Is beregnet for spising, har en lang historie. Marco Polo (1254-1324) skal ha fortalt fra sine reiser i Kina hvor menneskene i "Østens rike" spiste is 3000 år før Kristus. Også oldtidens grekere og romere var glad i is, som gjerne var et høydepunkt i deres legendariske gjestebud. Ved keiser Neros festbord måtte det aldri bli tomt for is, da ble det utrygt for de ansvarlige.

Les også: Lekker lakris

Les også: Vi tester gourmet-is!

Les også: På diett med iskrem


"Is var ikke så lett tilgjengelig før i tiden som nå. Hovedingrediensene var is fra breer og snø fra fjellene - i Hellas for eksempel fra toppen av det hellige Olympus-fjellet. Veien til gourmetenes bord var lang og omstendig. Man sikret seg et sommerlager ved å hardstampe is og snø i trekledde jordhull og dekke det til med strå og mandler", skriver Wikipedia.org.

Heldigvis har mye skjedd siden den gang, og man kan enkelt lage sin egen favorittis hjemme på kjøkkenet.

Her er noen forslag til gode is-oppskrifter:

Isparfait med vaniljesmak
Oppskrift (20 porsjoner)

Ingredienser:
  • 16 stk eggeplommer
  • 3 dl vann
  • 0,5 kg sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 l fløte
  • Slik gjør du det:
    Pisk fløten nesten stiv, den skal ikke bli helt fast, og sett den kaldt. Kok så opp vann og sukker med vaniljestang delt i to på langs. Frøene skrapes ut, og ha i både frø og stang i sukkerlaken. Laken skal koke i cirka 5 minutter, til den blir seig i konsistensen.
    Hvitpisk eggeplommer og spe med den varme sukkerlaken. Pisk dette til eggedosisen er romtemperert.
    Bland den piskede fløten i eggeblandingen og rør forsiktig med en slikkepott. Hell denne massen i en form og sett den på frys til den stivner, og vips så har du hjemmelaget is.

    Tips: Ønsker du annen smak, kan du bruke samme oppskrift, men vende inn eksempelvis smeltet sjokolade på slutten. Ønsker du jordbæris, kan du bruke frosne jordbær istedenfor vanilje i sukkerlaken.

    Hjemmelaget fløteis

    Ingredienser:
  • 4 eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 4 dl kremfløte
  • Slik gjør du det:
    Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker. Bland så kremen lett inn i eggedosisen.
    Hell isen i tomme yoghurtbegre og sett dem i fryseren. Ønsker du andre smaker på isen kan du enkelt tilsette for eksempel jordbærbiter eller sjokoladebiter.

Is med bær på 1-2-3

Ingredienser:
  • 2 ss mandelflak
  • 200 g dypfryste bringebær eller annen fryst frukt/ bær
  • 1 ss melis (toppet)
  • 5 dl kremfløte
  • Eventuelt 10 stykk bringebær til pynt, gjerne sammen med noen blader mynte.
  • Slik gjør du det:
    Varm en tørr og ren stekepanne på nesten full varme og rist mandelflarne. Husk å bevege pannen slik at mandlene ikke brenner seg. De skal kun bli gylne.
    Ha de fryste bærene og melisen i en foodprocessor eller blender, hell i fløten, start maskinen og la den gå på full kraft i cirka 15-20 sekunder. Bærene fryser kremfløten slik at du får en supergod iskrem. Fordel iskremen i skåler. Topp det hele med mandler og eventuell pynt.

    Tips: Du kan variere med ulike frukt og bær og gjerne tilsette vaniljesukker eller ekte vanilje.

    Hjemmelaget is med Daim

    Ingredienser:
  • ½ liter fløte
  • 4 eggeplommer
  • 2 eggehviter
  • 1,5 dl melis
  • 150 g mørk sjokolade
  • 3-5 plater daim sjokolade
  • Slik gjør du det:
    Pisk fløten stiv. Eggeplommer og melis piskes sammen i en annen skål, mens eggehvitene piskes for seg. Etterpå blandes det hele sammen. Smelt sjokoladen og rør den godt inn sammen med resten. Knus Daim og ha det i blandingen. Ha blandingen i en form og legg det i fryseren. Du kan ta isen ut etter 2-3 timer.

    Lavkarbo-is

    Ingredienser:
  • 3 egg
  • 6 ss sukrin eller tilsvarende
  • 1/3 liter kremfløte
  • Smakstilsetting tilsvarende 0,5 del flytende smak
  • Eksempel:
  • 1/2 dl sterk kaffe (espresso)
  • 1/2 dl sukkerfri saft sterk som espresso
  • 1/2 dl sukkerfritt syltetøy
  • Slik gjør du det:
    Vips eggedosis, visp kremen til stiv krem, bland sammen og tilsett smak. Hell i form og sett i fryseren over natten. Isen blir bedre om du rører i den underveis, ellers blir det lett isnåler i den.
    Tips: Server med hjemmelaget sjokoladesaus og friske bær.

    Kilder: Wikipedia.org, Klikk.no, Matmons.net, Matprat.no, Weboppskrifter.com, Rettkost.com
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!