Kikertcurry

Nok til to sultne
1 boks hermetiske kikerter
3 tomater
1 grønn paprika i biter
1 løk i biter
1 dl matfløte
1-2 ss tikka masala karripasta

Fremgangsmåte:
Skyll kikertene godt. Ha tomatene i en blender eller bruk stavmikser til de er helt knust. Stek løken blank i litt olje, tilsett karripasta, rør godt. Ha over kikerter, tomatene, og rør til karripastaen er oppløst. Ha i paprikaen og matfløten, og la surre i et par minutter.

Serveres med ris, nanbrød og mango chutney.

Vegetartaco med guacamole

Nok til to sultne
1 boks røde bønner/kidneybønner
2 stilker stangselleri
1 stor gulrot
1 liten løk
1 pose tacokrydder

1 avocado
1 lime

2 tomater
1 liten boks mais
Grønn salat

Salsa/tacosaus
Tacoskjell/lefser
Rømme
Revet ost

Fremgangsmåte:
Renn av/skyll bønnene. Riv gulroten og stangsellerien fint på et rivjern, og finhakk løken. Varm litt olje i en panne, og ha i bønner, gulrot, stangselleri. La surre i et par minutter. Bruk gjerne en gaffel potetmos-stapper for å presse massen sammen. Ha over tacokrydder og 0,5 dl vann, la koke inn.

Bland avokadokjøttet sammen med saften fra en lime. Smak til med salt og pepper.

Server bønnestuingen sammen med guacamole, revet ost, rømme, salsa, tacoskjell/lefser, tomater i biter, mais og grønn salat.

Vegetarlasagne

Nok til fire
200 g ferske lasagneplater
1 sjalottløk eller gul løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
500 g hakkede hermetiske tomater
1 ts sukker
1 squash ca 300 g
4 dl lett-crème fraîche
1 dl revet parmesan
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 225 ºC. Rens og hakk eller skjær løk og hvitløk i skiver. Fres løken i olje, tilsett tomater og sukker. La det koke 5-10 min. Skjær squash i store biter. La den koke med crème fraichen ca 5 min. Rør osten i sausen og smak til med salt og pepper. Del lasagneplatene i 3-4 like store biter. Legg litt av tomatsausen i bunn av en ildfastform. Legg platene og sausen lagvis. Avslutt med et lag med saus. Topp gjerne med litt revet parmesan. Sett formen midt i ovnen i ca 20 min.

Server med salat og godt brød til.

Gulrotlapskaus

Nok til fire
1 kg gulrot
1 stk løk
3 ss smør
3 ss hvetemel
8 dl vann
1 stk grønnsakbuljong (terning)
1 ts soyasaus
3 stk laurbærblad
10 stk hel pepper
salt
1 dl grovhakket frisk kruspersille
½ dl hakket tørket gressløk

Fremgangsmåte:
Skrell gulrøtter og skjær i store biter, skrell og del løk i skiver. Stek gulrøtter og løk i noen minutter uten at det tar farge.

Strø på hvetemel og spe med vann, litt i gangen. Tilsett buljong, soya, laurbærblad og pepper.

Kok ved svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, ca 25 minutter. Smak til med salt og bland i urtene.

Servér gulrotlapskausen sammen med flatbrød og kokte poteter.

Italiensk vegetarpizza

Ingredienser:
3 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær
2 ss olje
½ ts salt
ca.7 dl hvetemel
1 stk hakket løk
2 båt finhakket hvitløk
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
½ ts pepper
1 ts salt
2 tomater
En liten neve oliven
2 ss finhakket frisk oregano
Mozzarellaost
Rucculasalat
Ristede pinjekjerner

Fremgangsmåte:
Surr løk og hvitløk i litt olje, ha over hermetiske tomater, tomatpure, sukker, salt og pepper. La koke i minst 15 minutter.

Bland mel, salt og gjær. Ha i lunkent vann og olje, og elt til deigen er smidig og glatt.

Legg pizzabunnen på en stekeplate kledd med bakepapir, smør pastasausen utover pizzabunnen.

Del tomatene i skiver og fordel ut over pizzaen sammen med skivet mozzarella. Dryss over hakket frisk oregano til slutt.

Stek pizzaen midt i ovnen ved 220°C til osten er smeltet og gyllen.

Server pizzaen nystekt, med et dryss av ruccula og ristede pinjekjerner, samt oliven delt i to.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!