server sausen til grillet oksekjøtt.

Krydderblanding til fisk


  • 1 ss sukker
  • 1 ts flaksalt
  • 1 ts malt sort pepper
  • 2 ts løkpulver
  • 2 ts hvitløkspulver
  • ½ ts malt kanel
  • ½ ts malt muskatnøtt
  • 1 ts tørket, støtt merian
  • 2 ts tørket, støtt oregano
  • 1 ts tørket, støtt timian
  • Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.

Krydderblanding til det meste


  • 3 ss demerarasukker
  • 2 ss flaksalt
  • 2 ss revet mørk sjokolade
  • 3 ss hvitløkspulver
  • 1 ss løkpulver
  • 2 ss malt spisskummin
  • 2 ss chilipulver
  • 1 ss malt sort pepper
  • Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn kjøttet som skal grilles med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.

Marinade til svinekjøtt


  • ½ dl nypresset sitronsaft
  • ½ dl hvitvinseddik
  • ½ dl olivenolje
  • ½ dl lys sirup
  • 4 finhakkede eller revne hvitløksfedd
  • 1 ts sambal oelek
  • ½ ts malt sort pepper
  • Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer og ha i marinaden. Vend godt slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres. Oppskriften er nok til ca. ½ kilo kjøtt.

BBQ-saus


  • 1 pakke bacon i terninger, 120-150 g
  • 1 stor gul løk i terninger
  • 3 ss kinesisk soyasaus
  • 3 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 boks (500 g) hakkede tomater
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 dl brunt farin
  • 2 ss mørk sirup
  • 1 kryddermål røykkonsentrat
  • 1 ss chilipulver
  • 2 ss sennepspulver
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ½ ts salt
  • 1 laurbærblader
  • 2 kryddermål malt nellik
  • 1 kryddermål kajennepepper
  • Brun baconet i en kasserolle. Tilsett og fres den hakkede løken. Tilsett de andre ingrediensene, og la småkoke i ca. 45 minutter til sausen er tykk og seigtflytende. Hell over på glass eller flaske. Oppbevares i kjøleskap.

    Kilde: Pressemelding Dansukker.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!