- Torsk er mager fisk med delikat struktur og et meget ettertraktet råstoff havet fortsatt skjenker oss i rikelig monn.

Det mener Kvinneguidens vinekspert og innehaver av nettsiden Vinofil.no, Svein Lindin og innbyr til mer kokkelering i hverdagen.

Riktig sammensetning

Han forteller at valg av vin til fisk i hovedsak følger samme logikk og resonnement som valg av vin til annen mat.

Les også: Vintips for helgen

Les også: Nydelig festmat

Les også: Kosemat til mørke kvelder



- Det innebærer at om måltidet skal bli passe vellykket, bør mat og vin ha en viss samstemmighet. En rekke ulike viner fra forskjellige regioner egner seg godt, sier Lindin og tipser videre;
  • Torsken i seg selv harmonerer ganske godt med rødvin, helst en middels lett vin uten for mye garvesyre. Prøv gjerne ung, enkel saftig bordeaux, laget på Merlot, en Beaujolais laget på Gamay, eller hvorfor ikke en Valpolicella Classico, på druene Corvina, Rondinella og Molinara?
  • Og husk, dette er viner som bør ha en serveringstemperatur fra 14 til 16 grader C. Ikke minst vurdert i forhold til retten den skal nytes sammen med.
  • Vinanbefaling Jean-Paul Brun Beaujolais L'Ancien 2010
    - Middels rød farge med rubinrød kant. Intens aroma av røde bær, markjordbær og overmodne kirsebær. Nydelig elegant fuktighet med balansert syrlighet. Serveres avkjølt 14-15 grader. En virkelig referansevin hva Beaujolais kan produsere!
  • Bakt torsk med soyasmør og reker

    Bakt torsk med soyasmør og reker er en god smakskombinasjon. Torsk og reker passer veldig godt sammen og soyasmøret gjør denne oppskriften ekstra saftig.
  • 600 g torskefilet, uten skinn og bein
  • 300 g reker, uten skall
  • 1 dl salt
  • 1 l vann
  • 5 stk plommetomat
  • 5 stk sjalottløk
  • 2 ss gressløk
  • 4 dl smør
  • 2 ss soyasaus
  • Framgangsmåte

    Sett stekeovnen på 180 grader.
    Kok potet.
    Skjær torsken i serveringsstykker.
    Rør ut salt i kaldt vann til alt er oppløst. Hell det over torsken og la den trekke i ca. 8 minutter.
    Legg torskestykkene på et smurt stekebrett.
    Stek fisken i ca. 6-8 minutter.
    Del plommetomat og ta ut kjernen. Skjær så i terninger.
    Grovhakk sjalottløk og finhakk gressløk.
    Varm opp smør og tilsett soyasaus, tomat, sjalottløk, gressløk og reker.
    Hell sausen over torsken og server med kokte poteter.

    Tips:

    Smørmengden i sausen kan reduseres.

Les mer på Vinofil.no



Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!