Mandag
Kyllingburgere

800 gram kyllingkjøttdeig
2 ts salt
1 ½ ts pepper
1 finhakket løk
2 ss potetmel
½ dl vann
1 egg
½ ts tabasco
1 finhakket rød chili

4 tomater
8 salatblader
2 never rucculasalat

Bland alle ingrediensene, og del massen inn i 8 emner som du former til ganske flate burgere. Stek i brunet smør, ca 3 minutter på hver side. Serveres nystekte i hamburgerbrød med tomatskiver, salatblad, rucculasalat og en dressing du liker. Ovnstekte potetbåter smaker nydelig ved siden av.

Tirsdag
Laksekoteletter med grønnsaker og dillstuede poteter

Ca 800 gram laksekoteletter

6 poteter
1 ½ dl hakket frisk dill
1 ss smør
2 ss siktet hvetemel
4 dl melk
salt og pepper

1 purre
1 pk sukkererter
2 gulrøtter

Smelt smøret og tilsett hvetemel, rør til du har en jevn masse. Spe med melk, rør godt. La koke i 10 minutter, smak til med salt og pepper. Skrell potetene og skjær de i båter. Ha potetbåtene i sausen, og la småkoke til de er varme. Ha i dillen mot slutten.

Krydre laksekotelettene med salt og pepper, og stek i smør i panne.

Hakk gulrøttene i tynne skiver, og la koke sammen med sukkerertene i et par minutter. Hell av vannet, og wok lett sammen med purre i ringer.

Press litt sitronsaft over fisken, og server med potetene og grønnsakene.

Onsdag
Potet- og purre suppe

300 gram poteter
1 stor purre
75 gram smør
6 dl melk
3 dl matfløte
2 kyllingfileter
3 dl buljong

Kutt grønnsakene i terninger, fres lett i en gryte med smør. Ha over melk, fløte og vann, la koke i 25 minutter. Kjør glatt i blender, sil og tilsett smør. Smak til med salt og pepper. Stek kyllingfiletene, skjær de i skiver, og legg i suppen rett før servering. Server med godt brød.

Torsdag
Pasta med pepperoni og crème fraîche

300 g pepperonipølse
250 g pasta
1 grønn paprika
1 purre
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 beger crème fraîche
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 ss finhakket kruspersille
Kok pasta. Stek pepperoniskivene i panne til de blir brune i kantene. Del paprika i strimler, purre i ringer og finhakk hvitløken. Surr i olje. Rør inn crème fraîche og buljong. La småkoke i 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over pastaen og bland inn pepperoniskivene. Dryss over persille. Server med frisk salat og baguetter.

Fredag
Kremet pastasalat med kylling og fetaost

200 g pastarør
1,5 dl kesam/rømme
1 dl matfløte
200 g kyllingkjøtt
100 g bacon i skiver
2 vårløk
1 rød paprika
100 g fetaost
salt/pepper
2 fedd hvitløk
50 g pinjekjerner
1 potte basilikum
1 dl olivenolje
100 g revet parmesan
salt

Kok pasta etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og la renne godt av.
Bland sammen kesam og fløte. Del opp grillet kylling i biter. Stek bacon og del i biter. Legg det på kjøkkenpapir slik at fettet renner godt av.

Skjær vårløk, paprika og ost i terninger.
Lag pesto: Rens hvitløk, rist pinjekernene i en tørr stekepanne (de skal ikke bli brune) og ha alt over i en hurtigmikser sammen med basilikum og parmesan. Kjør sammen og spe med olivenolje. Smak til med salt.

Vend kesam og fløteblandingen inn i godt avrent pasta sammen med pesto. Tilsett de andre ingrediensene og vend lett sammen.
Server med godt brød.

Lørdag
Marinert seifilet med grønnsaker og ris

500 g seifilet
4 ss hvetemel
4 ss olje
4 ss chilisaus/hotsaus, evt chilipulver
2 ss tomatpure
2 presset fedd hvitløk
2 ts revet appelsinskall
1 ts salt
litt timian
hvit pepper
gulrøtter
babymais
brokkoli
hodekål
bønnespirer
paprika
5 dl grønnsaksbuljong til koking
Bland marinaden.
Skjær fiskefileten i 3 cm brede biter og la den ligge i marinaden i minst 30 minutter.

Skrell grønnsakene og del opp i små biter, gulrøttene skjæres i tynntynne staver og hodekålen finsnittes.

Kok opp buljong og la grønnsakene koke til de er ferdige.
Sil av vannet og hold grønnsakene varme.
Tøm fisken i et dørslag og la marinaden renne av.
Vend fisken i melet.
Varm olje i teflonpanne og stek fisken i olje et par minutter på hver side. slik at det blir fin stekeskorpe.
Legg fisken på serveringsfat sammen med grønnsakene.
Serveres sammen med ris.

Søndag
Grillmat med ovnstekte grønnsaker

Ca 200 gram kjøtt eller fisk til hver, grilles
400 g små poteter, delt i to
1 nett sjalottløk
1 rødløk i båter
2 gulrøtter delt på langs
1 rød paprika i strimler
1 gul paprika i strimler
1 squash i skiver
1 liten aubergine i skiver
200 g små tomater
1 liten sellerirot i terninger
1 hvitløk delt i to på tvers
4-6 ss smeltet smør
1 ts salt
1 ts timian
noen grener rosmarin

Vask og del opp alle grønnsakene og legg dem i en liten langpanne. Ha på krydder og smøret. Stek ved 225 grader i ca 35 minutter. Server grønnsakene til det grillede kjøttet/fisken.

Foto: dreamstime.com

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!