Lang mellomlanding

På noen destinasjoner kan også flyplassen være verdt et lengre opphold.

Publisert Oppdatert
Bak deg har du et tosifret antall søvnløse timer i et flysete med lite benplass foran og skrikende småbarn bak. Foran deg bare den siste lille strekningen til Gardemoen. Men før du kommer så langt, venter mellomlanding og flere timers ufrivillig flyplassopphold.

Heldigvis finnes det flyplasser som har lagt til rette for et så behagelig opphold som mulig.

- Da jeg begynte å jobbe her på Schiphol, trodde jeg ikke det var mulig å få stamkunder på en flyplass. Men jeg opplever at folk kommer igjen og igjen, sier massør Graham Johns, som jobber på "Back to Life" stolmassasje mellom gate E og F på flyplassen Amsterdam Schiphol.

- Folk som reiser får spenninger i nakke og skuldre. Mange sliter dessuten med jetlag, og blir mer avslappet og får lettere sove etter en massasje, hevder han, og legger hendene på nok en reisestøl rygg.

Fly til topps

Massasje er ikke det eneste tilbudet på Schiphol. Foruten de obligatoriske butikkene og spisestedene, finnes blant annet en filial av Nederlands Rijksmuseum, casino, meditasjonssenter, dusjmuligheter, lekeplass og hotell inne på terminalområdet. Og skulle du ha ønske om å gifte deg i løpet av en lang mellomlanding, fikser de ansatte det også.

Men selv om Schiphol har fått fire stjerner i Skytrax' oversikt over verdens flyplasser, må du til Asia for å finne de aller beste.

Tre flyplasser har i øyeblikket fem stjerner på Skytrax' oversikt: Hong Kong International, Seoul Incheon og Singapore Changi. Og i Skytrax' årlige kåring av verdens beste flyplasser, gikk Hong Kong International nylig nok en gang helt til topps.

- De siste årene er det blitt mye mer fokus på den tiden kundene tilbringer på selve flyplassen, og Hong Kong har etablert seg som en klar passasjerfavoritt på dette området, uttalte sjef i Skytrax, Mr Edward Plaisted, i kåringens pressemelding.

Vinnerflyplassen har to store kjøpesentre tilgjengelig til publikums fornøyelse, SkyMart og SkyPlaza. De to inneholder foruten det sedvanlige shopping- og restauranttilbudet blant annet 4D-kino, en underholdningspark med flytema og en annen med filmtema, område med sportssimulatorer og spillområde hvor du gratis kan la tiden gå med det siste fra PlayStation.

Fornøyelsesparker

Også mange andre flyplasser overbyr hverandre i eksotiske tilbud. Gardemoens lyddusjer blir puslete i forhold. Flyplassen i München tilbyr for eksempel minigolf og nattflyvningsdisco med DJs og dansing før avreise. En rekke flyplasser har kino. Andre har uteområder med muligheter for å gå en tur mellom gress og blomster, ta en dukkert eller studere flyplassen fra egne utkikkspunkt.

Massasje er ikke det eneste flyplasstilbudet som er godt for helsa: Lege- og tannlegesenter er også en mulighet i enkelte terminaler. For åndelig massasje kan du oppsøke et av de ofte tilstedeværende bønnerommene. Og synes du skjønnheten har falmet etter ti timer under sovebrillene, tilbys skjønnhetssalonger, frisører og SPA-avdelinger.

Har du i stedet behov for mosjon etter all sittingen, tilbyr flere flyplasser treningssenter inne i terminalområdet. De som ikke gjør det, kan vanligvis vise deg videre til nærmeste hotelltrimrom.

Vil du heller gå for mer minneverdige flyplassopplevelser, er bryllup allerede nevnt som en mulighet. Bare på Stockholm Arlanda giftet nærmere 500 mennesker seg i fjor, ifølge flyplassens egen hjemmeside.

Og mens du er travelt opptatt med å teste ut flyplassens fasiliteter, kan barna selvsagt plasseres i bemannet lekerom med muligheter som langt overgår stua hjemme.

Men et problem har alle de nye fasilitetene skapt: Plutselig har tiden flydd fra deg, og flyet må lette uten deg ombord.

fly320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning