Kvinneguiden tester: Løpetrening!

Hvordan forbereder man seg til et mosjonsløp? Løping er faktisk mye gøyere enn du tror!

Sist oppdatert
Kvinneguiden.no samarbeider med sportsnettstedet Speaker.no da undertegnede og journalist Hilde Tomter i tiden fremover tester til dels uvanlige mosjonsformer og idretter fra to kvinners perspektiv.

Se web - TV her!



En ting er sikkert, hvis du jakter på harde, faste lår, lekre legger og en saftig sprettrumpe er det bare å komme seg over dørstokken og ut på løpetur!

Kjedelig løping?

Våren lokker mange mennesker ut, stabilt vær og behagelig temperatur gjør det også lettere å ta seg en utendørs joggetur. Men det er ikke alltid lett å ta fatt på løpingen, det kan gjerne bli for monotont og kjedelig.

Derfor har vi denne gangen valgt å teste løpetrening av den enkle grunn at vi ikke liker å løpe i det hele tatt! Man kan nemlig være kjempeglad i å trene og likevel ikke fordra løping.

Tjalveløper Ida Monn Birkhaug har 15 års løpeerfaring og tok utfordringen på strak arm; lære oss å like løping og vise oss hvordan vi kan forberede oss til et mosjonsløp.

Forberedelser

- Når man forbereder seg til et mosjonsløp må man trene jevnt og trutt, ikke begynne en til to uker før løpet. Det handler om livsstilen generelt. To- tre dager før løpet skal du hvile deg, og om du trener en hard økt før løpet bør det være senest fire- fem dager før løpet, forklarer Birkhaug.

Løperen forteller også hvor viktig det er å legge vekt på kostholdet før et løp. Mye fett og tung mat er ikke særlig lurt å fordøye.

- Hold deg til grovbrød, pasta og grønnsaker, ikke spis så mye melkeprodukter da magen kan reagere på dette, sier Birkhaug.

Hvis du ikke trener til vanlig, men ønsker å være med på et mosjonsløp, skal du vite at du på sikt kan trene deg opp med forskjellige metoder.

- Bli bedre ved å løpe for eksempel to ganger i uken. Du kan gjerne løpe i fem minutter, gå i fem minutter og fortsette slik helt til du øker løpsdelen etterhvert. For å komme i bedre form er det intervalltrening hvor pausen er kortere enn økta som gjelder, sier Birkhaug.

Konklusjon

Men for å bli en bedre løper, må du også huske på å trene opp styrken i kroppen for mer eksplosivitet og kraft i stegene.

- Tren styrke to ganger i uka for å bli en bedre løper. Du må stabilisere mage og rygg og trene forside og bakside av lårene, tren rumpa og hofteleddsbøyerne, sier Birkhaug.

Da vi ble med løperen på trening, merket vi at løpingen straks ble mer morsom da vi gjorde løpeøvelser som skal styrke ben- og setemuskler og rette på holdningen. Løping er mer enn bare å springe rett frem, å lære seg teknikk, bevegelser og trene opp styrken gjør treningen morsom!

Lær deg å like løping

  • Løp i selskap med en venninne som kan pushe deg.

  • Meld deg inn i en løpegruppe i en klubb eller på et treningssenter.

  • Ikke press deg for hardt, løp og kjenn at du har godfølelsen i kroppen.

  • Ta med deg hunden og løp, da gjør du dere begge en tjeneste.

  • Tenk teknikk når du løper, spark fra, løft knær, pendle med armene, ha rak holdning, hold hånden på magen og kjenn at du puster rolig.

  • Bryt opp monoton løping med intervaller i skogen eller opp bakker.

  • Gjør forskjellige løpeøvelser på løpebanen som høye kneløft, hælspark, fraspark.

  • Stopp for styrkeøvelser for løpemusklene i bena som knebøy, tåhev, utfall, Nordic hamstring, eller ribbveggsløft.

Se web - TV her!





Denne saken ble første gang publisert 02/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også