#kvinnerinn, kvinner inn på listene, stem inn kvinner, kvinner på topp

Hilde Maria Boberg Andresen (21)

Parti: SV - Sosialistisk Venstreparti

Nummer 3 på lista til Bergen kommune

Utdannelse: grunnskole, er student

Yrke: ringevikar i barnehage

Sivilstatus: kjæreste

#KVINNERINN

Seks kjappe med Hilde Maria Boberg Andresen, SV:

1) Hvorfor bør velgerne stemme på deg?

- Fordi jeg vet at alt er politikk! Det verste jeg vet er å høre at noe ikke lar seg gjøre fordi «noen andre» har ansvaret for det. Politikere kan og må ta ansvar.

Jeg er ung, jeg har gått på skolen i dette århundret, jeg vet hvordan det er å være student på leiemarkedet idag, og også jeg føler på det stadig økende presset unge blir utsatt for fra alle kanter - det er et viktig perspektiv.

2) Hva bør velgerne vite om deg?

- Jeg er stolt feminist.
I dag lever vi i et samfunn der veldig mye av livene våre begrenses ut ifra hva vi har mellom beina, og der makten mellom kjønnene er skjevfordelt.

Jeg mener alle skal kunne være frie og selvstendige mennesker, uavhengig av kjønn. Jeg er vegetarianer, jeg har nettopp kommet inn på psykologistudiet, og når jeg får meg stabil inntekt skal jeg få meg en hund, helst labrador!

Susanne Kaluza

3) Hva mener du er de tre viktigste kvinnesakene i Norge i dag?

- Dette er et vanskelig spørsmål, det er jo så utrolig mye som må tas tak i.

1. Voldtekt og vold mot kvinner

-I Norge har én av ti jenter blitt utsatt for voldtekt. Én av fire kvinner blir utsatt for partner vold.
Det er ufattelig mange. Dette skremmer og innskrenker kvinners frihet til å kunne slappe av og være trygg. På den måter treffer vold utrolig mange kvinner, det er et enormt stort samfunnsproblem som det snakkes altfor lite om! Alle skal ha rett fra et liv fritt fra vold og truende forhold.

2. Skjønnhetstyranniet

- Særlig unge jenter i dag opplever et stort press rundt oss.
Fra alle kanter blir vi fortalt hvordan vi skal se ut.
Gjennom retusjert reklame blir vi utsatt for et skjønnhetsideal som hverken er sunt eller realistisk. Dette kommer i så store mengder at det er omtrent umulig å filtrere ut. Det er så forferdelig frustrerende å vite at mens rundt 50.000 norske kvinner lider av spiseforstyrrelser og halvparten av norske 15-åringer føler seg for tykke tjener noen seg superrike på å fortelle oss hvordan vi skal se ut.
Dette er et enormt folkehelseproblem, og det er et enormt problem for jenter som vokser opp i et samfunn der det er nærmest forventet at vi skal hate kroppene våre.

Her er det viktig å ikke bare markere reklame som er retusjert, men også å begrense den ved å ikke tillate byrom fylt til randen av reklame. Vi må også arbeide for at magasiner og slikt skal ha mer kroppslig mangfold og mindre usunne idealer.

3. Rettigheter for transkvinner

Problemene transkvinner og transpersoner opplever er problemer som ofte usynliggjøres, som det sjeldent snakkes om. På grunn av den manglende oppmerksomheten vil jeg si at det er en av de viktigste utfordringene å tørre å fokusere på. Transkvinner vil si kvinner som er tildelt kjønnet mann ved fødselen, men som lever og identifiserer seg som kvinne. Å falle utenfor de satte kjønnsrollene på denne måten er ikke bare enkelt. Både trans menn og kvinner kan oppleve å bli stigmatisert.
Jeg har selv en venninne som ble nektet inngang på et utested fordi hun har kroppen mange vil kalle mannskropp, men identifiserer seg som kvinne.

Dette er uakseptabelt.

Vi må utfordre tanken på at Norge i dag er likestilt. For kjønn er fortsatt i noens øye grunn nok til å diskriminere.
Dette går jeg ikke med på, det skal ikke være slik at kromosomer, eller hva du har mellom beina, skal avgjøre hver detalj i livet ditt!

Slik gir du personstemme ved valget

  1. Sett et kryss i ruten ved navnet til han eller hun du vil stemme på. Du kan sette kryss ved så mange navn du vil.
  2. Du kan også gi personstemme til noen fra et annet parti enn det du stemmer på. Da skriver du navnet på vedkommende i et eget felt nederst på stemmeseddelen. Hvor mange ekstra navn du kan føre opp, står på stemmeseddelen.

Kilde: Regjeringen.no

4) Hva tror du er årsaken til at bare 22 prosent av norske ordførere er kvinner?

- For det første har kvinner og menn forskjellige idealer. «Rollene» til kjønnet vårt er forskjellig.
Det er mer forventet at en gutt skal ta plass og bli "sjef". Vi verdsetter mannlige trekk som autoritetstrekk.

Dessuten gjør mange partier ikke en god nok jobb med å løfte partiets kvinner. Det er ikke bare i lokalpolitikken at kvinnene er underrepresentert. Kun 67 av 169 stortingsrepresentanter er kvinner. På grunn av den lave representasjonen bør flere partier arbeide for å få kvinnelige toppkandidater, ledere og sentrale personer.
Vi trenger kule, politiske forbilder, som Kristin Halvorsen og Hadia Tajik, å se opp til!

I tillegg ser vi at kvinner blir behandlet annerledes enn menn i media. Oftere fremstilles de som mindre seriøse, ved at saker og slikt fokuserer mer på privatliv og familie. På sosiale medier og nettaviser utsettes kvinner for enormt mye grove kommentarer seksualisert netthets.

Dette er jo et problem for demokratiet, for det kan vegre folk fra å uttale seg og delta i debatter, eller ønske å ta verv.

5) Hvorfor synes du det er gøy å jobbe med politikk?

- Jeg tror at hvis du engasjerer deg kan du være med å forandre verden.

Jeg er lei av å være redd når jeg går hjem fra byen. Jeg er lei av å se jorden brenne bort fordi når det gjelder å satse klimavennlig har de største partiene det bare i kjeften.
Jeg er lei av at dyremishandling ikke tas på alvor. Jeg er lei av at verdens ressurser er så forbanna dårlig fordelt. Jeg er lei av at noen skal tjene seg skamrike på å fortelle meg og mine venninner at vi ikke er bra nok, slank nok, har store nok pupper, glatt nok hud, trente nok lår.

Politikk gjør meg sint, men desto mer motivert.
Å engasjere meg gir meg troen på at jeg kan gjøre en forandring. Det som er vondt og skremmende og provoserende gjøres til engasjement.

6) Hvilke saker vil du jobbe for hvis du blir valgt?

- Det første jeg skal gjøre hvis jeg blir valgt, er å jobbe for at alle steder som skal få skjenkebevilling må ha godkjent plan mot diskriminering og seksuell trakassering.
Tenk for en forskjell det kunne gjort!

Jeg vil kjempe for min hjertesak; bedre seksualundervisning, der ungdom kan diskutere og tenke rundt egne og andres grenser og hvordan å sette og respektere dem.

Jeg vil også jobbe for at det skal bli lettere å spise dyre- og miljøvennlig i Bergen, for flere studentboliger og for at byens rusavhengige skal få et verdig liv.

Vil du vite mer om kampanjen? Følg Kryss Kvinner Inn på Facebook, Instagram og Twitter!

Les intervjuer med andre kandidater under:

Les hele saken

Se flere saker fra: #kvinnerinn

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!