Fotballfrue falske kommentarer

Kommentar: Fotballfrue er ikke ny på nettet

Forskjellen er bare at denne gangen er hun og ektemannen ekte.

STORM: Fotballfrue Caroline Berg Eriksen opplever storm rundt seg for andre gang på kort tid. FOTO: Stella Pictures

STORM: Fotballfrue Caroline Berg Eriksen opplever storm rundt seg for andre gang på kort tid. FOTO: Stella Pictures

Publisert

Det har gått en kule varmt rundt Fotballfrue Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars-Kristian Eriksen de siste dagene. Første runde etter at det ble kjent at hun manipulerte bilder i bloggen sin, noe hun tidligere hadde benektet. Andre runde når ektemannen bekjente sine synder; at han hadde skrevet kommentarer under falskt navn og gitt seg ut for å være fagmann. Blir det knockout allerede i tredje runde?

Jeg leser ikke Berg Eriksen sin blogg så jeg kjenner saken kun fra nyhetene. Men jeg kjenner godt fenomenet. Det samme har nemlig utspilt seg tidligere. Historien gjentar seg, den eneste forskjellen er at denne gangen er det snakk om ekte personer som lever et ekte liv i virkeligheten.

Anonym eller ikke

For noen år siden engasjerte åpenbaringen rundt hvem som var "Anonym" både forfattere, litteraturvitere og mannen i gata. At forfatteren av Kongepuddel, viste seg å være Per Kristiansen, en mann vi knapt hadde hørt om, ble en nedtur for mange som hadde håpet at forfatteren skulle være en kjendis, eller Kagge selv.

Disse to historiene minner meg om en historie som utspant seg på Kvinneguidens forum gjennom flere år, på midten av 2000-tallet. Milla!

Alle som i dag er over 30 år og som vanket på Kvinneguiden for noen år siden, kjenner til fenomenet Milla, men få vet hvem hun var! Milla var på en måte datidens Fotballfrue.

I dag er det vanlig å ha profiler hvor en opptrer som seg selv på Internett. Slik har det ikke alltid vært. Da jeg var redaktør på Kvinneguiden var det forbudt å registrere seg som seg selv i forumet. Man måtte registrere seg med falsk navn (brukernavn), og fikk ikke laste opp eget bilde, eller skrive innlegg eller dagbok i forumet som kunne røpe ens egen identitet. Utviklingen har vært enorm. Nå forventes det at profiler er ekte, at bloggere er ekte og at kommentarer skrives av den personen man lever som i det virkelige liv.

Verden er altså annerledes i dag. Og Milla ville kanskje ikke kunnet utspille skuespillet sitt i dag. Eller kanskje hun kunne. Utspille seg som seg selv, i sin egen oppdiktede blogg.

Fenomenet Milla

GRÜNDER: Gry Finsrud har stort sett levd på internett siden hun startet Kvinneguiden.no i 1999. Nå driver hun sitt eget selskap fra hjemstedet Vikersund. FOTO: Privat.

GRÜNDER: Gry Finsrud har stort sett levd på internett siden hun startet Kvinneguiden.no i 1999. Nå driver hun sitt eget selskap fra hjemstedet Vikersund. FOTO: Privat.

Dagbøkene på Kvinneguiden var på mange måter forløperen til blogging. Milla sine dagbøker på Kvinneguiden er dessverre forlengst slettet. Derfor kan jeg ikke gjengi historien nøyaktig slik den egentlig var. Men jeg kan forsøke å gjengi min opplevelse av Milla. Noen trodde til og med at jeg var Milla, at jeg hadde funnet henne opp for å få lesere og inntekter til Kvinneguiden. Ikke helt ulikt at mange trodde at Kagge var Anonym. Caroline Berg-Eriksen vet alle hvem er.

Milla var utrolig flink til å skrive. Hun hadde en presisjon i språket som var helt perfekt. Det ville ikke overraske meg mye om hun i dag er tekstforfatter, eller jobber med språk. Milla levde et oppdiktet liv, og hun levde det gjennom en profil i forumet på Kvinneguiden gjennom flere år. Hun var krass og spissfindig i språket. Presis til fingertuppene. Krassere enn en blyantspisser, og sarkastisk som få.

Hun hatet nybakte mammaer som gikk i grilldress uten å stelle neglene sine og sminke seg hver morgen. Hun kunne ikke i sin villeste fantasi forstå at noen mennesker med respekt for seg selv kunne sove i annet enn egyptisk bomull, og hun så ned på alle som hun selv plasserte under seg i pyramiden hun bygde rundt sitt eget fiktive nettliv.

Og med slike uttalelser ertet hun på seg flere tusen kvinner i Norge. Engasjerte småbarnsmødre, kvinnesakskvinner, ujålete flotte damer, rett og slett kvinnen i gata!

Men Milla hadde også en positiv, hjelpsom side. Hun var utvilsomt en kvinne med stil. Hun ga utallige gode tips og råd i forumet for velvære, hud, hår og kosmetikk. Noen ganger som forståelsesfull hyggelig "tante", andre ganger som en kvinne som aldri hadde forsøkt en dagkrem til under 500 kroner, og enkelte ganger som en allviter som balanserte på ordkunstens line, slik at ingen noen gang kunne ta henne for å bryte regler på Kvinneguiden. Og ja - reglene var sannsynligvis de strengeste som har vært i et forum.

Knockout

Det endte med knockout. Milla tok sitt eget nettliv på Kvinneguiden, den dagen hun tok livet av sin elskede som hun nettopp hadde inngått (papirløst) ekteskap med. Hun beskrev bryllupet og bryllupsreisen som en opptur ingen noen gang kan overgå. Men mannen ble syk rett etter bryllupet, og han døde. Han døde en fiktiv død på Internett. Men sorgen som alle som fulgte Milla kjente, var ekte. Derfor ble det et opprør uten like når de sørgende forstod at de var lurt. At de hadde lest en roman de trodde var ekte. At de hadde følt noe for et menneske som ufortjent hadde mottatt støtte, følelser, tårer og engasjement.

Det ble en enorm storm mot Milla. Utestengelser fra forumet fulgte, og i en periode var det vanskelig å ha ansvar for det hele. Men i etterkant er det en utrolig historie å se tilbake på. Hvordan ett menneske kunne "bedra" så mange tusen andre, med en historie som ikke var ekte, men som var skrevet like godt som en roman.

Engasjementet rundt Milla var det samme som herjer rundt Fotballfrue. Hun fikk hat-eposter, ble truet på livet, folk forsøkte finne ut hvem hun var. De som fulgte henne gjennom flere år fant ut at noen av innleggene hennes ikke hang sammen, at hun skrev kommentarer til sine egne innlegg. Hun hadde også med elementer fra sitt ekte liv, som førte til at noen av de ivrigste mente de hadde klart å spore hennes egentlige identitet. Hun ble truet på livet, og hun var ikke en gang ekte. Men personen bak ble truet. Hun opplevde altså akkurat det samme som Fotballfruen, men via sin oppdiktede nettidentitet.

På Internett kan alle utgi seg for å være akkurat den de vil være. På godt og vondt. Mest godt!

Og historien gjentar seg..

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning