Kjøp riktig kjole!

Det kan være mange hull som kommende bruder kan falle i mens de leter etter den perfekte kjolen til den spesielle dagen.

Sist oppdatert
Å kjøpe brudekjole er mye jobb, du skal jo helst være "verdens vakreste" på bryllupsdagen. Her får du 12 tips du kan ta med deg når du skal kjøpe brudekjole!

1.Sett en prisgrense

Prisen på brudekjoler varierer fra rundt en tusenlapp til flere tusen kroner. Du bør bestemme deg på forhånd hvor mye penger du vil bruke på brudekjolen. Når du så besøker brudebutikker, kan du forsøke å prute ned mellom 10- og 20% under prisgrensen din. Grunnen for dette er fordi salgspersonalet ofte forsøker å selge deg dyrere kjoler enn grensen din i håp om at du skal forelske deg i kjolen og kjøpe den, uavhengig av prisen.

2.Kjenn figuren din

Når du ser igjennom magasiner må du huske på at modellene er svært slanke og høye og får de fleste kjoler til å se fantastiske ut. I virkeligheten kommer kvinner i alle former og fasonger, og det som ser bra ut i magasiner, ser nødvendigvis ikke så bra ut på deg. Du bør fokusere på stilene som vil få figuren din til å se flatterende ut.

3.Spør etter brudebutikker

Snakk med alle som du vet nettopp har giftet seg og hør om deres erfaringer med forskjellige brudebutikker. Husk på at kundeservice er like viktig som kjolen du skal velge.

4.Shop på en ukedag

Ikke shoppe på en lørdag. Det er i helgene at kommende bruder handler med full kraft etter kjole og tilbehør. Velg heller en ukedag da det er stille og fredelig og du kan få mye hjelp og oppmerksomhet. Mange brudebutikker holder åpent om kvelden også.

5. Lyv om datoen deres

Du vil bli spurt når dere skal gifte dere, det beste du kan gjøre da, er å svare en dato som tilsvarer rundt 4 uker tidligere enn i virkeligheten. Dette vil forsikre deg om at du får kjolen i tide og gir deg slingringsmonn til å få alt klart. For mange ganger har bruder blitt nervøse vrak fordi de enten har fått kjolen for sent eller tett opp i mot datoen.

6.Ta med deg en venn

Ta alltid med deg en venn når du skal kjøpe brudekjole. Selvsagt er det bra å få input fra en ekstra person når du prøver på kjolen. I tillegg kan du lettere bli lurt siden du er spent og stresset, salgspersonene vil gjerne kunne lure deg lettere om du ikke har støtte utenfra. Sørg for å ha med deg en person som er kald og rolig og kapabel til å holde bena godt plantet på jorden.

7.Bruk god tid

Ikke tillat deg selv å kjøpe kjole for tidlig. Din første shoppingrunde bør være en runde hvor du vindusshopper og ser hvilke brudebutikker du er fornøyd med og hvilke du ikke liker. Noter de kjolene du virkelig liker, og tegn gjerne en kjapp tegning ved siden av navnet. Så begrenser du ned kjolevalget til to eller tre kjoler før du drar hjem. Bruk noen dager på å tenke over valgene dine, kanskje kan du sammenligne kjolene med andre på internett, og få et generelt bedre perspektiv av hva du så. Dra så tilbake og prøv på igjen kjolene du har valgt.

8.Spør mange spørsmål

Det er mange skjulte poeng som du kanskje ikke er klar over når du skal kjøpe en brudekjole. Her er noen viktige punkter du bør spørre om:
  • Hvem har produsert kjolen?
  • Hvor lang tid vil det ta å sy kjolen inn?
  • Hvordan kan jeg betale for kjolen?
  • Hvor mye må jeg betale i depositum? Kan jeg betale med kredittkort?
  • Hvilke regler følger butikken i henhold til tilbakebetaling og kanselering? (få det skriftlig!)
  • Hva koster det å endre kjolen? (få en skriflig avtale)
  • Hva er fraktkostnadene?
  • Må du betale ekstra for å fremskynde forsendelsen?

    9.Ta med deg et vinylmålebånd

    Husk på at du måler kjolen med vinylmålebånd, ikke et av tøy da det vil strekke seg og gi deg ukorekte mål. Da må du sy inn kjolen enda mer flere ganger. Sørg for at butikken tar mål av bysten din, hoftene dine og fra nedre del av halsen din og ned (for lengde).

    10. Ikke baser valget ditt på kjolestørrelse

    Det kan hende du bruker størrelse 36, men fabrikkproduserte brudekjoler kan variere i størrelsene. En størrelse 36 hos en produsent kan gjerne være størrelse 38 hos en annen produsent. Be derfor salgspersonen om å sjekke produksjonslisten og kjolestørrelsene slik at du har en bedre oversikt over hvilke størrelse du skal velge.

    11.Ikke betal kjolen før du får den

    Når du er fullt opptatt med å betale for kjolen (som du ikke har enda), kan det hende produsenten slutter eller får problemer med forretningen. Da har du plutselig ingen kjole, og ofte ingen returrett heller. Problemet er at du da må starte på nytt og finne en ny brudekjole samt brudebutikk og du taper penger.

    12.Lag ditt eget slør

    Mange brudebutikker tar rundt 900 til 2000 kroner (eller mer) for slør som koster mindre enn 100 kroner å lage selv. De er ikke vanskelige å lage og det er flere gode bøker og mønstre som kan være behjelpelige for deg. Hvis du ikke er flink med håndarbeid, finn noen som er villige til å lage det for deg for en billig penge. En annen mulighet er å leie sløret eller kjøpe et fra en secondhand-butikk.

    Kilde : Southshorewedding.com, Rose Smith
    Foto: Colourbox.com

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også