Kjenn ditt land!

Her er Norge-severdighetene du ikke bør gå glipp av!

Publisert Oppdatert
Vårt eget hjemland kan være like spennende, vakkert, innholdsrikt, variert og eksotisk som hvilket som helst av de fjerne destinasjonene vil heller reiser til. Lonely Planet presenterer i sin reiseguide 15 steder man bør få med seg i Norge. Hvor mange av dem har du egentlig opplevd?

Disse bør du ikke gå glipp av:

1. Oslo:
Pulserende hovedstadsliv, med museer, restauranter og uteliv.

2. Heddal stavkirke:
Norges største stavkirke, et mesterverk I tre, bygd rundt 1250. "Ser ut som om den er lagd ut fra et barns fantasi", skriver Lonely Planet i sin reiseguide.

3. Røros:
Det er ca 100 fredede bygninger på Røros. Byen er fremdeles bevart slik den ble bygget på 1700 og 1800-tallet med tradisjonelle konstruksjoner nesten utelukkende bygget i tre.

4. Jotunheimen Nasjonalpark:
Døpt av Aasmund Olavsson Vinje og ridd av Peer Gynt. Dette mektige området med det ville landskapet og de høgeste fjellene i Nord-Europa har inspirert nordmenn i flere tusen år. Frå steinaldermenneskene til dagens fjellvandrere.

5. Bergen:
Norges nest største by ble grunnlagt av kong Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen var hovedstaden for Norgesveldet til 1314, Nordens største by til 1600-tallet, og Norges største by til innpå 1800-tallet. Bryggen i Bergen står oppført på UNESCOs verdensarvsliste og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.

6. Preikestolen:
Preikestolen (eller Prekestolen) er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune. Det var trolig en frostsprengning for 10 000 år siden som gjorde det slik at Preikestolen ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken.

7. Geirangerfjord:
Majestetiske, snødekte fjelltopper, vakre og ville fosser, grønn frodighet og den dypblå fjorden. Som et vakkert eventyr!

8. Flåmsbana:
Togreise fra høyfjellstasjonen Myrdal på Bergensbanen ned til Flåm stasjon helt innerst i Aurlandsfjorden. Flåmsbana er en av verdens bratteste jernbanestrekninger på normalspor. Nesten 80 prosent av strekningen ligger i 55‰ stigning, det vil si en stigning på en meter på 18. Vendetunnelen som går i spiral inn og ut av fjellet er et bevis på den mest dristige og kyndige ingeniørkunst i norsk jernbanehistorie.

9. Ålesund:
Et mangfold av tårn, spir og vakre utsmykninger preger bybildet, og er som tatt rett ut av fantasiens verden. Et vrimmel av fjorder, fiskevær, øyperler og majestetiske fjell.

10. Nidarosdomen:
I hjertet av det historiske Trondheim ligger katedralen og Erkebispegården side om side. Sagaene og historien har gitt Nidarosdomen og Erkebispegården en verdig posisjon blant Norges turistattraksjoner. På denne møteplassen finnes et levende gudshus, en populær konsertarena og et skattet museum.

11. Kystriksveien:
Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø er av mange kalt verdens vakreste turistveg. Turen byr på flotte opplevelser både for den som kjører egen bil og kanskje ikke minst deg som velger å ta sykkelen fatt. Langs ruta vil du møte mange kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen. De ligger som perler på en snor og er lett tilgjengelige.

12. Lofoten:
De første menneskene kom til Lofoten for ca. 6000 år siden. Steinalderfolket levde av fiske og fangst i et område med gode levevilkår. Hele Lofoten var den gang dekket med store furu- og bjørkeskoger. Her var det hjort, bjørn, villrein, gaupe og bever, og havet yrte av fisk, sel og hval. Reis og opplev midnattssol og mørketid!

13. Knivskjelodden:
Knivskjellodden er den glemte storebroren til Nordkapp. Odden ligger faktisk ca. 1600 meter lenger nord enn Nordkapp og er derfor det egenlige nordligstpunktet i Europa. Nordkapp er kanskje mer majestetisk med sine bratte klipper som stuper ned i havet, men hvis rett skal være rett er Knivskjellodden det nordligste punktet.

14. Tromsø:
Porten til Ishavet er med mest nordlys i verden, 2 måneders gyllen midnattssol, et livlig, fargerikt sentrum rikt på arktisk historie, omgitt av de dramatiske Lyngsalpene, lune fjorder og hundrevis av øyer en forundringspakke bare vel 2000 kilometer fra Nordpolen.

15. Svalbard:
Svalbard er både større og lenger nord enn de fleste tror. Øygruppen ligger omtrent midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen, og har et areal på hele 63.000 km². Visste du for eksempel at Longyearbyen er det nordligste stedet i verden du kan reise til med rutefly? Navnet Svalbard betyr "den kalde kysten", og dukket opp i islandske skrifter på 1100-tallet. Svalbard omfatter mange øyer, fra Bjørnøya i sør til Rossøya i nord på 80°49'6" N. Rundt 60 prosent av øygruppen er dekket av is.

Kilder: wikipedia.org, lonelyplanet.com, spitsbergentravel.no, destinasjontromso.no, turistforeningen.no, lofoten.info, rv17.no, nidarosdomen.no, vitalesund.no, flaamsbana.no, geiranger.no, jotunheimen.info, roros.no land_hoyde2.gif land_hoyde1.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning