Mandag
Fisk i form

800 g seifilet
1 stor purre
1 squash, i terninger
1 paprika, hakket
2 fedd hvitløk, presset
4 ss persille, hakket
4 tomater, i skiver
2 dl matfløte
100 g revet ost

Smør en ildfast form og legg fisken i, krydre med salt og pepper. Legg grønnsakene over fisken, tomatskivene på toppen, og hell over matfløten.

Strø revet ost over og stek retten på 200 grader i ca. 20 minutter. Server med kokt ris eller kokte poteter.

Tirsdag
Vegetarisk auberginecurry

1 middels stor aubergin
1 1/2 dl kokte grønne erter
1 løk, finhakket
2 tomater, hakket
1 grønn chili, finhakket
1/2 ts chilipulver
1/2 ts garam masala-krydder
1/4 ts gurkemeie
Frisk koriander

Pensle auberginen med olje, og stek den i ovn på høy varme til skinnet er sort. Snu auberginen ofte, slik at alle sider blir grillet. La avkjøle, og fjern det sorte skinnet. Mos auberginkjøttet og sett til side.

Stek grønn chili og løk i en middels varm panne. Tilsett chilipulver, gurkemeie og garam masala. Rør godt rundt. Tilsett tomatene og la koke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Tilsett erter og most aubergin. La retten koke i ca 5 minutter. Server med et dryss av frisk koriander, og med nanbrød og ris ved siden av.

Onsdag
Ostefylt svinefilet

4 svinefileter a 200 gram
1 pakke smøreost med hvitløk
4 soltørkede tomater
1 bunt vårløk

Skjær en lomme i filetene. Hakk soltørket tomat og vårløk smått, og putt inn i lommen sammen med smøreosten.

Stek filetene i panne til de er gjennomstekte. Server med ris og salat av ruccula og cherrytomater.

Torsdag
Risotto med rosmarin og parmesan

1 stor finhakket løk
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ss olje
400 gram risottoris
3-4 dl hvitvin
4 ts tørkede urter, som timian og oregano
4 laurbærblad
14-20 dl kraft, helst god kyllingkraft
4 ss fersk rosmarin
100 gram nyrevet fersk parmesan
80-100 gram usaltet smør

Stek løk og hvitløk i olje til løken er blank og myk. Ha i risen og la den steke i 3-4 minutter, rør stadig rundt. Ha i hvitvin, tørkede urter og laurbærblad og kok inn mens du rører, inntil risen er klissete, men ikke tørr.

Ha i 2-3 desiliter kraft og kok inn mens du stadig rører med en sleiv. Spe på med kraft og fortsett slik til risen er kokt, men fortsatt litt fast inni. Det tar cirka 25 minutter. Men smak deg fram, det er det eneste som funker. Er det ikke nok kraft, kan du bruke vann.

Ha i frisk rosmarin. Rør inn parmesan og smør med energiske bevegelser, nesten som om du skulle piske risen. Server med en gang.

Fredag
Focaccia med grillet paprika, kylling og bacon

4 foccaciabrød ca 10x10 cm
4 kyllingfileter
8 baconskiver
4 paprika i ulik farge
Aïoli (ferdig eller hjemmelaget)
Salatblader

Del paprikaene i to, fjern frøene. Legg de med skinnsiden opp på en rist. Forvarm stekeovnen til 250 grader (bruk gjerne grillfunksjonen), og sett risten øverst i stekeovnen. Stek paprikaene til skinnet er sort og rynkete. La avkjøle noen minutter, gni av det sorte skinnet, og skjær paprikaen i strimler.

Krydre kyllingfiletene godt med salt og pepper, og stek i panne sammen med baconskivene. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver.

Varm foccaciabrødene i stekepanne eller ovn, slik at de får en sprø og gyllen overflate. Del i to. Smør litt aïoli på begge sider av brødet og legg salatblader, kyllingfilet, baconskiver og grillet paprika på. Krydre med litt salt og pepper, og server lunkent.

Lørdag
Chilicurry

500 gram renskåret kyllingfilet i strimler
1/2 ss karripasta
1/2 tommelstor ingefærbit
1 liten purre
2 gul paprika
1/2 pakke aspargesbønner
1/2 broccoli
2 dl vann
1 hønsebuljongterning
maisenna rørt ut i vann

Skjær grønnsakene i små biter/strimler, riv ingefær og finhakk hvitløk. Stek kyllingfileten i varm panne sammmen med hvitløk. Sett til side. Fres grønnsakene sammen med karripastaen. Ha i kjøttet, tilsett vann og buljongterning. Spe med maisenna til passende konsistens.

Server med ris.

Søndag
Kjøttkaker med brun saus

400 gram kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
2 ss potetmel
1 løk
1 1/2 dl vann

Bland alle ingrediensene til en seig deig. Lag kjøttkaker i ønsket størrelse,og stek på middels varme i smør i ca 5 minutter på hver side. Ha kjøttkakene over en i gryte med brun saus, enten fra pose eller hjemmelaget. La kjøttkakene trekke i sausen i 10 minutter.

Server kjøttkakene med kokte poteter, erter og rørte tyttebær.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!