Afghansk rapper og feminist

Risikerer livet for å rappe om kvinners rettigheter

Paradise har blitt steinet, slått og truet.

RETTIGHETER: Pardise rapper om kvinners rettigheter i Afghanistan - og om all volden kvinner blir utsatt for.
RETTIGHETER: Pardise rapper om kvinners rettigheter i Afghanistan - og om all volden kvinner blir utsatt for. Foto: FOTO: 143BandMusic
Sist oppdatert

– Jeg tror det kan være vanskelig for norske kvinner å forstå hvor ille kvinner i Afghanistan egentlig har det, sier Paradise Sourori (27), Afghanistans første kvinnelige rapper, til Kvinneguiden.

Hun er en av de modige kvinnene som gir håp for verden, og for verdens undertrykte kvinner. Inspirert av den tragiske skjebnen til sine to mindreårige nieser som begge valgte å tenne fyr på seg selv fremfor å bli giftet bort til en eldre mann, bruker hun stemmen sin til å være et forbilde for kvinner i et av verdens mest kvinneundertrykkende land.

Som ikke det var nok, har hun også valgt å være en forkjemper for kvinner og menns rett til å leve sammen uten å være gift.

Men det har hatt sin pris. Paradise har både blitt steinet, slått til blods og truet på livet.

Duo

Duoen hun spiller i, 143BandMusic, har vunnet Rumi Music Awards i 2014, Afghanistans ATN award for beste rap i 2015, hun har vært trekkplaster på FeminEast festivalen i Stockholm i 2016 og fått anerkjennelse av FN for å fremme kvinnerettigheter.

I tillegg til å ha inspirert en hel gjeng unge afghanske jenter til å bli rappere.

Hun er den kvinnelige halvparten av 143BandMusic – den andre halvparten utgjøres av hennes forlovede, Diverse.

De rapper på dari om menneskerettigheter. Mange av de sterke tekstene og videoene deres handler om kvinners situasjon i et Afghanistan hvor kvinner har få rettigheter og hvor 87 prosent av dem ifølge FN har vært utsatt for fysisk eller seksuell vold.

Familien i livsfare

– Men familien min har støttet meg helt fra starten, sier Paradise.

Hun forteller at både hun og Diverse har røttene sine i Afghanistan, og at de begge er født og oppvokst i Iran. Men da situasjonen i Iran ble vanskelig for afghanske innvandrere, besluttet familiene deres å flytte tilbake til byen Herat i Afghanistan.

– Det har alltid vært familiens drøm at jeg skulle bli sanger, sier Paradise.

- Faren min spilte strengeinstrument hjemme, og han pleide alltid å be meg om å synge. Helt fra jeg var liten. Han sa at jeg ville bli en superstar og en stor sanger en dag, forteller hun.

Men Herat er en strengt religiøs by, hvor sharia-lovene forbyr kvinner å synge. Det innebar at det var farlig for Paradise - og også for Diverse - å drive med musikk.

- Familiene våre elsker både oss og hva vi gjør.  Men vi satte også livene deres i fare, sier hun.

At det unge paret levde sammen uten å være gift, var et annet stort problem i Herat.

Paradise og Diverse er opptatt av kjærligheten, og at man skal få lov til å være et par uansett om man er gift eller ikke. De kaller det #Couplism.  Noe som er en selvfølgelighet mange steder i verden, men ikke i Afghanistan.

– Når vi besøkte familien, måtte vi for eksempel aldri la naboene få vite om forholdet mellom oss. Det ville ha skapt en masse problemer for familien min, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet.

BAND: Paradise og forloveden Diverse måtte flytte fra Afghanistan etter utallige trusler. Nå bor de i Berlin.
BAND: Paradise og forloveden Diverse måtte flytte fra Afghanistan etter utallige trusler. Nå bor de i Berlin. Foto: FOTO: 143BandMusic

De stemmeløse

Paret startet bandet 143BandMusic i 2008 i Herat. Men kvaliteten på innspillingen var ikke som de ønsket. Familie og venner foreslo at de skulle dra til Tadsjikistan istedenfor.  I Tadsjikistan lanserte 143BandMusic sangene sine online.

Paradise jobbet samtidig med å digitalisere voldsrapporter for UNDP (Human Rights).  

– Det var først da jeg for alvor skjønte hvor mye vold afghanske kvinner egentlig var utsatt for, sier hun.

Hun bestemte seg der og da for å være stemmen til de stemmeløse afghanske kvinnene.

Med hjelp av Diverse lærte hun å rappe, og slik fikk 143BandMusic i 2011 utgitt den aller første afghanske rappen dedikert til kvinner. De fortsatte å produsere musikken sin i Tadsjikistan, og dro ikke tilbake til Herat før i 2012.

Brente seg levende

Da Paradise og Diverse kom tilbake til Afghanistan, fikk de en sjokkbeskjed. Paradises to små nieser på 9 og 12 år hadde brent seg levende.

– Det var så ufattelig trist, sier Paradise.

- De brant seg selv fordi de måtte gifte seg med en gammel mann på nesten 60 år. En av dem døde, og den andre må leve med kraftig forbrenning på halve kroppen, forteller hun.

– Det er personlig og vanskelig å snakke om. Derfor laget vi rappen «Nalestan», og dedikerte den til alle afghanske kvinner som lider. Og på vårt nye album snakker vi fortsatt om å styrke kvinners og barns rettigheter.

Saken fortsetter under videoen.

</p> </div>

Verre enn i Iran

– Jeg fikk et skikkelig kultursjokk i fjor da jeg dro til Afghanistan på ferie etter et opphold i Iran, sier Torunn Wimpelmann, forsker ved Christian Michelsens Institutt, til Kvinneguiden.

Hun forsker på kvinners situasjon i Afghanistan og har bodd i Kabul i flere år. Senere i år kommer hun med boken The Pitfalls of Protection, Gender, Violence and Power i Afghanistan.

– Det gikk på mange måter opp for meg hvor mange restriksjoner afghanske kvinner lever under, selv i forhold til sine medsøstre i den islamske republikken Iran. For eksempler er det omtrent uhørt for en enslig kvinne i Kabul å sette seg ned på en benk på gaten eller i en park. En sak selv kvinner i Iran gjør med den største selvfølgelighet, forteller hun. 

Umoralsk å date

Wimpelmann forteller at mange menn også vil oppfatte en kvinne eller ung jente som tar seg slike friheter for å være en prostituert. Afghanske kvinner som oppholder seg i det offentlige rom, må haste seg videre og ha et ærend, sier hun.

– Man kan av og til se par som diskret dater på restauranter eller i parker, og langt flere gjør det på internett – men det er ikke sosialt akseptert, og par kan bli trakassert på gaten eller i sin egen bil av politiet og anklaget for å drive umoral. De kan også bli bedt om å bevise at de er gift, forteller hun.

Forskeren sier at det også er langt færre kvinner som arbeider utenfor hjemmet i Afghanistan enn i for eksempel Iran. Jobbene finnes, men de fleste afghanske familier vil finne det å jobbe i butikk, restaurant, eller som politi fullstendig upassende for kvinner.

Lynsjet i Kabul sentrum

– Samfunnet er veldig polarisert når det gjelder kvinnespørsmål i Afghanistan, selv blant kvinnesaksforkjempere, forteller Wimpelmann.

- Du har en ung, radikal generasjon med aktivister sånn som Paradise, og en eldre garde, som ofte beskylder de yngre for å gå for langt. Mens de yngre beskylder de eldre for ikke å være ordentlige feminister.

 – På motsatt side har du de gamle krigsherrene, mujahedin, som Vesten støttet under krigen mot Sovjetstyrkene på 80- tallet. De fikk mye innflytelse etter 2001, da de hjalp USA og dets allierte å drive Taliban fra makten. 

Mujahedins innflytelse er en viktig årsak til at Afghanistan på mange måter er mer konservativt nå enn det var på 70-og 80-tallet. Så godt som ingen kvinner går nå utendørs uten tildekket hode og ben, mens det for 30 år siden var vanlig å se, sier forskeren.

Hun forteller at det i tillegg finnes en ny generasjon unge IS- inspirerte grupperinger, som slår hardt ned på alt de ser på som «ikke-islamsk oppførsel.»

– Disse sinte unge mennene var blant folkemengden, som i 2015 lynsjet den 27 år gamle kvinnen Farhunda Malikzada til døde.  Hun ble mishandlet av en rasende menneskemasse midt i Kabul sentrum, etter å ha blitt uriktig anklaget for å ha brent Koranen.

Farlig å synge

143BandMusics Videoer og tekster har skapt sterke reaksjoner. Ofte brutale. Paradise forteller at hun og Diverse blant annet ble steinet da de filmet musikkvideoen Fardaye Roshan.

– Mange mennesker hadde samlet seg rundt oss. Og da de innså hva teksten handlet om, ble de rasende og en av dem kastet stein på kameraet vårt. Da stoppet vi å filme til neste dag.

– En annen gang i Herat ble min yngre bror og jeg angrepet av en gjeng på motorsykler. De gikk først løs på min bror med trekjepper. Men da jeg prøvde å beskytte ham, slo de meg også til blods. Bare fordi de ikke ville vi skulle synge.

Diverse, jeg og min yngre bror har også blitt truet med kniv på gaten av en mann. Men vi var heldige, vi klarte å kaste oss inn i en privattaxi og komme oss unna.

Saken fortsetter under bildet.

RAPPER: Paradise rapper om uretten som blir begått mot kvinner i Afghanistan i låten «Nalestan». Hun rapper på farsi for å nå ut til afghanske kvinner med budskapet sitt.
RAPPER: Paradise rapper om uretten som blir begått mot kvinner i Afghanistan i låten «Nalestan». Hun rapper på farsi for å nå ut til afghanske kvinner med budskapet sitt. Foto: FOTO: Skjermdump fra videoen «Nalestan» på YouTube

«Vi vet hvor du bor»

– Ja, Diverse og jeg fikk mange fysiske trusler i Afghanistan, forteller rapperen. Og vi fikk en masse gufne meldinger. Det gjorde det vanskelig å konsentrere seg om jobben. Så lenge vi var i Afghanistan, visste mange hvor vi var og sendte oss meldinger som «vi vet hvor du bor, og vi vil komme og drepe og voldta deg.» Også på telefon. En nettside oppfordret folk til rett og slett å kvitte seg med oss. Andre igjen oppfordret folk til å bli sinte på vår musikk.

– Hvordan føltes det?

– Ja, hvordan føler du deg når du ikke vet hvor mye lenger du får lov til å leve? svarer Paradise.

Blikkene hun og Diverse fikk hver gang de gikk ute blant folk, skremte dem også. Og da de fikk høre om Farkhunda Malikzada, bestemte Paradise seg for ikke å gå ut mer i det hele tatt.

Dette førte også til at de flyttet til Berlin.

Ingen beskyttelse

– Jeg elsker familien min og er takknemlig for at de har støttet oss både finansielt og følelsesmessig. Og vi prøvde virkelig å lage musikk i Afghanistan, men det var vanskelig, sier Paradise.

Men hun er glad for at de gjorde det, og for at de nå kan få fortsette å gjøre det i Berlin.

– Fordi sikkerhetssituasjonen er så ustabil og politi og rettsvesenet svakt, opplever mange kvinner i Afghanistan at de ikke har noen beskyttelse, hverken mot familiemedlemmer, islamister eller voldtektsmenn, sier Wimpelmann.

- Det gjør at mange er redde for å stikke seg for mye ut. I en sånn situasjon er det veldig vanskelig å jobbe for endring både på det personlige og det politiske planet.

Saken fortsetter under bildet.

KJÆRLIGHET: Paradise og Diverse tror på kjærligheten - og har ofret mye for retten til å være sammen uten å være gift.
KJÆRLIGHET: Paradise og Diverse tror på kjærligheten - og har ofret mye for retten til å være sammen uten å være gift. Foto: FOTO: Alexander Gonschior

Lot datteren få studere

Paradise forteller at de ikke utelukkende har fått trusler, men også noen hyggelige meldinger. Blant annet fra en jente hvis drøm var å få gå på universitetet. Faren hennes var imidlertid sterkt imot det.

Men etter at å ha sett en av 143BandMusics videoer, ombestemte han seg og lot datteren få lov til å begynne på universitetet.

– Det var en stor inspirasjon for oss, sier Paradise.

- Det at jenta kunne få gå på universitetet takket være musikken vår, gjør det verdt å fortsette, sier hun til Kvinneguiden.

Paret merker seg også at folk i Afghanistan følger dem på sosiale medier, liker det 143BandMusic gjør, og at Paradise og Diverse åpent tør å vise kjærlighet til hverandre. De ser også at flere andre par i Afghanistan tør å vise sin kjærlighet på sosiale medier nå.

Noe som tidligere har vært helt tabu i Afghanistan.

Like rettigheter

– 70- og 80-tallet var en fin tid for Afghanistans kvinner, sier Paradise. Min drøm er å gå tilbake til den tiden. Det var så mye fantastisk.

Når hun ser på bildene fra den tiden, spør hun seg om hva som skjedde med Afghanistan.

– Du ser kvinner med skjørt som går sammen med menn på universitetet, og ingen plager andre. Kvinner arbeidet ved siden av menn i fabrikker. Vi bygde vårt land sammen, menn og kvinner. Så plutselig er alt forandret. Jeg ønsker frihet og like rettigheter for alle. Det er derfor Diverse og jeg har vår egen hashtag ; #Couplism, forteller hun.

Paradise tror det kan være vanskelig for norske kvinner helt å forstå hvor ille kvinner i Afghanistan egentlig har det.

– Kvinner i Afghanistan trenger masse hjelp. Det er ikke trygt der og spesielt ikke for kvinner. Mangel på utdanning er det største problemet, og også det at menn ikke er blitt lært hvordan de skal oppføre seg mot kvinner!

Så lenge det finnes modige kvinner som Paradise, lever håpet om en bedre fremtid for verdens undertrykte kvinner.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2017, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også