Teknologi øker likestillingen

- Alle liker en god investering, og jeg skal gi deg et skikkelig bra insider-tips!

Gry Larsen er overbevist.

TEKNOLOGI MOT FATTIGDOM: Trodde du kanskje at Vipps var en helt ny og genial oppfinnelse fra 2015? I Kenya har de brukt mobile betalingsløsninger i over ti år, skriver Gry Larsen.
TEKNOLOGI MOT FATTIGDOM: Trodde du kanskje at Vipps var en helt ny og genial oppfinnelse fra 2015? I Kenya har de brukt mobile betalingsløsninger i over ti år, skriver Gry Larsen. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Gry Larsen (41)

  • Bosatt i Oslo
  • Tidligere leder i AUF, politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre 2005 til 2009, utnevnt til statssekretær i utenriksdepartementet fra 2009 – 2013.
  • Jobber nå som generalsekretær i bistandsorganisasjonen CARE Norge.
  • CARE kjemper for fattige kvinners rettigheter og driver langsiktig utviklings- og nødhjelpsarbeid i blant annet Afghanistan, Myanmar, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Mali, Niger, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania og Uganda.

KOMMENTAR:

Ny teknologi er ikke bare bra for hver enkelt. Hvis teknologien er billig, enkel og lokalt tilpasset, bidrar den til å løfte millioner av mennesker ut av fattigdom, også fattige kvinner som tradisjonelt har enda færre muligheter enn menn. 

Som generalsekretær i CARE Norge vet jeg fra før at det er en god investering å jobbe med kvinner. Da vi nylig inviterte til middag med Girl Geek ble dette nok en gang bekreftet.

Vipps i Kenya

Teknologi som våpen mot fattigdom er ikke bare en «hype». I Tanzania har kvinner som ikke hadde bankkonto, fått sikre og gode mobilbankløsninger, og med det økonomiske selvstendighet.

Trodde du kanskje at Vipps var en helt ny og genial oppfinnelse fra 2015? I Kenya har de brukt mobile betalingsløsninger i over ti år.

Mobilbetaling gir millioner av mennesker tilgang til finansielle tjenester. De som er barn i dag, vil kanskje aldri besøke en bankfilial slik vi kjenner det, men vil likevel ha en enorm tilgang til tjenester slik at de blir inkludert i det formelle markedet, fortalte Johanna Stemberger fra Telenor.

Betale med .... en lampe?

Tommy Engvik fortalte også om norske SunBell som både er lampe, mobillader og solcellepanel i ett. En teknologi som er med på å gjøre verden litt lysere for fattige kvinner, bokstavelig talt! I tillegg planlegger de nå å integrere en avbetalingsløsning inn i selve lampen! Er det rart jeg elsker nerder?

Svangerskapsomsorg på mobil

Så kan en mobiltelefon faktisk gjøre en forskjell? Ja, det kan den, og et eksempel er Malawi hvor mange fattige kvinner får direkte kontakt med helsepersonell gjennom svangerskapet ved hjelp av mobilteknologi. Det gir trygghet, færre komplikasjoner under svangerskap og fødsler, og redder mange liv.

I Niger jobber vi med matsikkerhet for de fattige. Gjennom enkle teknologiske varslingssystemer kan myndighetene følge matsituasjonen i distriktene og sørge for forsyninger i områder med dårlige avlinger.

Muligheter

Mobilteknologi er kanskje ikke en silver bullet som endrer alt over natten, men vi må omfavne og utnytte de mulighetene som ligger i ny teknologi. Da tenker jeg særlig på billig, robust og ikke minst smart low-tech som er tilpasset nye kundegrupper generelt og kvinner spesielt.

Fattige land går nemlig glipp av livsnødvendig vekst fordi kvinner ikke inkluderes i økonomien.

McKinsey Global Institute har beregnet at dersom kvinner hadde samme sysselsettingsgrad og samme lønn som menn, ville verdens økonomi øke med 26 prosent! Skal vi bekjempe fattigdom, må vi jobbe med de underliggende årsakene, og jobbe for et likestilt verdenssamfunn
 

Alle liker en god investering, og jeg skal gi deg et skikkelig bra insider-tips! Investerer du i likestilling, vinner alle.

Kul teknologi

Teknologi fører oss sammen, den skaper løsninger som gjør at flere kan lese lekser, gir tryggere fødselshjelp og hjelper mennesker med å spare slik at de kan skape selvstendige liv. 


Teknologi har aldri vært kulere. Sammen med nerden skal vi redde verden!

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også