Kina - En reise til keisernes rike

Tiden da man drømte om å grave seg ned til Kina er heldigvis over. Nå kan du fly direkte fra Skandinavia til flere av metropolene i verdens mest folkerike land.

Sist oppdatert
Templer og murer utenom det vanlige
Beijing er med sine elve millioner innbyggere og syv millioner sykler Kinas hovedstad, og også utgangspunktet for flere av landets store attraksjoner. Byen har gjennom de siste 700 år vært hovedsete for ikke mer enn fem forskjellige dynastier; hele tiden med keiseren som overhodet. Som landets overhode styrte keiserne sitt enorme rike fra hovedsetet i Den Forbudte By, som ble bygget under Mingdynastiet i det 15.århundre. Det tok over tre år å bygge alle de 9000 værelsene, hagene og hallene, som til sammen dekker et område på 150.000 kvadratmeter.

Sommer året rundt

Neste stopp er Sommerpalasset. Dette var som navnet sier, keiserens sommerresidens i Beijing. Området består av nydelig hager, forgylte templer og små innsjøer. Et par marmorbåter hører naturligvis også med i denne eventyrlige prinsesseverdenen, som må være den perfekte setting for en orientalsk versjon av Askepott. Dette er et sånt sted som gjenoppfrisker minnene og assosiasjonene fra eventyrene vi fikk lest på sengekanten som barn... Eller fra Bjørn Afzelius tekster om den kinesiske drømmen hvor "prinsesser var vakre och kunger var kloka och goda". Det er ikke vanskelig å lukke øynene og se for seg hvordan denne eventyrverdenen av "kunger och prinsesser" en gang må ha vært i disse tidløse omgivelsene.

Den Himmelske Fredens Plass

Det overrasker meg hvor mange kinesere som tar turen hit. Kinesere til fots, kinesere på sykkel, kinesere i biler, og kinesere vinkende ut gjennom bussvinduer. Når jeg ser hvor mange kinesere som er samlet bare her, kan jeg godt forestille meg at det finnes over en milliard av dem til sammen. Når vi først er inne på dette med himmel og fred; ta gjerne en snartur innom Himmelens Tempel. Hit kom keiseren to ganger i året for å be til gudene om gode avlinger og fred i riket. Bygningen er etter manges mening en av de vakreste i landet.

Muren

70 km utenfor Beijing ligger Den Kinesiske Muren, som er 10.000 li (5000 km) lang og er det eneste jordlige byggverk en kan se fra månen. Som forventet er vi ikke de eneste på Muren denne dagen, og vi drar raskt den konklusjonen at det nok ville være mer stemningsfullt og være der alene på en stjerneklar natt med sin utkårede. Ja, det er lett å drømme seg bort i Kina...

Xian

Tre timer unna ligger byen Xian, - mest kjent for den syv tusen mann store Terracottahæren som ble gravet frem i en keisergrav på 1960-tallet. Graven består av modellerte soldater og hester i full størrelse. Den kjente Villgåspagoden ligger også i Xian. Byens 2,5 millioner innbyggere har klart å bevare den gamle bymuren, og byen fremstår i dag som en moderne by hvor gammelt og nytt er integrert på en fin og harmonisk måte.

Lifloden

Siste stopp på turen er Guilin og Lifloden. Gulin betyr "kassiaskogen", og har fått sitt navn etter de alltid duftende kassiatrærne. Byen er med sine 400.000 innbyggere som en småby å regne etter kinesisk målestokk, der den ligger idyllisk til ved Li-flodens bredder.
Etter en tur på Li-floden forstår en hvor de kinesiske malerne og kunstnerne har fått sin inspirasjon fra. De karakteristiske sukkertopp-fjellene og rismarkene går igjen i veldig mye av kinesisk kunst, og det er så vel fortjent. For maken til landskap skal en lete lenge etter!

__________________________________________________________________________

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også