Passer perfekt som smakfullt og dekorativt element på koldtbordet.

Porsjoner: 6

Ingredienser
  • ca. 2 ½ kg laks eller ørret
  • Kokelake:
  • 1 stk gulrot , i terninger
  • ½ stk løk , i skiver
  • 50 g salt , per liter vann (så mye vann at fisken blir dekket)
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 ts hel hvit pepper
  • Til pynt:
  • 1 bunt frisk kruspersille
  • 2 stk sitron , i båter
  • 1 pk majones
  • Slik gjør du

    1. Ta bort gjellene og vask vekk blodranden i buken.

    2. Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at fisken er helt dekket med vann. Kok sakte opp.

    3. Kok i 20 minutter på svak varme. Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).

    4. Pynt med sitronbåter, majones og persille.

    Tips

    Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter i koketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.

    For å være helt sikker på at fisken er gjennomkokt kan du stikke inn et steketermometer i den tykkeste delen av fisken inne ved ryggbenet. Når kjernetemperaturen er på 58-60 grader er fisken gjennomkokt.

    Oppskriften er hentet fra Matprat.no

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!