Lei av lyd fra naboen

Er du lei av naboens lyder? Det finnes knapt noe mer irriterende enn høy musikk når du vil ha det stille - eller naboens tramping når minstemann skal sove.

Sist oppdatert
Uansett om du bor i ny eller gammel bolig: Lydisolering er ikke det som får eller fikk mest oppmerksomhet under husbyggingen.

- Kravene til lydisolering i vanlige boliger tilsier at 20 prosent likevel vil ble sjenert av lyd, sier byggmester Henrik Norland hos isolasjonsprodusenten Glava.

Ifølge Norsk Standard (NS-EN 8175) er klasse C minimumskrav for private boliger. Reglene er strengere for offentlige bygg og skoler.

Luftlyd/trinnlyd

Fagfolk snakker om to typer lyd: luftlyd og trinnlyd.

Enkelt sagt er trinnlyd lyden fra fottrinn, banking og skraping med møbler. Luftlyd er tale, musikk, lyd fra TV eller trafikken utenfor.

- Luftlyd kan man få bukt med ved å lage fine konstruksjoner. Trinnlyd er verre, meddeler Henrik Norland.

Det kan faktisk være så enkelt som at den plagsomme lyden kommer via et nøkkelhull. Eller at listverket skal tettes for å dempe lyden. En vegg kan være fin med tanke på lyd, inntil elektrikeren kommer og borer hull til ledningen.

Uansett lydproblem lønner det seg å kontakte fagfolk for å finne ut hva som bør gjøres. En del byggmestere kan hjelpe, men Sigurd Weem i SINTEF Byggforsk er klar: Se etter rådgivende ingeniører på akustikk i telefonkatalogen under Gule sider.

- Det aller første du bør gjøre, er å ta opp problemet med naboen eller borettslaget. Eller med entrepenøren som har bygd boligen. For dårlig lydisolering blir som en vanlig reklamasjonssak. Og lydproblemet må måles av spesialister som har kunnskap og utstyr til å måle dempningen mellom rommene.

Weem råder folk til å gå inn på www.byggforsk.no, for å få oversikt over regler og framgangsmåter. Det er SINTEF Byggforsk som har utarbeidet disse bladene.

- Liten kompetanse

- Det forskes lite på lydproblemer i Norge, forteller forskningssjef i akustikk ved SINTEF, Odd Østern Pettersen.

- Bygningsbransjen er rett og slett ikke interessert i å bruke penger på det. Og i perioder med boom i byggebransjen blir det gjerne mye slurv. Håndverkere har ofte liten kompetanse på lydisolering, bemerker forskningssjefen.

- Dette er et vanskelig felt. Vi vet godt at mange folk plages, men det skal jo bygges rimeligst mulig.

I Norge er det ikke krav til offentlig etterkontroll av lydisolering, som det er i Sverige. Det blir opp til byggherren å kreve det, men han er gjerne ferdig med bygget når det er innflytningsklart.

- Konsulentene møter utrolig mange fortvilte folk. Selv i dyre, nye leiligheter er det overraskende dårlig lydisolering. Men det skal være teknisk løsbart, bare byggingen eller etterisoleringen skjer etter forskriftene, mener Østern Pettersen.

Derfor er det viktig at husbygger er klar over hvor viktig det er å lydisolere, og skriver kontrakt med entrepenøren om krav i henhold til Norsk Standard.

Ny teknologi

- Det var veldig lytt i hus tidligere, kravene er strengere i dag. Forskjellen er at nå har alle TV og stereoanlegg. Og ganske avanserte anlegg. TV-høytalerne spiller nesten like høyt som nye kinoer ved hjelp av digital teknikk, minner Eiolf Osmundsen i Miljøakustikk oss på.

Luftlyd er en ting. Trinnlyd er ofte et like stort problem i nye hus. Er du nabo til en barnefamilie som leker med treklosser i trehus, er du uheldig.

- Man er gjerne mindre tolerant overfor folk som er i en annen livssituasjon enn en selv, påpeker Osmundsen.

- Men det beste for oss alle er at vi lærer oss å bo sammen, konkluderer han.

__________________________________________________________________________

Tegning: Karl Gundersen


I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også