KAN BLI SYK AV FÅ BAKTERIER: -  De fleste bakterier er harmløse, men det finnes unntak som den farlige varianten av E. coli - da kan man blir syk av få bakterier, sier Solveig Langsrud, forsker ved Nofima. FOTO: Nofima.

MANGE GLEMMER: Å vaske hender før de tømmer oppvaskmaskinen for ren oppvask, sier Malin Skaar, leder ved Forbrukerservice Lilleborg. FOTO: Lilleborg.

Kjøkkenet er et arnested for en rekke bakterier. For de aller fleste av oss er det en selvfølge å vaske hendene etter hvert toalettbesøk, men mange er ikke like flinke til å tenke over alle bakteriene som kan vokse fram der hvor vi lager mat.

For uten at vi er klar over det, kan vi fylle munn og magesekk med diverse bakterier vi helst skulle vært foruten.

På de neste sidene får du gode tips til hvordan du blir kvitt mange av bakteriene på kjøkkenet!

Få bakterier er alt som skal til

-  De fleste bakterier er harmløse, men noen kan ødelegge smaken eller lukten til mat, og noen få kan gi sykdom. Ofte er det sånn at de bakteriene som gir sykdom må man få i seg i høye antall, eller de må danne giftstoffer i maten, sier Solveig Langsrud, forsker ved Nofima.

Men det finnes unntak:

- For eksempel den farlige varianten av E. coli - da kan man blir syk av noen få bakterier, opplyser forskeren videre.

Selv om det sjelden er farlige bakterier på rå mat, anbefaler Langsrud at man behandler maten som om de er der.

- Det betyr å holde seg til helt basic kjøkkenhygiene og håndhygiene i tillegg til tilstrekkelig varmebehandling og kjøling under lagring. Medlemmer av husholdet med diare/oppkast er garantert smittespredere med noe som kan gjøre deg syk, sier forskeren videre.

De verste bakteriebombene på kjøkkenet

Mange slurver med hygienen på kjøkkenet uten å nødvendigvis oppleve sykdomssymptomer, men man kan i enkelte tilfeller bli syke flere dager eller uker etter smitte. Det er derfor god grunn til å holde hender og benkeflater rene.

De absolutt verste bakteriebombene på kjøkkenet med tanke på bakterier som kan gjøre deg syk er, i følge Langsrud:

  • Personer i husholdet.

- Det er viktig med god håndhygiene og at man ikke lager mat til andre om man er syk, spesielt dersom man har omgangssyke.

  • Kjæledyr, som hunder/katter og reptiler.

- Man bør vaske hendene etter å ha tatt på kjæledyrene sine og de bør ikke ha tilgang til benkeflater og lignende.

  • Mat, særlig rå mat eller gamle rester.

- Her er det viktig å ikke overføre bakterier fra rå mat som kjøtt og uvaskede grønnsaker til spiseferdig mat.

- Ikke bruk kortprogrammet

Malin Skaar, leder ved Forbrukerservice Lilleborg, mener også at stedene man bør være ekstra obs på er skjærebrett, kjøkkenklut og kjøkkenhåndkle.

- Dette bør vaskes ofte, spesielt på grunn av at man vet ikke hva andre i familien har brukt det til, sier Skaar til Kvinneguiden.

Hun mener at de aller fleste har bra nok kjøkkenhygiene til at man ikke blir syk av det, men at man bør være ekstra obs hvis noen i familien for eksempel har influensa.

- Da kan det for eksempel være lurt å kjøre oppvaskmaskinen på høy temperatur og ikke kortprogram. Mange slurver også med det å vaske hender før man tømmer oppvaskmaskinen for ren oppvask, understreker Skaar videre.

 

Sykdomsfremkallende bakterier på kjøkkenet:

BakterieSlik holder du bakterien i sjakkKonsekvens
Listeria (Kan vokse på våte kjøkkenkluter og pålegg.)Sjekk holdbarhetsdato på matprodukter. Skift kjøkkenklut.Kan føre til hjernebetennelse, blodforgiftning, feber og spontanabort (1-7 dager).
Campylobacter (Kan forekomme på rått fuglekjøtt og i vann.)Vask hender, kniv og skjærefjøl. Sørg for en god kjøkkenhygiene.Kan gi diaré, magesmerter og feber.
Gule stafylokokker(Kjøkkenmiljøet kan være smittekilde. Hud og slimhinner.)Sørg for å holde kjøleprodukter kalde og ha en god håndhygiene.Kan gi deg kvalme og oppkast.
Sykdomsfremkallende E. coli(Rått kjøtt, rå grønnsaker som spirer, salat og sukkererter.)Stek kjøtt- og farseprodukter godt. Vask grønnsaker, hender, skjærefjøl og kniv. Ikke bruk kjøkkenkluten til kjøttsaft.Kan gi deg blodig diaré og hemolytisk uremisk syndrom.

(Kilde: Nofima.)

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!