Ondskapsfulle memes

- Når ble det greit å latterliggjøre folk på bakgrunn av hvordan de ser ut?

Carina vil ha slutt på ny trend som hetser folk som faller utenfor skjønnhetsnormen.

MEME: - Jeg klarer ikke å forestille meg det, hvordan det er å våkne opp til at internett er fullt av morsomheter på mine vegne, på grunn av kroppen min eller utseendet mitt.
MEME: - Jeg klarer ikke å forestille meg det, hvordan det er å våkne opp til at internett er fullt av morsomheter på mine vegne, på grunn av kroppen min eller utseendet mitt. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Carina Carlsen (28)

  • Kroppspositivist som lever ut den glamorøse drømmen som Fifi von Tassel på den norske burlesquescenen.
  • Miljøarbeider og resepsjonist, studerer vernepleie med fordypning i sexologi.
  • Deltaker på Norske Talenter på TV2 høsten 2015.
  • Fast spaltist i Kvinneguiden.
  • Har Instagram-kontoen Fetmenfattet.

KOMMENTAR:

Jeg er så sint, så sint på disse "memene" som florerer i sosiale medier om dagen. Og det får meg til å lure på hva slags menneskesyn vi sitter med, på tampen av 2016.

Når ble det greit å latterliggjøre folk på bakgrunn av hvordan de ser ut? Hvorfor er det greit å henge ut overvektige mennesker, kvinner med ansiktshår og generelt mennesker som ikke fyller de strenge kravene vi har for kropp og utseende?

Tagge venner

I det siste har det florert av «memes» med bilder av mennesker som ikke anses som tradisjonelt vakre, og ikke møter samfunnets standardiserte bilde av en idealkropp. Disse tekstene oppfordrer til tagging av venner, med budskap som at «han glemte trusa si sist han var her», «hun lovet å vaske meg, kan du tagge henne?».

Du har garantert sett dem, kanskje har du trukket på smilebåndet, kanskje har du tagget noen, eller kanskje du har reagert som meg – med sinne og avsky.

Bare humor?

Hvordan skal folk som blir hengt ut på denne måten kunne svare på dette? Hvis de skulle orke det, da. Noen har prøvd. Det blir et stille rop - som høres av noen, og attakkeres av andre med et «eier du ikke humor!?»

Og nei. Jeg var så dårlig på stand up da jeg en gang i tiden prøvde meg på det, at en av de andre ba meg slutte. Så jeg eier åpenbart ikke humor.

Men medmenneskelighet – det mener jeg så bestemt at jeg har, i bøtter og spann, og jeg vil heller ha det, fremfor en solid dose ondskapsfull humor, som går utover andre, uskyldige ofre som ikke har gjort noe annet her i verden enn å ikke være det samfunnet anser som attraktive.

Umulig å forestille seg

Det er så sykt mange ting som er feil med dette, foruten å være dårlig folkeskikk, og ja – jeg vet at vi har mobbet hverandre siden tidenes morgen.

MEME: En meme er et bilde som det blir lagt tekst på, der teksten som regel gir en ny mening til bildet.
MEME: En meme er et bilde som det blir lagt tekst på, der teksten som regel gir en ny mening til bildet. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/meme

Jeg har opplevd det mange ganger selv også, både i forhold til å være et litt mørkere barn enn de andre på barneskolen i Nord-Odal, og ikke minst ved å være en tjukkas som stikker seg frem. Da får man gjerne litt dritt slengt etter seg, og det er selvsagt fryktelig sårende.

Men er det en ting jeg ikke kan tenke meg hvor jævlig må være, så er det at et bilde av meg går viralt, for all the wrong reasons.

Jeg klarer ikke å forestille meg det, hvordan det er å våkne opp til at internett er fullt av morsomheter på mine vegne, på grunn av kroppen min eller utseendet mitt.

Jeg hadde trolig gått rett i kjelleren, gjort stygge ting med kroppen min, hatet livet mitt.

Bryter ikke reglene

Facebook derimot, synes ikke dette er så farlig, og etter at jeg har rapportert flere av disse bildene, har jeg fått til svar at de ikke bryter med deres retningslinjer. Men en brystvorte – det kan man faktisk dø av å se.

I hvert fall ifølge facebooks moralpoliti, som jeg er redd har lest litt for mange pietistiske tekster om et ganske snevert syn på moral, og lært altfor lite om etikk, menneskeverd og normal folkeskikk. De er internetts Donald Trump, og kjører populærpolitikk, og det virker som om de har en tankegang om at siden det er så mange som synes at dette er gøy, så er det vel gøy, da.

Kan ødelegge liv

De som deler disse bildene, ler sikkert og tenker at de gjør narr av kompisene sine, hunkjønn eller hankjønn, ved å stemple dem som en som driver med «sånne damer» eller antyde at de har skikkelig dårlig smak i valg av menn.

Det som for dem kanskje er to minutters moro, kan faktisk ødelegge liv. Men det er det ikke noe som tyder på at de tenker på. Man må jo tåle såpass, når man har valgt å se sånn ut, må man ikke?

Og her er et av de andre virkelig store problemene jeg har med denne meme-trenden. Hvem i alle dager er det som setter seg over andre mennesker på den måten? Her sitter de altså og mener at dersom du ikke er «pulbar» i et samfunnsskapt, photoshoppet samfunn, så fortjener du faktisk å bli hetset, hengt ut og latterliggjort.

Mennesket bak

En av kvinnene som er latterliggjort i dette meme-helvete, er Lizzie Velasquez.

Vet du ikke hvem dette fantastiske mennesket er, så anbefaler jeg deg å koke deg en kopp te og bare suge inn alle de fantastiske tingene denne dama sier og gjør. Hun har altså en sykdom som gjør at hun ikke klarer å holde på kroppsfettet, hvilket har en innvirkning på hennes utseende.

IKKE OFFER: Råtøffe Lizzie Velasquez har selv kommentert denne memen på Facebook, med en oppfordring til folk om å huske på at det er ekte mennesker på bildene. "Spread love not hurtful words via a screen. Xoxo Lizzie" skriver hun.
IKKE OFFER: Råtøffe Lizzie Velasquez har selv kommentert denne memen på Facebook, med en oppfordring til folk om å huske på at det er ekte mennesker på bildene. "Spread love not hurtful words via a screen. Xoxo Lizzie" skriver hun. Foto: Screenshot fra Facebook

Men henges ut – det skal hun, for det er jo bare litt god, gammeldags moro på andres bekostning, og såpass får hun faktisk tåle. 

Til tross for all dritten hun har fått oppigjennom, og nå får, takket være folks morsomheter og stygge kommentarer, velger hun å ikke iføre seg offerrollen, men heller opplyse folk om hva det gjør med en, å se slike ting på nett, og at vi ikke må glemme menneskene bak disse bildene. De finnes, de er ekte og de har følelser.

Det vi lærer barna

Vi kan kalle det så mangt, og vi kan mene hva vi vil om overvekt, hår under armer, dårlige tenner og for små bukser – men til syvende og sist er dette mobbing – totalt uavhengig av hva du eventuelt måtte mene er rett eller galt, stygt eller pent.

Noe av det jeg til slutt sitter her og lurer på, er hva i alle dager vi lærer barna våre. Lærer vi den kommende generasjonen verdensledere, lærere, servicemedarbeidere, og bilmekanikere at a) mobbing er helt greit, b) mennesker som ikke ser ut som glansbilder fortjener forskjellsbehandling av den negative sorten, og c) de må for all del unngå å bli oppfattet som mindre attraktive?

Til jul skal jeg ønske meg fred på jorden og at folk respekterer hverandre for den de er.

Jeg skal ønske hver og en som har tagget noen i disse bildene litt sunnere menneskesyn, og ikke minst ønsker jeg alle disse menneskene som er avbildet et bekymringsløst og hyggelig 2017, med en verden som er litt klokere, litt bedre og som har fått et litt bedre menneskesyn enn hva vi hadde i 2016.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også