Hat mot homofile

- Ved siden av meg i sofaen satt et eldre par og skulet stygt på det unge homofile paret

Hvor kommer homohatet fra?

HATET: - Jeg tror folk blir så stressa av det faktum at 1500 forskjellige dyrearter har homosex, kan bety at vi mennesker også er biseksuelle hele gjengen. Dyr er tross alt naturlig, skriver Ann Cathrin. FOTO: Privat

HATET: - Jeg tror folk blir så stressa av det faktum at 1500 forskjellige dyrearter har homosex, kan bety at vi mennesker også er biseksuelle hele gjengen. Dyr er tross alt naturlig, skriver Ann Cathrin. FOTO: Privat

Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Jeg satt i foajeen på hotellet i London og smilte for meg selv. Foran meg satt et ungt kjærestepar, to gutter på rundt 18 år. Så befriende å se noen som viser at de er glad i hverandre i offentlighet, og ekstra positivt påvirket ble jeg av at det er to av samme kjønn.

Selvom det for meg er helt naturlig at man kan elske hverandre uavhengig av kjønn, og at jeg dermed ikke burde bli ekstra oppmerksom på det - er det fremdeles slik i samfunnet vårt at ikke alle er enig.

Ved siden av meg i sofaen satt et eldre par og skulet stygt på det unge paret. Jeg påtok meg oppgaven å skule stygt tilbake på de kikket misbilligende på det unge paret. Det er essensielt at visse voksne mennesker snart lærer at det er galt å mobbe.

Jeg skjønner at vi har litt av alt, vi har forkjempere, motstandere, nøytrale og de som hater.

De som hater er de som roper stygge ting etter folk på gata, som pakker inn hatet sitt i religiøst bullshit, de som mener det er unaturlig og derfor «feil» å være homo.

Unaturlig å være homo?

OK. Vi er uenige. Det jeg ikke skjønner er hvorfor. Hvorfor i alle dager hater mange homofile?

«De kan ikke formere seg»

No shit.

La oss ta unaturlig-aspektet - noen mener homofili er unaturlig. Det er hovedargumentet til mange. La oss si at de som har unaturlig-aspektet som grunnlag for sin homo-motstand, mener det er unaturlig fordi to av samme kjønn ikke kan få barn.

OK. Det er jo sant. Men hvorfor gjør dette folk så sinte?

Altså, hva så? Virkelig. Dersom evolusjonsreligionen din, at det «går i mot naturen,» er årsak til at du er hater homofile, regner jeg med du hater kvinner som er ufruktbare, menn som ikke får den opp, fjerning av kjønnshår, og fuckings iPhone også.

Ann Cathrin Andersen

  • 29 år.
  • Sosiolog og (nesten) psykolog.
  • Bor i Oslo.
  • Jobber som frilans skribent/journalist.
  • Skriver bok; roman om livets elendighet.
  • Driver blogg om psykologi; www.anncathrina.com.

Jeg har nedsatt fruktbarhet, det er ingen som blir sinte på meg for det. Hva er det dere føler på? At dere blir personlig snytt for flere barn i verden? Er dere redde for at menneskeheten skal dø ut?

Isåfall kan jeg berolige dere med at jorden er overbefolket, og at det er en større trussel mot livet ditt.

Slutt å late som, så opptatt er du ikke av hva som er «naturlig».

Mennesker med problemer?

«Gud sier det er feil»

Bibelen ble skrevet av mennesker som deg og meg. Ferdig.

«De er tragiske skjebner»

Det er et ensidig stigmatiserende fokus hos flere at homofile, bifile og transpersoner er mennesker med problemer - mennesker som har hyppigere forekomst av sykdommer, mennesker som er uforsiktige, ansvarsløse, promiskuøse og som antakeligvis har hatt en ustabil oppvekst.

Som med oss alle, har mange homofile det vanskelig, og de fleste har hatt det relativt ustabilt i oppveksten. Faktisk har mellom seks og 12 prosent depresjon til enhver tid i Norge, ifølge Helsedirektoratet. Det er mange og sammensatte årsaker til at mennesker sliter psykisk. Å være ikke-heteroseksuell er ikke en direkte link.

Ja, det er flere selvmord blant LGBT-populasjonen, men vi glemmer noen avgjørende variabler når vi leser statistikken.

Den avgjørende årsaken

Den variabelen er sånne som Nina Karin Monsen, som hevdet i Aftenposten at «å mene at heteroseksualitet og homoseksualitet er likeverdig er som å hevde at onani og fullbyrdet samleie er likeverdig. Heteroseksuelle vet i hvert fall forskjellen».

Ikke bare maser hun i det uendelige om hvor «unaturlig» og skadelig det er å være homo, hun presterer å mobbe seksualiteten til folk.

Det hun gjør, er uten omtanke å dømme og straffe andre som hun av en eller annen grunn har bestemt at tilhører en rang under seg selv i samfunnet. Bare fordi hun ikke kan forstå at naturen rommer mer enn henne selv og hennes like.

Sånne som Monsen er årsaken til at det er hyppigere fremkomst av angst, depresjon og selvmord hos ikke-heteroseksuellle.

Hvorfor hater de?

Så hvorfor hater de som hater? Jeg vet det ikke er fordi det er unaturlig. Jeg vet det ikke er fordi gud liksom mente det. Jeg vet det ikke er på grunn av selvmordsstatistikkene.

Jeg tror det er fordi de frykter muligheten for at seksualiteten vår er flytende og situasjonsbestemt. At alle i praksis kan elske alle på like og ulike måter. Jeg tror folk blir så stressa av det faktum at 1500 forskjellige dyrearter har homosex kan bety at vi mennesker også er biseksuelle hele gjengen. Dyr er tross alt naturlig.

Jeg tror det er vanskelig å ta innover seg at det ikke er så farlig, dette med seksualiteten vår, hvem vi elsker. For da mister alt vi gjør plutselig mening.

Selvom de to guttene som holdt hender i foajeen på hotellet, så tilsynelatende glade ut, skal jeg love deg at de la merke til de stygge blikkene og uffingen fra min venstre.

Folk er sårbare - og de som møter dette hatet kanskje ekstra mye.

Vi lever i en verden full av så mye hat, at det minste vi kan gjøre er å feire kjærlighet - uansett hvilke former den kommer i.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning