NOMINERT TIL SUNN FORNUFT-PRIS

Ett enkelt grep ga Javiera bedre selvtillit

Det tok under ett minutt, men gjorde stor forskjell.

OPP OG NED: «Bildet til venstre er faktisk helt jævlig å legge ut. Det krevde enormt mye av meg å i det hele tatt legge det ut. Her var jeg på mitt aller verste, og det kommer vel ganske tydelig frem at jeg ikke hadde det bra. Det var en forferdelig tid. Bildet til høyre er tatt denne uken. Femtusen hakk bedre.»
OPP OG NED: «Bildet til venstre er faktisk helt jævlig å legge ut. Det krevde enormt mye av meg å i det hele tatt legge det ut. Her var jeg på mitt aller verste, og det kommer vel ganske tydelig frem at jeg ikke hadde det bra. Det var en forferdelig tid. Bildet til høyre er tatt denne uken. Femtusen hakk bedre.» Foto: FOTO: Javiera Saavedra
Sist oppdatert

Javiera Saavedra

  • Blogger på lamodedejavi.com
  • Om bloggen: Jeg er en chilensk bergenser med veldig store drømmer, litt for mye rastløshet, og altfor liten tid. Skribent og moteinteressert.
  • Er nominert til Sunn fornuft-prisen i kategorien Beste Innlegg

Dette innlegget er nominert til Sunn fornuft-prisen, i kategorien «Beste Innlegg». Mer informasjon om prisutdelingen finner du i faktaboks.

Dette innlegget ble først publisert på lamodedejavi.com under tittelen «Generasjon superlativ». Du kan lese det opprinnelige innlegget her.

KOMMENTAR:

Publisert 1. november 2016

Generasjon perfekt. Det er det de kaller oss. Generasjon superlativ. Det er det jeg kaller oss.

Vi skal være tynnest, penest, deiligst, smartest og best. Med andre ord; mission impossible. 

Jeg liker ikke å innrømme det, men jeg lar meg nok påvirke i en enormt stor grad.

Jeg bestemte nyttårsaften 2015 for å avfølge alle Kardashian-/Jenner-søstrene, fordi det ikke er bra for noen (lettpåvirkelige) å følge dem, inkludert meg selv.

Å bruke nesten timer hver dag på å studere deres nydelige kropper, og hakke ned på meg selv for at jeg ikke ser sånn ut. Det føltes som en spiral som aldri tok slutt, hvor jeg selv bare datt lengre og lengre ned i dalen, og selvtilliten min forsvant mer og mer ut i en abstrakt sky jeg ikke klarte å holde fast på.

Jeg har brukt mye tid denne høsten på å ta tak i problemer jeg har med meg selv og mitt selvbilde. Jobbe med å forstå at jeg er faen meg god nok uansett om jeg ikke ser ut som Kate Moss eller Kylie Jenner.

Jeg gir meg selv skryt når jeg får til ting, og jeg gjør ting som er bra for meg. Aller viktigst, jeg prøver å lære meg selv å like min egen kropp, og innse at det er den jeg er stuck med for alltid.

For dét har definitivt vært mitt aller største problem.

Jeg har selv gjennom flere innlegg delt personlige erfaringer i forhold til kroppspress og psyke, nettopp fordi jeg ønsker å belyse dette mer. Jeg vil være med på å fremme åpenhet rundt psykiske lidelser.

Beste Innlegg-prisen

  • I forbindelse med Sunn fornuft-prisen skal Beste Innlegg kåres
  • Det er totalt 10 nominerte
  • Etter at alle er publisert vil du få anledning til å stemme på din favoritt her på Kvinneguiden.no
  • Avstemningen starter 17. november.
  • Vinneren avsløres 28. november
  • Dette er nominerte innlegg nr. 9

Vi har kommet så langt nå, og det gjør meg glad når kjente profiler tør å snakke åpent om depresjoner, spiseforstyrrelser og angst.

For det beviser akkurat det vi er så flinke til å glemme; vi er bare mennesker. Folkens, vi er bare mennesker!

Og hvis du ikke vet hvor du skal begynne i denne kampen om å like deg selv, så er dette i hvert fall et par ting jeg har hatt nytte av: 

  • Ikke vei deg. Jeg sluttet å veie meg da jeg var 15 år, med ifjor som unntak. Da gikk jeg på en liten smell, men kom sterkt tilbake i år og kastet vekten på dør. (Neida, men jeg unngår den i hvert fall)
     
  • Ikke følg folk på sosiale medier som får deg til å føle deg dårlig. Sorry, uansett hvor gøy det er å høre om Kim og Kylie, hvis det gir deg en dårlig (selv)følelse må du faktisk kutte det ut med en eneste gang.
     
  • Gi deg selv ros når du gjennomfører ærend og oppgaver. Gi deg et klapp på skulderen. Seriøst. Et fysisk klapp på skulderen.
     
  • Tør å si nei! Ikke bli med på ting du egentlig ikke vil, for å unngå å skuffe dem som inviterer. Det er lov å si «Sorry, men jeg har lyst til å slappe av i dag». Det er så sykt lov.
     
  • Viktigst av alt: GJØR TING SOM GJØR DEG GLAD. Elsker du å lese? Vel, ta deg tid til å lese. Elsker du å jogge? Vel, da tar du deg tid til det. Prioriter deg selv og dine egne behov og interesser.

Det er sikkert mange flere ting du kan gjøre, men dette er mine personlige tips som jeg benytter meg av.

Sunn fornuft-plakaten:
Dette er et fantastisk prosjekt, satt i gang av flere bloggere med ekspertisehjelp. Den fremmer blant annet ansvaret bloggere og kjente profiler har når det kommer til påvirkningskraft. Vil du fremstå som 100 prosent perfekt, eller vil du fremstå som den du er?

Sunn fornuft-plakaten

  1. Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.
  2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.
  3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.
  4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe.Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.
  5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.
  6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.
  7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.
  8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i bikini er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.
  9. Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.
  10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummeret er 116 123. De som synes det er lettere å skrive kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no.  Røde Kors har også en egen rådgivningstjeneste for unge, Kors på Halsen. De når du på 800 333 21.

Så hvem vil du være? Den som bidrar til kroppspress og generasjon perfekt, eller den som hjelper unge jenter å bli fornøyde med seg selv?

STEM PÅ DETTE INNLEGGET

Syns du dette innlegget fortjener å vinne prisen for Beste Innlegg? Gi din stemme her.

FORBILDE: Kylie Jenner har 78 millioner følgere på Instagram, og legger ofte ut bilder av seg selv.
FORBILDE: Kylie Jenner har 78 millioner følgere på Instagram, og legger ofte ut bilder av seg selv. Foto: Skjermdump: https://www.instagram.com/kyliejenner/

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2016, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også