Ukesmeny uke 2

Denne ukens meny inneholder oppskrifter på hverdagsmat som pastasalat og potetsuppe, men også helgekos som marinerte kyllinglår og grillet tunfisk.

Sist oppdatert
Mandag
Urtebakt laks

800 gram laksefilet
1 stor håndfull hakkede friske urter
1 stor purre
4 gulrøtter
1 fennikel
8 poteter

Skjær grønnsakene i biter og fordel de i en stor ildfast form. Hell litt vann over, og stek i ovn på 200 grader i 15 minutter. Del fisken i fire biter, og vend i urtene. Legg fiskefiletene på toppen av grønnsakene og la steke med til fisken er ferdig. Hell av vannet som du blander med litt fløte. La koke i et par minutter, og spe eventuelt med maizenna om sausen blir for tynn.

Server med tomatskiver og urtedryss.

Tirsdag
Lun pastasalat med spekeskinke

400 gram pastarør
2 ss pesto
2 ss olivenolje
1 hakket hvitløksfedd
300 gram cherrytomater
100 gram pinjekjerner
1 pakke sukkererter
1 rødløk
200 gram spekeskinke i tynne skiver

Kok pastaen og hell av vannet. Legg pastaen tilbake i kjelen og sett på lokk slik at den holder seg varm.

Del cherrytomatene i fire båter, og bland med med pesto, hvitløk, olje og litt salt og pepper. Rist pinjekjernene i tørr panne og sett til sie.

Strimle rødløken og del sukkerertene i to. Stek raskt i varm panne.

Bland pastaen med tomatene, pinjekjernene, rødløken og sukkerertene. Varm opp blandingen raskt.

Fordel spekeskinke i strimler på toppen rett før servering.

Onsdag
Ciabatta med bakte grønnsaker

1 aubergine
1 rødløk
1 grønn paprika
4 hvitløksfedd
100 gram chevre
4 ss pesto
Salt og pepper
4 ciabatta delt i to
Ruccula

Skjær auberginen i tynne skiver, rødløken i små båter og paprika i tynne strimler. Ha grønnsakene i en form, bland inn olivenolje og strø over salt og pepper. Ovnsbak grønnsakene i ovn i 10-15 minutter. Skjær osten i tynne skiver og legg over grønnsakene de siste minuttene.

Fordel grønnsaker, ost, pesto og ruccula på ciabattaene. Sandwichen smaker ekstra godt dersom du ringler litt god balsamico over.

Torsdag
Mormors potetsuppe

3/4 kg rå poteter
1-2 løk
1 1/2 purre
ca. 1 1/2 l lys buljong
1/2 l melk
salt
2 fedd hvitløk
tørket eller frisk oregano eller timian
ca. 1 dl kremfløte
purreringer
gressløk
100 gram bacon

Skjær poteter, løk og purre smått opp. Kokes mørt i buljongen sammen med hvitløk og urter. Presses gjennom sikt eller bruk foodprosessor og has tilbake i kjelen. Tilsett melken og kok opp. Smak til med salt og pepper og rund av med fløte.

Server suppen med rå eller smørfreste purreringer, finklippet gressløk og sprøstekte baconterninger. Deilig måltid med grove rundstykker til.

Fredag
Thaiwok med lam

1 lime
1 rød chili, finhakket
400 gram renskåret lammekjøtt
1 gul løk
2 dl bønnespirer
1 gulrot i tynntynne strimler
1 håndfull frisk koriander

Press limen og bland saften med chilien. Skjær kjøttet i små biter og ha over i lime/chiliblandingen.

Wok kjøttet sammen med bønnespirene, løk og gulrot. Ha over koriander rett før servering. Server med nudler eller ris.

Lørdag
Grillet tunfisk

600 gram tunfisk i fire skiver
1 chili
1 lime
Salt og pepper
olje

Krydre tunfisken med salt og pepper. Skjær chili i tynne skiver og strø dem over tunfisken. Stek i panna på sterk varme, ett til to minutter på hver side. Fisken skal ikke være gjennomstekt!

Server grønnsaker etter eget valg og eventuelt ris til. Press litt limejuice over fisken rett før servering.

Søndag
Sitronmarinerte kyllinglår med sennepssaus

4 store eller 8 små kyllinglår
Saften fra 1 sitron
1 ss hakket frisk estragon

Saus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl kraft
2 dl melk/fløte
2 ss dijonsennep

Gni kyllinglårene inn med sitronsaft og estragon. Krydre med salt og pepper og stek i panne. Smelt smøret i en kjele. Rør inn melet, og spe med væske litt etter litt. Tilsett sennep og la koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kyllinglårene smaker godt sammen med ris eller pasta.



Foto: Joakim Karlsson/Godfisk.no

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også