Mandag
Fisk i form

800 g seifilet
1 stor purre
1 squash, i terninger
1 paprika, hakket
2 fedd hvitløk, presset
4 ss persille, hakket
4 tomater, i skiver
2 dl matfløte
100 g revet ost

Smør en ildfast form og legg fisken i, krydre med salt og pepper.
Legg grønnsakene over fisken, tomatskivene på toppen. Hell over matfløten.
Strø revet ost over og stek retten på 200 grader i ca. 20 minutter.
Server med kokt ris eller kokte poteter.

Tirsdag
Afrikansk kikertgryte (vegetarisk)

300 g kokte kikerter
50 g cashewnøtter
2 bokser hermetiske tomater
3 ss peanøttsmør
2 dl grønnsaksbuljong (evt vann + terning)
1 løk
curry (indisk type, ikke norsk karri)
oregano
chilipulver
salt
pepper
sukker

Stek løken blank, ha i tomatene og kikertene. Hell i buljongen og peanøttsmøret, og smak til med krydderne. Kok i 10 minutter, ha i nøttene når det gjenstår et minutt av koketiden.

Onsdag
Thailandsk svinewok

600 gram svinefilet
1 purre
2 fedd hvitløk
2 dl kokosmelk
1 tommelstor ingefærbit
1 rød paprika
1 gul paprika
1 rød chili
Noen små buketter broccoli
10 sukkererter, deles i to

Skjær kjøttet i skiver, hakk purren, paprika og chili. Finhakk hvitløk. Stek kjøttet, krydre med salt og pepper. Tilsett grønnsakene og hvitløken, og rør sammen. Tilsett revet ingefær, smuldre i buljongterningen og hell over 2 dl kokosmelk. Server med nudler eller ris.

Torsdag
Kyllingboller på salatseng

3-4 sjalottløk
500 g kyllingkjøttdeig
frisk kjørvel
50 g hvite valmuefrø
1 egg
1 lollosalat
½ pakke ruccula

Skrell og finhakk løken. Bland halvparten av løken med kyllingkjøttdeigen, salt og pepper, 2 ss hakket kjørvel, valmuefrø og egg. Rør til massen er jevn og seig.

Lag små boller av deigen, og stek i olje. Avkjøl.

Riv salaten i passende biter, og bland med litt olivenolje, resten av sjalottløken, og frisk kjørvel. Fordel salaten på et fat, og legg kyllingbollene på toppen. Server med godt brød.

Fredag
Italiensk omelett

2 sjalottløk
4 hvitløksfedd
1 hakket chili
8 egg
4 ss matfløte
frisk basilikum
3 tomater
4 ss revet parmesan

Finn frem en panne som tåler å stå i en varm stekeovn. Fres løk, hvitløk og chili i pannen til løken er myk. Pisk eggene sammen med melk, og ha i litt salt og pepper. Ha i noen basilikumblader, og hell blandingen over i pannen med løk/chili.

Stek på svak varme til omeletten er fast i bunnen, men våt på toppen. Fordel tomater i skiver og revet parmesan over omeletten, og sett hele pannen inn i stekeovnen til omeletten er stekt på toppen og osten er smeltet. Pynt med flere basilikumblader, og server med grovbrød.

Lørdag
Sopp-risotto

20 g tørket steinsopp (porcini)
1 liter hønse- eller grønnsaksbuljong
100 g smør
600 g små champignon i skiver
3 knuste hvitløksfedd
¼ dl tørr hvit vermuth
1 finhakket løk
450 g arborioris
150 g revet parmesan
Legg steinsoppen i bløt i ½ liter varmt vann i 30 minutter. La soppen renne av, ta vare på væsken. Hakk soppen. Sil soppvannet gjennom en fin sikt ikledt kjøkkenpapir. Ha buljongen og soppvannet i en kjele og kok opp. La småkoke under lokk. Varm 1 ss olje og 40 g av smøret og fres all soppen og hvitløken. Stek 10 minutter. La småkoke på svak varme i 5 minutter. Skru opp varmen, tilsett vermuth og kok 2-3 minutter. Sett kjelen til side.

Varm opp 1 ss olje og 20 g smør og fres løken myk. Rør inn ris. Tilsett 1,25 dl buljong og kok til den har fordampet. Tilsett buljong under omrøring, litt etter litt, i 20-25 minutter. Ta av platen og rør inn sopp, parmesan og resten av smøret. Smak til med salt og pepper.

Søndag
Kyllingfilet i tomatsaus fylt med spinat og ricotta

6 kyllingfileter
250 gram spinat
1 løk
1 fedd hvitløk
200 gram ricotta
2 ss parmesan,
1,5 dl mel
2 egg
1,5 dl brødrasp

2 bokser hermetiske tomater
1 håndfull frisk basilikum
2 ss tomatpure

Kok opp de hermetiske tomatene og tomatpureen. Krydre med salt og pepper. Tilsett basilikumen, kok i 10 minutter.

Hakk løken, og stek den blank sammen med hvitløken. Ha i spinaten mot slutten. Avkjøl blandingen, og tilsett ricotta og parmesan.

Skjær en lomme i hver kyllingfilet, og fyll spinat/ricotta-blandingen i lommen. Sett frem tre boller, en for mel, en for egg, og en for brødrasp. Dypp filetene i bollene etter tur (mel, egg, brødrasp).

Stek filetene i middels varm panne til de er gyldne og gjennomstekte.

Server med tomatsausen og pasta.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!