Valg i USA 2016

«Kvinner blir møtt med fordommer menn slipper å forholde seg til i det hele tatt»

Hillary kan knuse glasstaket på tirsdag.

FEMINIST: Helt fra hun nektet å slutte i jobben da Bill ble senator, har Hillary Clinton vært en forkjemper for kvinners rett til å styre sine egne liv.
FEMINIST: Helt fra hun nektet å slutte i jobben da Bill ble senator, har Hillary Clinton vært en forkjemper for kvinners rett til å styre sine egne liv. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
CATHRINE LINN KRISTIANSEN: - Hillary Clinton er feminist, mener talspersonen for Feministisk Initiativ i Oslo.
CATHRINE LINN KRISTIANSEN: - Hillary Clinton er feminist, mener talspersonen for Feministisk Initiativ i Oslo. Foto: Foto: Jonas Bertelsen Enge

- Hillary kunne aldri stått og skreket slik som Donald Trump eller Bernie Sanders har gjort under debattene. Da hadde hun blitt sett på som hysterisk eller for følelsesmessig ustabil til å styre et land. Selv om Trump har hatt flere emosjonelle utbrudd på direkten, blir ikke han vurdert opp mot samme målestokk, og det handler om kjønn, sier Cathrine Linn Kristiansen, talsperson for Feministisk Initiativ i Oslo.

Kristiansen er norsk og amerikansk statsborger og stemmer ved begge valgene. Det at hun stemte på Hillary Clinton var et enkelt valg for henne. Kristiansen understreker at det hun sier i denne artikkelen, er hennes egne meninger og ikke partiets.

- Kvinner blir dømt for å ha menneskelige følelser, mens menn ikke blir det. Det er fordi stereotypiene om kvinner fremdeles eksisterer. Hun har tatt opp saker og problemområder som få kandidater før henne har gjort. En av forklaringene for det er at hun er en kvinne. Det er frustrerende.

Høyere forventninger

Førsteamanuensis i amerikansk politikk ved Bjørknes høyskole, Hilde Restad, er enig i at forventingene til Hillary Clinton er høyere fordi hun er kvinne.

KVINNEFIENDLIG: - Det er ironisk at den første gangen det er en kvinnelig kandidat i presidentvalget, så er motstanderen en som har så mange kvinnefiendlige utsagn, sier Hilde Restad.
KVINNEFIENDLIG: - Det er ironisk at den første gangen det er en kvinnelig kandidat i presidentvalget, så er motstanderen en som har så mange kvinnefiendlige utsagn, sier Hilde Restad. Foto: FOTO: Privat

- Hun kler seg alltid i konservative klær så det aldri skal bli spekulasjoner omkring hva hun har på seg. Alt det Donald Trump kan si og gjøre, hadde aldri gått for henne, fordi hun er kvinne, sier hun.

Dersom hun blir valgt til USA neste president på tirsdag, har hun knust glasstaket for kvinner. På tross av trangere rammer for hva hun kan si og gjøre.

Det er i så fall ikke første gangen Hillary knuser et glasstak på vegne av kvinner. Da Bill ble senator i Arkansas, valgte Hillary å beholde både jobben i advokatfirmaet og navnet sitt. Begge deler var utradisjonelt, og ble sett på som uhørt av mange. Da hun ble førstedame i Det hvite hus, ville hun jobbe med politikk i stedet for å ta den tradisjonelle førstedame-rollen.

Etterpå har hun vært senator fra New York (den første kvinnelige) og utenriksminister.

- Hillarys reise er på mange måter også USAs reise, sier Restad.

Ikke de unges feminist

- Og likevel er hun ikke et feministisk forbilde for amerikanske kvinner - hvorfor?

- For middelaldrende velutdannede kvinner er hun nok det. Når hun har slitt med å få oppslutning blant de unge kvinnene i sitt eget parti, handler nok det mer om at hun ikke blir sett på som radikal nok i politikken som helhet. Bernie Sanders' politikk appellerte i større grad til de unge radikale, uansett kjønn, sier hun.

Feministen Hillary

Amerikanske medier har flere ganger kritisert Hillary for å bare kjempe for rike hvite kvinner som seg selv, men ifølge Kristiansen er det ingen tvil om at Hillary er feminist.

- På innenrikspolitiske saker er hun helt klart en feminist. Hun er for blant annet likelønn, antirasisme, LGBT-rettigheter og er krystallklar på hva hun mener er kvinners respektive rettigheter. Jeg er dypt uenig med hennes politikk på krig. Men jeg anerkjenner at da hun som utenriksminister var på offisielle besøk satte hun alltid av tid på agendaen sin til lokale kvinneorganisasjoner. Det har ingen utenriksminister før henne gjort.

Kristiansen utdyper at i Beijing i 1995 sa Hillary på en kvinnekonferanse at «kvinners rettigheter er menneskerettigheter». I samme tale snakket hun om temaer som på den tiden ikke var høyt oppe på den politiske agendaen. Som for eksempel kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

«Women's issues»

Blant de viktigste innenrikspolitiske sakene i valgkampen, er retten til selvbestemt abort og tilgang på familieplanlegging, som for eksempel klinikker som Planned Parenthood. Hun tar også sterkt til orde for betalt foreldrepermisjon i 12 uker.

Dessuten er hun for å gjøre statlige college gratis - noe som er god politikk for unge kvinner, siden det nå ifølge Census Bureau er nesten 55 prosent kvinner som er studenter i USA, og for første gang siden de begynte å samle inn data har flere kvinner enn menn en bachelorgrad. Til tross for dette er kvinner overrepresentert i lavtlønnede jobber selv om de har bedre utdannelse enn noen gang.

Og helsereformen som hun har jobbet helt siden hun var førstedame på 1990-tallet, er også en kampsak for henne. Selv om hun ikke ønsker å gå like langt som Bernie Sanders ville i å tilnærme seg den skandinaviske modellen.

Da hun prøvde å bli president i 2008, men tapte nominasjonen til fordel for Obama, valgte hun å ikke fokusere på at hun var kvinne - men på at hun var den mest kompetente kandidaten.

- Denne gangen er strategien annerledes. Hun trekker fram at hun er kvinne og feminist, sier Restad.

Et eksempel er fra starten av valgkampen i fjor, da hun hadde valgkampreklamen «Gender card» der hun tok til orde for «women's issues» som abort, likelønn og sykelønn. Videoen slutter med at hun imiterer en republikaner med ordene:

«There she goes again with the ‘women’s issues.’ Well I am not going to stop, so get ready for a long campaign»

</p> <p>- Det er ironisk at den første gangen det er en kvinnelig kandidat i presidentvalget, så er motstanderen en som har så mange kvinnefiendlige utsagn, påpeker Restad.</p> <h3>Rolle for en kvinne</h3> <p>Hillary Clinton har vært en offentlig person i 40 år, og blir sett på som en del av «the establishment.» Trump bruker folks generelle politikerforakt mot henne valgkampen.</p> <p>Hilde Restad peker imidlertid på at hun slett ikke alltid har vært upopulær selv om hun har vært kjent.</p> <p>- Da hun stod ved sin manns side etter beskyldningene om at han hadde vært utro, ble det regnet som en årsak til at han ble gjenvalgt, sier hun.</p> <p>- Og både da hun var senator og utenriksminister hadde hun gode målinger, sier hun.</p> <p> <strong>Restad mener det handler om at dette er roller som kvinner har hatt tidligere, og det blir ikke ansett som noen motsetning mellom det å være kvinne og det å ha rollen.</strong> </p> <p>- Men da hun ville drive med politikk i Det hvite hus, ble hun upopulær. Det samme er tilfelle nå da hun vil bli president. Dette viser hvor vanskelig det er å balansere mellom det å være kvinne med familie og å være en sterk og offentlig kvinne i USA, sier Restad.</p> </div>

Feminin eller ikke feminin

- Kvinner blir møtt med fordommer menn slipper å forholde seg til i det hele tatt. Hvis en kvinne er sterk og kompetent, så blir hun ikke sett på som feminin nok, og plassert i kjønnsstereotypien for «jernkvinne», slik Hillary blir, forklarer Restad, og fortsetter:

- Mens hvis du er feminin, så blir du sett på som inkompetent, og ifølge kjønnssterotypien blir du sett på som «sexobjekt». Dette skjedde med Sarah Palin, sier hun.

Hillary blir, som en del av jernkvinnestempelet, også betraktet som kald og reservert. Dette har hun selv kommentert på i nettmagasinet Rookie, når hun forklarer at hun har jobbet gjennom flere tiår med å være rolig og tenke før hun snakker i debatter. Men dette har også en bakside, forklarer hun:

- Folk sier iblant at de ikke får helt tak på meg, og dette kan være grunnen. Jeg jobber med å balansere det å være gjennomtenkt og rolig med å være avslappet og åpen med folk. Den balansen jobber mange kvinner med å finne ut av, særlig hvis de er i offentlighetens lys, sier hun.

Vil ikke se en kvinne bli gammel

I valgkampen mot Obama i 2008 jobbet Hillary mye med å bli hørt i media. Hun opplevde, i motsetning til de mannlige kandidatene, at journalister fokuserte på hva hun hadde på seg, hvordan hun så ut på håret og andre utseenderelaterte temaer.

Dette gjaldt ikke bare konservative kandidater som var fordomsfulle mot henne som kvinne, ifølge Hilde Restad.

- En av kommentarene hun fikk var fra talkshowverten Rush Limbaugh som sa at folk ikke ønsket å «se en kvinne bli gammel rett foran øynene deres» i Det hvite hus.

Historisk valg

Vinner Clinton valget på tirsdag, blir hun den første kvinnelige presidenten i USA, og verdens mektigste person blir en kvinne.

- Jeg stemte ikke på Hillary fordi hun er kvinne. Jeg stemte på henne fordi hun er en av de mest progressive kandidatene i amerikansk valgkamp på flere tiår og er den av kandidatene jeg mener er best kvalifisert til å bli president.

Blir Clinton valgt, tror Kristiansen at amerikanerne kan forvente seg mer av den samme politikken Obama har kjørt de siste åtte årene.

Hun håper at med Clinton som president vil likelønn, bedre representasjon, seksuell trakassering og reproduktive rettigheter bli løftet høyere opp på agendaen.

– Jeg forventer også at republikanerne kommer til å sette kjepper i hjulene hennes på alt hun prøver å gjøre, så jeg er ikke så veldig optimistisk på hvor mye hun faktisk klarer å gjennomføre. Vi hadde store forventninger med Obama også, men med det politiske klimaet som er der, er det håpløst.

Først må hun vinne. Noe Restad tror hun kommer til å gjøre, selv om meningsmålingene de siste dagene har vist at Trump er i framgang. Han har ifølge meningsmålingene tjent på at FBI igjen har åpnet etterforskning av epostene hun skal ha sendt fra en usikret server. Dette har på nytt gitt næring til velgernes opplevelse av at hun ikke er til å stole på. Men Restad tror ikke dette blir utslagsgivende.

- Hun har ledet på alle meningsmålingene gjennom hele valgkampen. Så vi må anta at hun vinner.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også