Mandag:
Hjemmelaget grønnsaksuppe

1 liter vann
1 boks hermetiske tomater
4 gulrøtter
1 stor purre
300 g kålrot
200 g sellerirot
buljongterninger (smak til)
200 gram pasta
litt finhakket persille

Kok opp vannet. Rens og del opp grønnsakene i passelige biter, legg i de i det kokende vannet, og kok til de er møre, ca 7-10 minutter. Ha i pastaen, og la koke til pastaen er al dente. Ha i tomatene og la putre videre. Ønsker man å ha kjøtt i suppen kan man bruke det man har for hånden, grytekjøtt, hermetiske kjøttboller, pølsebiter eller kyllingfilet. Bruker man mørt kjøtt kan man koke kjøttet med suppen i noen minutter, er kjøttet seigt bør det kokes mørt på forhånd. Kjøttboller og pølsebiter trenger ikke koking, kun varming.

Smak til med buljong og nymalt pepper, og server med et dryss av frisk persille og med brød til.

Tirsdag:
Enkel fiskepuddingform med sennepshollandaise

500 gram fiskepudding
4 porsjoner ris
1 broccoli
1 rød paprika
1 gul paprika
1 purre
Hollandaisesaus, hjemmelaget eller fra pose
2 ss Dijonsennep
150 gram revet ost

Del fiskepuddingen i små terninger, kok risen. Fordel fiskepudding og ris i en ildfast form. Del broccolien i små buketter, og hakk paprika og purre i biter. Fordel grønnsakene blant fiskepudding og ris. Lag 2 poser Hollandaisesaus etter anvisning på pakken, men bland i 2 spiseskjeer Dijonsennep (gjerne honningdijon) mot slutten. Hell sausen over formen, og dryss ost på toppen. Gratineres i ovn ved 150 grader til osten er smeltet og gylden.

Onsdag:
Pasta med kjøttboller

500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
1 løk
4 dråper tabasco
Diverse urter, for eksempel basilikum, oregano og persille
2 bokser hermetiske tomater
1 rød chili
Salt og pepper
Pasta til fire

Bland kjøttdeigen med finhakket løk, egg, tabasco, worchestersaus og urter. Rør deigen seig, og form små kjøttboller. Brun kjøttbollene.

Hell tomatboksene i en kjele, og hell i finhakket chili. Kok opp og la småputre i 15 minutter. Ha i kjøttbollene, og la de koke med noen minutter. Sjekk om de er ferdige ved å dele en kjøttbolle i to, har de en svak rosafarge i midten er de saftige og gode.

Server med pasta.

Torsdag:
Foliebakt laks med purre og sitron

800 gram laks
1 stor purre
2 sitroner
1 pk matfløte
Smør
Frisk kruspersille og evt dill

Skjær fisken i fire like store biter, og legg bitene med skinnsiden ned på hvert sitt ark av aluminiumsfolie. Oppå laksen legges en klatt smør, tre sitronskiver, purreringer og en spiseskje blandede finhakkede urter. Pakk inn fisken slik at det bare er en liten åpning igjen i den ene enden. Sørg for at alle skjøter er tette, og hell så en slant matfløte nedi «posen».

Legg posene i en ildfast form, og stek i ovn på 200 grader i ca 20 minutter. Server med kokte poteter, og dryss gjerne over mer persille og dill ved servering.

Fredag:
Kyllingsalat med pasta og hvitløksvinaigrette

4 kyllingfileter, eller 1 stor grillet kylling
2 hjertesalater
1 pk ruccula
3 tomater
1 paprika
en neve oliven
1 liten rødløk
1 avocado
Pasta til fire personer

Vinaigrette:
Saften fra 1 sitron
3 ss olje
1 ss dijonsennep
1 ts sukker
2 fedd hvitløk, presset
Salt og pepper

Skjær kyllingfiletene i strimler, krydre, og stek i panne. Kok pasta, avkjøl Hakk opp grønnsakene, og bland alt sammen.

Vinaigretten lages ved å blande alle ingrediensene, hell deretter dressingen over salaten. Server raskt, så ikke avocadoen rekker å mørkne.

Lørdag:
Italiensk pizza med spekeskinke, ruccula og cherrytomater

Pizzadeig:
1 kilo mel
1 pakke tørrgjær
2 ss salt
6 dl lunkent vann
4 ss olivenolje

Pizzasaus:
2 boks hakkede tomater
1 glass tomatpuré
1 dl vann
Salt & pepper
2 ts pizzakrydder
olivenolje

Fyll:
Revet ost av ønsket type
Evt fersk mozzarella
1 boks cherrytomater
1 8-10 tynne skiver spekeskinke/parmaskinke
1 pk rucculasalat

Bland ingrediensene til deigen, tilsett eventuelt mer mel eller vann for å få deigen smidig. Kjevle ut deigen og smør ut sausen. Fordel osten, og stek på max varme til osten er gylden. Etter steking fordeles spekeskinke, halve cherrytomater og ruccula over pizzen.

Søndag:
Urtefylt baconsurret kyllingfilet med ris og wokede grønnsaker

4 kyllingfileter
Friske urter, for eksempel rosmarin og estragon
1 pk sukkererter
1 rød paprika
Noen champinjonger
Ris

Bank kyllingfiletene flate, fordel de på et ark plastfolie, taksteinlagt. Fordel urtene utover «kyllingteppet», og snu rullen slik at du har kortsiden mot deg, og rull sammen. Legg baconskiver utenpå kyllingrullen, og knyt med hyssing for å holde rullen sammen. Stek rullen i panne på middels varme til den er gjennomstekt, steketiden varierer avhengig av hvor tykk rullen er. La rullen hvile noen minutter før du skjærer den i skiver.

Del paprikaen i strimler, sjampinjongene i skiver, og stek lett sammen med sukkerertene. Server grønnsaksblandingen og ris til kyllingskivene.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!