Stemmerett for kvinner i Saudi-Arabia

Snakk om god grunn til å ta selfie

Se hvordan kvinnene delte sine første stemmer med verden.

AVLA STEMME: Ghada Ghazzawi filmer seg selv utenfor stemmelokalet etter å ha avlagt sin stemme. Det er første gang kvinner har hatt stemmerett ved valg i Saudi-Arabia.
AVLA STEMME: Ghada Ghazzawi filmer seg selv utenfor stemmelokalet etter å ha avlagt sin stemme. Det er første gang kvinner har hatt stemmerett ved valg i Saudi-Arabia. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert
PÅ TWITTER: Maha Akeel er en av mange saudi arabiske kvinner som dokumenterte den historiske turen til stemmelokalet på sosiale medier.
PÅ TWITTER: Maha Akeel er en av mange saudi arabiske kvinner som dokumenterte den historiske turen til stemmelokalet på sosiale medier. Foto: Maha Akheel / Twitter
ALDER INGEN HINDRING: Twitterbrukeren @da7eyatAlmojtam brukte WhatsApp til å laste opp bilde av sin 94 år gamle mor som benytter seg av stemmeretten.
ALDER INGEN HINDRING: Twitterbrukeren @da7eyatAlmojtam brukte WhatsApp til å laste opp bilde av sin 94 år gamle mor som benytter seg av stemmeretten. Foto: @da7eyatAlmojtam / Twitter

- Det føltes utrolig bra. «Endring» er et stort ord, men dette valget er en måte å sørge for at vi blir skikkelig representert, sier Salma al-Rashed til BBC.

Hun var den aller første av de 130 000 saudiarabiske kvinnene som registrerte seg for å stemme før helgens lokalvalg.

Det er første gang kvinnene i Saudi-Arabia har hatt denne muligheten.

- Det er interessant og gledelig at kvinner har hatt anledning til å delta. Samtidig vil det ikke i seg selv kunne føre til store endringer hvis det ikke følges opp, sier seniorrådgiver i Amnesty, Ina Tin til Kvinneguiden.

Til tross for at kvinner hverken har lov til å kjøre bil eller snakke med fremmede menn i Saudi Arabia, klarte mange både å komme seg til stemmelokalet, -og dokumentere den historiske begivenheten.

Under hashtaggen #saudiwomenvote lastet damer opp bilder av seg selv mens de puttet stemmene sine i urnene.

Aktivisten Ghada Ghazzawi takket avdøde kong Abdullah for reformene som tillater kvinnene å delta, etter at hun hadde avgitt sin stemme i byen Jeddah.

Både bra og skummelt

Men selv om jenter nå har tilgang på en av de mest grunnleggende rettighetene i et moderne samfunn, er det en lang vei å gå før rettighetene deres faktisk er ivaretatt.

Saudi Arabias presteskap sier kvinnelige sjåfører «undergraver samfunnsverdiene». Flesteparten av kvinnene i landet må gå med abaya, en lang svart kappe og sjal, og unngå klær og sminke som «viser deres skjønnhet».

Offentlige institusjoner som banker og universiteter har separate innganger for kvinner og menn. Det er også adskilte områder for kjønnene på offentlig transport i parker og strender.

De gode nyhetene, understreker Tin, er at dette kan åpne for en mer åpen debatt i samfunnet om jentenes stilling.

Det skumle er at jenter som lar seg inspirere til å ytre seg friere på nettet, i neste runde kan bli straffet for det. Ytringsfriheten er fremdeles veldig begrenset. Det er lett å trå feil.

Ifølge BBC hadde 978 kvinner stilt som kandidater til valget. Det betyr at fem av seks kandidater var menn.

Hvor mange som ble valgt inn, er noe uklart, men Al Jazeera skriver at minst 18 kvinner nå har fått plass i lokale styrer.

Små fremskritt

Saudi-Arabia praktiserer et såkalt "vergesystem", der kvinner er avhengig av en mannlig verges tillatelse for å gjøre de mest grunnleggende ting: ta utdanning, dra til legen, reise ut av landet eller gifte seg.
 

- Inntil hun er gift er det far, bror eller nærmeste mannlige familiemedlem som har denne rollen. Hvis hun blir gift er det mannen. At alle store og viktige beslutninger må godkjennes av denne vergen begrenser naturligvis kvinnens mulighet til å delta.

Samtidig har Saudi Arabiske kvinner gjort kvantesprang de siste tiårene. Det første universitetet for jenter noensinne åpnet i 1970. Nå utgjør kvinnene 58 prosent av universitetsstudentene.

- Utrolig kapable

Når det ikke finnes offentlige møteplasser for menn og kvinner blir det vanskelig for kvinnelige kandidater å drive valgkamp.

Tamador Alyami twitret: "Nettopp ferdig med å stemme for de nominerte. Lykke til alle kandidater!"
Tamador Alyami twitret: "Nettopp ferdig med å stemme for de nominerte. Lykke til alle kandidater!"
HYLLEST: Salma AlRashid postet en hyllest til medsøstrene som brukte stemmeretten.
HYLLEST: Salma AlRashid postet en hyllest til medsøstrene som brukte stemmeretten. Foto: Salma AlRashid / Twitter

- Dagens kvinner lider under den tolkningen av islam som Saudi-Arabia hviler på. Det er en fundamental, systematisk diskriminering av kvinner, som fratas muligheten til å delta i samfunnet på lik linje som menn.

Kong Abdullah, som døde i januar, åpnet for kvinnelig valgdeltakelse i 2011. Men ifølge Tin er det ingenting som tilsier at dette er et ledd i nytenkning rundt kvinners posisjon.

- Det er veldig viktig å huske at det ikke er noe demokrati i Saudi-Arabia. Det er ikke noe parliament. Det er en regjering som er utvalgt av kongefamilien, som sitter med makten. De lokale myndighetene dette valget har handlet om har veldig begrenset påvirkning.

Tin bemerker at Amnesty ikke har adgang til Saudi-Arabia i det hele tatt og dermed heller ikke har hatt valgobservatører til stede.

Men tross alt: det er viktig at jenter nå har fått en arena der de kan være politiske aktører.

Bare det at de ønsker å ta politiske roller tyder på en oppegående befolkning, mener Tin.

- Mange ungdommer får stipend for å dra utenlands. De kommer hjem igjen og snakker perfekt engelsk. Flere tar utdanning. Men kompetansen utnyttes ikke. Jo mer jeg setter meg inn i dette, jo mer slår det meg hvor utrolig kapable disse kvinnene er.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også