Ikke bare er det varmende og saftig godt, det er også festlig å dele en flaske kremlikør med gode venner i julen. Dessuten er det en god julegave!

Populær!

Baileys kom til Norge på 1980-tallet og ble raskt en suksess. Norge har det fjerde høyeste konsumet pr kapita på verdensbasis. Det tilsvarer et salg på 783 785 flasker Baileys pr år.

Den søte kremlikøren består av fløte, irsk whiskey, kakao og vanilje. Whiskyen som blir brukt i Baileys er en trippel destillert pot - still whiskey. Baileys inneholder ingen tilsetningsstoffer og garanterer den samme høye kvaliteten i 24 måneder fra produksjonsdato. Drikken bør oppbevares i jevn romtemperatur.

En annen kremlikør, Amarula Cream Liqueur, har også med sin lyse nøttefargen en myk smak, avrundet med en anelse sitrus og den eksotiske marulafrukten. Likøren er friskere og lettere enn den tradisjonelle kremlikøren.

Amarulas Juleundersøkelse for 2007 viser at halvparten av spurte nordmenn kunne tenke seg å prøve ny mat og drikke i forbindelse med julen.

Den eksotiske Amarula som fremstilles i Sør Afrika passer både i cocktails, drinker og mat, avkjølt på is og bar. Kremlikøren lages av frukten marula, og marulatreet kalles også "elefantens tre". Treets ovale bær er små og gule og har omtrent fire ganger så mye C-vitaminer som en appelsin.

Kremet tradisjon

Flere innlemmer kremlikører i sine juletradisjoner, enten som gave, som avec eller som en timeout.

- Mange kjøper kremlikør som gave til de som har alt. Nytt av året, er at man kan velge mellom tre ulike Baileyssmaker, mint, karamell og original, sier Anders Aanestad, produktsjef for Baileys i Diageo Norge.

Det er mange måter å bruke kremlikøren på. Flere sverger til den tradisjonsrike kaffe og Baileys - drikken. Til selskap og fest, kan den serveres i glass.

I mer uformelle sammenhenger, hva med å bruke et romslig krus? Garnityr kan varieres etter behov. Baileys mint gjør seg godt med revet, mørk sjokolade og mintblader på toppen.

For de avanserte

Enten du vil nyte kremlikør alene eller lage til i et stort selskap, det er moro og godt å variere. Nedenfor får du to gode oppskrifter!

Baileys kaffe med sjokolade og kanel
  • 4 cl Baileys
  • Melk
  • Sterk kaffe
  • Litt kanel
  • Ha to biter mørk sjokolade i bunnen av et glass
  • Hell kaffe over og rør til sjokoladen har smeltet
  • Varm melk til den skummer.
  • Ha i melk og deretter Baileys
  • Dryss kanel på toppen

    Baileys Mocca
  • 2 cl Baileys
  • Enkel espresso
  • Varm melk
  • Flytende sjokolade
  • Ha sjokolade i bunnen av glasset. Tilsett Baileys og espresso, fyll på med steamet eller varmet melk. Dryss gjerne litt revet sjokolade eller sjokoladepulver på toppen.

    Amarula Gløgg

  • 1 flaske rødvin
  • 6 ss Amarula
  • 5 ss rosiner
  • 5 ss hakkede mandler
  • Bland alt sammen i en gryte. Skal kun varmes, ikke koke!

    Amarula Julete

  • Chai-te eller svart te med 2-4 ss Amarula per kopp.

    Amarula Vaniljeis

  • Hell litt Amarula over vaniljeis. Pynt med ristede mandler og litt revet appelsinskall.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!