40 prosent av norske husholdninger består nå av bare én person. I 1980 var tallet 28 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- I lang tid har vi sett at det å lage middag nedprioriteres blant enslige, sier ernæringsansvarlig Vibeke Bugge i Opplysningskontoret for egg og kjøtt i en pressemelding.

Hver fjerde som bor alene har latt være å spise middag to eller flere ganger siste syv dager, ifølge en undersøkelse Synovate har gjort for Norske Spisefakta. Det er dobbelt så ofte i forhold til de som bor sammen med andre.

Utviklingen er både uheldig og unødvendig, mener Bugge.

- Alternativet er ofte usunne matvaner der man ikke får et balansert kosthold. De som dropper middag har gjerne vanskeligheter med å få i seg nok grønnsaker, sier hun.

Stikkordet er planlegging

Enslige synes ofte det er et ork å lage middag hver dag, og Bugge anbefaler å bruke litt tid på planlegging:

- For eksempel kan man kjøpe inn middagsmat for en uke av gangen, oppfordrer hun.

Er du klar for å følge oppfordringen? Vi har funnet 5 sunne og oppskrifter du enkelt lager til én person:

Pasta med kyllingkjøttdeig

(lag gjerne større porsjon pastasaus, som du kan fryse til senere.)

100 g spagetti
1/2 finhakket løk
1/2 båt revet hvitløk
1/2 boks hermetiske tomater
1 ts tomatpuré
1 klype sukker
100 g kyllingkjøttdeig
½ ss margarin til steking
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Kok spagetti som anvist på pakken.

Fres løk og hvitløk blankt i smør i en kjele. Ha i hakkede tomater, tomatpuré og litt sukker. La dette koke noen minutter.

Stek kyllingkjøttdeigen og ha den i sausen. La alt bli varmt.

Server kjøttsausen med spagetti og evt. tynne skiver av parmesan.

Fylte paprika

100 g kyllingkjøttdeig
1/2 liten hakket løk
1/2 ts hakkede krydderurter, f eks oregano, basilikum eller rosmarin (har du friske urter bruker du litt mer)
1/2 dl fetaost
1/2 dl matfløte
1/2 ss soyasaus
1 rød paprika eller ulike farger
1/2 dl revet ost

Fremgangsmåte:

Skjær av toppen på paprikaen og fjern frøene.

Fres løk og kjøttdeig i panne med litt olje. Dryss over krydder.

Legg paprikaen i en stor ildfast form og fyll dem med stekt kjøttdeig og fetaost. Hell litt fløte tilsatt soyasaus over, og dryss revet ost på toppen.

Sett formen i ovnen ved 200 °C, og stek i ca. 20 minutter.

Server med pasta eller brød.

Laks bakt i persille

200 g laksefilet, uten skinn og bein
1/2 liten bunt frisk persille
1 stor tomat
2 sjampinjong
olivenolje
salt og pepper
poteter

Sett potetene til koking, og stekeovnen på 175 grader.

Dryss salt og pepper på laksefileten, og vend fisken i finhakket persille.

Legg tomatskiver i en smurt ildfast form og fordel sjampinjongskivene jevnt over tomatene. Legg laksene over grønnsakene og ringle litt olivenolje over. Stek i 15 minutter.

Server laksen med de kokte potetene.

Purre- og hvitløksuppe

(Oppskriften holder til to middager)

½ purre
1 båt hvitløk
2 stk potet
½ l vann
1 hønsebuljongterning
1 dl matfløte
salt og pepper

Fremgangsmåte:

Vask purreløken godt, skrell potetene, og del alt i biter. Skrell hvitløken, og surr purre, hvitløk og poteter i litt olje noen minutter til løken er blank og myk.

Hell på vann og buljongterning og la suppen koke i ca. 10 minutter til potetene er møre.

Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender.

Varm opp suppen og smak til med fløte, salt og pepper.

Server suppen rykende varm med godt brød til.

Omelett med sopp og spekeskinke

2 stk egg
2 ss vann
litt salt

Fyll:
4 skiver spekeskinke
50 g sopp
1/2 stk vårløk eller noen purreringer
Olje eller smør til steking

Fremgangsmåte:

Del soppen i biter og stek den gyllen i en blandng av smør og olje. Smak til med salt og kvernet pepper.

Visp sammen egg, vann og salt. Ha olje eller smør i stekepannen. Hell eggemassen i pannen, og skyv den inn mot midten slik at den flyter ut til sidene. Trekk pannen til side og legg på spekeskinke og sopp.

La omeletten gli over på en tallerken og dryss over strimlet purre eller vårløk.

Server med godt brød og gjerne en salat.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!