Shepherds pie

En pai for sultne en høst – eller vinterdag!

Sist oppdatert
Fyll: 450 gr. Lammefarse

450 gr. Karbonadedeig

smør til steking

2 finhakkede løk

2 ss olje

1 stort presset hvitløksfedd

2 ss hvetemel

1 ts tørket timian

½ ts Colman's sennepspulver

1-1 1/2dl rødvin

1 dl oksebuljong

1 boks hele tomater, avrent og hakket

2 ss tomatketchup

2 ts worchestersaus

salt og pepper etter smak

Lokk:6-8 middels store poteter

2 egg, skilt i plomme og hvite

100 gr smør i terninger

½ krm hvitløkspepper

1 dl husholdningsfløte

2 ss revet parmesan

smør til formen


  • Smør pai formen. Brun lammefarsen og karbonadedeigen i litt smør i stekepannen. Hell av fettet og sett kjøttet til siden.

  • Fres løken i olje på middels varme til den blir myk. Tilsett hvitløk, mel, timian, og sennepspulver og la det putre sakte i et par minutter. Tilsett vin, buljong, tomater og ketchup, worcestersaus. La det syde i femten minutter.

  • Hell sausen over kjøttet og bland godt. Smak til med salt og pepper, og bre fyllet ut i formen.

  • Kok potetene møre i lettsaltet vann. Slå av vannet, og mos med mikser. Visp inn eggeplommene lett, og bland inn smør, fløte og hvitløkspepper.

  • Sett ovnen på 225C. Visp eggehvitene stive. Vend dem forsiktig i potetmosen og bre lokket utover kjøttet slik at det dekkes helt. Strø over parmesan ost.

  • La den stå i ovnen i ca. 45 minutter eller til potetmosen er luftig og gyllenbrun.



  • Tips! Jeg bytter ofte ut lammefarse / karbonadedeig med en halv kilo kjøttdeig. Litt mindre fyll, men fortsatt nok mat til fire personer hvis du har en stor paiform!



    Hvis du bruker ferdiglagd deig, bruk to pakker, da blir deigen litt tykkere, mye bedre!

    Noen ingredienser kan sløyfes hvis du ikke har tilgang; vin, sennepspulver

    Litt mer smør og fløte gjør lokket enda bedre!

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2003, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også