Lekkert i vinduet!

Naturlig og florlett - her er vårens fantastiske gardintrender!

Publisert Oppdatert
Påskegardiner er passé. Naturlige og luksuriøse tekstiler er i vinden i vinduet.

- Før i tiden hadde vi julegardiner og påskegardiner. Damer var hjemmeværende og trengte noe å pusle med, så de sydde og vasket. Nå er det ikke lenger årstidene, men trendene som får oss til å skifte ut gardinene, sier interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad.

Gardintrendene er i stadig bevegelse, og retro er stort i vinduet også.

- At trendene går i sirkelbevegelser, skal jeg love deg. Det meste kommer tilbake, sier daglig leder i grossistfirmaet Green Apple, Ellen Lind.

Unngå bløtkake

1970-tallet var fylt av pompøse tekstiluttrykk.

- Det var rysjer og ballonggardiner, og vi ser noe lignende nå, bare i en enklere og mer elegant variant: Lang gardin med mellomfôr og lekker søm, det er one million dollar. Men tradisjonelle rysjeradiner på store vinduer, det blir bløtkake, advarer Lind.

Med bankkrisen etter jappetiden kom uinspirerende handling.

- Fra 1988 og noen år utover skulle alle ha offwhite liftgardin. Men da var det dårligere tider for oss i bransjen enn det er nå, mener hun.

1990-tallet blomstret, mens mystikken nå er aktuell.

- Jeg synes det er en liten bit Østen som er fremtredende. Men det kommer mer indianere og eskimoer etter hvert, lover Lind.

Naturlig vakkert

Den naturlige feelingen er viktig. Polyester er helt ute.

- Gardiner skal ikke knitre, fastslår Lind.

Organiske materialer, som bomull, silke og lin, utgjør ønskelistetoppen til nåtidens tekstilklienter. Stoffene skal sanses, og ikke bare med øynene.

- Alle kjenner på stoffene nå. Det er mye pent å se, men kun utseende hjelper ikke. Nå går folk flest etter kvalitet.

Bortsett fra en liten gruppe med en særegen interesse for tekstiler, som ifølge Lind har vært ved bevissthet i rundt tre år, er tendensen ny - den startet å spire for et halvt års tid siden.

- Det er første gang folk flest har vært så bestemte på hva de vil ha, sier Lind, som har 34 års fartstid i tekstilbransjen.

Vårens gardintendenser

 • Subbelange, gjerne slaskete lengder, som steinvasket lin
 • Kraftige folder
 • Kappegardiner: Ingen stenger eller hemper skal synes
 • Store rynkebånd, gjerne 15-20 centimeter brede
 • Mye ensfarget, som blått, rosa, gult og grønt, i tillegg til ulike steinfarger
 • Innslag av mønster
 • Miks av ulike stoffer
 • Gardintips

  - Tenk på bruksområdet før du kjøper gardiner. Skal gardinene bedre akustikken, dempe trekk eller skjerme mot naboen? Samtidig handler det om å lure øyet slik at rommet virker lysere og større, sier interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad.

  - Til små rom og vinduer bør gardinene ha samme farge som veggen for ikke å lage uro. Slik får man dessuten større romfølelse. Er det lite lys i rommet, bør gardinstangen stikke godt utenfor vinduet på hver side, slik at lysflaten holdes åpen. Skal man ha gardiner mot innsyn, gjør man lurt i å velge litt lettere stoffer slik at man får puste, oppfordrer hun.

  Er de gamle gardinene fortsatt gode nok, finnes det kanskje et forbedringspotensial likevel.

  - Se om gardinene henger pent, og om de burde presses eller renses. Kanskje stangen kan byttes ut med en som er mer dekorativ, foreslår interiørkonsulenten.

Vårens gardiner her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning