Friskt underliv

- Sov uten truser og dropp kveldsbadet

Utfloden kan fortelle deg mye om underlivshelsa.

FRISKT UNDERLIV: Et stikkord for god helse nedentil: luft!
FRISKT UNDERLIV: Et stikkord for god helse nedentil: luft! Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Alle kvinner har utflod, en væske - eller et kroppssekret - som utskilles av vagina. De fleste jenter har utflod i et år eller mer før mensen kommer første gang, og det er vanlig at man har utflod under og etter overgangsalderen.

Væsken skilles ut fra livmoren og fra kjertler i skjedeveggen og danner det vi kaller utflod. Den gjør blant annet at slimhinnene i skjeden ikke kleber seg sammen. Alle jenter har utflod, men mengden kan variere fra jente til jente og fra alder til alder, skriver ung.no.

En spesiell underlivs-tilstand kan også gjøre sex svært smertefullt for kvinner.

Bli kjent med lukten

Ofte er det første som varsler om at noe er galt i underlivet, lukten på utfloden. Derfor skal du lukte på utfloden, for eksempel kan du lukte i trusa, eller du kan ta litt på fingeren og lukte.

- Lukten kan varsle om soppangrep, clamydia og andre sykdommer vi kan få i underlivet, forteller Veslemøy Ruud, helsesøster i BAM og ved Karlsrud helsestasjon for ungdom.

Du kan også få vond lukt hvis du bruker for mye såpe når du vasker deg nedentil.

Dessuten viser det seg at underlivssåpene slett ikke er så milde som du tror.

- Såpen fjerner den naturlige bakteriefloraen og skaper ubalanse. Bruk heller rikelig med vann, råder hun.

Hvor mye er vanlig?

Enkelte opplever at de har mye utflod.

Dette tør vi ikke spørre gynekologen om.

- Mange kvinner bruker truseinnlegg daglig, nettopp for å samle opp slik utflod, og de fleste kvinner får en liten flekk i trusen i løpet av dagen svarer spesialist i gynekologi og lege ved DoktorOnline, Mette Moen, på spørsmål om rikelig utflod.

- Omkring eggløsning er utfloden spesielt rikelig.

Fordi utflod er et kroppslig sekret på linje med ørevoks, snørr og lignende, varierer det fra person til person hvor mye som produseres. Mengde, utseende og konsistens vil variere både gjennom menssyklusen og livsløpet.

Selv om du har mye utflod, behøver det altså ikke være en sykdomstilstand som ligger til grunn.

- Nei, hvis det er vanlig for deg å ha mye, så er det ikke et tegn på at noe er galt, supplerer Ruud.

- Men er det så mye at det går gjennom flere lag med tøy om du ikke bruker truseinnlegg eller bind, synes jeg du kan ta en sjekk for sikkerhets skyld, legger hun til.

Lukter syrlig

For å vite om du har en underlivssykdom, skal du se etter helt andre ting enn mengde.

- Når sekresjonen fra skjeden blir større enn den naturlige sekresjon, eller sekretet blir misfarget eller illeluktende kalles det utflod, informerer doktor Helge Bengtsson ved Hudlegekontoret.

Ordet "utflod" brukes i dagligtale også om væsken som utsondres ikke er verken illeluktende eller misfarge.

- Det er vanlig at utflod kan være gjennomsiktig, hvit eller gulaktig. Den kan også være brun, før mensen har kommet ordentlig i gang, forteller helsesøster Trude ved Libresse-forumet.

Lukten er noe syrlig, men kan bare oppfattes hvis man lukter på nært hold. Ingen som står ved siden av deg kan lukte at du har utflod. Utflod gjør at skjeden holder seg fuktig og frisk og er ingenting å bekymre seg for så lenge den ser normal ut og kun lukter litt syrlig.

- Lukten kan variere fra person til person. Du bør ta en sjekk hvis lukten endrer seg, eller hvis det lukter kvalmt eller ubehagelig, synes Ruud.

Men også menn bør ta hensyn til underlivet sitt.

Du bør gå til legen hvis utfloden er:

  • Illeluktende/endrer lukt
  • Grønn- eller gulfarget (brunt er vanlig)
  • Betydelig økning i mengde uten spesiell årsak
  • Endrer konsistens

De vanligste årsakene

- En vanlig årsak til utflod er infeksjon med bakterier eller sopp. Det taes derfor ved undersøkelsen prøver for direkte mikroskopi og for dyrkninger, opplyser doktor Bengtsson.

Behandling av infeksjoner er enten lokalbehandling eller tablettbehandling. Sopp og bakterier skal finnes i normalfloraen i skjeden, så selve funnet av sopp og bakterier er ikke unormalt.

- Det er først når mikroorganismene blir for mange at det er nødvendig å behandle.

Utflod kan også øke i forbindelse med P-piller og graviditet uten at dette er sykelig. Den økte utflod er da ikke misfarget eller illeluktende selv om mengden er større enn vanlig.

- Økt utflod kan også skyldes sykdommer i livmor og livmorshals, for eksempel ved svulst, så man bør derfor bli kontrollert av egen lege, mener han.

Gode råd hvis det er mye:

  • Unngå bading (dusj i stedet)
  • Unngå tamponger (bruk bind i stedet)
  • Unngå samleie inntil det er gjort legeundersøkelse

Kilde: Hudlegesenteret.no

Gå truseløs!

Helsesøster Ruud er enig med Libresse-eksperten og anbefaler at du går truseløs om dagen i tillegg til å sove uten, hvis du har mye utflod.

- Luft er tingen! Går du med tett tøy, trange bukser, stringtruse og så videre, har du lettere for å få mye utflod og mangelen på luft kan føre til dårlig klima i undertøyet. Nå ser vi heldigvis at strintrusetrenden er på hell, og flere velger vanlige truser.

Pass også på å bytte undertøy når du trener.

- Bruker du undertøy når du trener, bør du velge truser i et stoff som puster, og som transporterer bort fukt.

Les også:

Aldri mer flau lukt etter dobesøk

De fire vanligste underlivsplagene

Blødninger og rifter etter sex? Her er rådene

Du kan få bikini-kroppen på plass før sommeren

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også