Julestemning på lerretet

Endelig er det jul! Synk ned i sofaen med en av disse godbitene i kveld.

Publisert Oppdatert
Ingen ting er så deilig og avslappende som å synke ned i sofakroken med julebrus, kakemenn og en stemningsfull film på skjermen.
  • Slik skaper du julestemning!
  • 24 ting å gjøre før jul
  • Adventstid
  • Kom i julestemning med disse filmene:

    Love Actually (2003) Regi: Richard Curtis.
    Kjærligheten stikker kjepper i hjulene for en rekke unge mennesker. I London, på julaften, vikles alle disse menneskenes skjebner sammen - igjen og igjen og igjen - med romantiske, morsomme og bittersøte konsekvenser for alle de som er heldige (eller uheldige) nok til å være forhekset av Kjærligheten.

    The Nightmare Before Christmas (1993) Regi: Henry Selick, produsert av bl.a. Tim Burton.
I halloweenland hersker den uberegnelige gresskarkongen Jack Skellington. han overvåker produksjonen av alt det redselsfulle, uhyggelige og overraskende til de eksporteres til "den virkelige verden" hvert år den 31. oktober. Rutineoppgavene kjeder Jack, men en dag endrer alt seg. Ved en tilfeldighet kommer Jack til å åpne døren til julelandet! Han blir overbegeistret og bestemmer seg for å ta kontroll over julen. I følge en av sine entusiastiske innbyggere fra halloweenbyen, sender han julenissen på ferie og skaper etter sin oppfatning en ny og forbedret versjon av julen.

The Muppet Christmas Carol (1993) Regi: Frank Oz.
Nok en versjon av Scrooge-historien. Denne gang med Muppetene i hovedrollene, sammen med et knippe "levende" skuespillere. Blant annet Michael Caine som Scrooge.

Alene hjemme (1990) Regi: Chris Columbus.
Etter en krangel med familien sin kvelden i forveien blir Kevin McCallister ved en feil forlatt hjemme da familien reiser på juleferie. Han opplever hva det vil si å være uavhengig for første gang i livet, og utnytter muligheten til å sove i foreldrenes store seng, samt en rekke andre ting han ellers ikke får lov til. Men det finnes også ulemper med å være hjemme alene, som for eksempel å måtte gå ned i kjelleren alene.

Tre nøtter til Askepott (1973) Regi: Václav Vorlícek.
Sendes på NRK1 julaften, men er også mulig å kjøpe på DVD. En tsjekkoslovakisk-tysk versjon av den tradisjonelle Askepott-historien. Hesten Juracek, hunden Kasperle og et smykkeskrin som voktes av uglen Rozarka er alt som Askepott har tilbake. Etter farens død blir den velhavende og livsglade godseierdatteren degradert til tjenestepike av den gjerrige stemoren og satt til å gjøre det skitneste arbeidet. Filmen starter idet kongens forbireisende følge gjester godset hvor stemoren nå er frue, og stemoren klarer å overtale kongen til å invitere henne og datteren, Dora, på ball. Dette passer kongen godt, for han har planer om å arrangere et slikt ball i nær fremtid for at sønnen hans skal finne seg en kone som kan temme ham. Fra dette øyeblikk har stemoren kun ett for øye: Å få sin egen datter gift med prinsen.

Reisen til Julestjernen (1976) Regi: Ola Solum.
Vises også på NRK1 julaften, eller kan kjøpes på DVD. Den lille prinsessen Gulltopp forsvinner fra slottet på selveste julenatten. Hun er gått ut i skogen helt alene for å finne julestjernen, som hun ønsker seg av hele sitt hjerte. Hennes onkel, den forfengelige og maktbegjærlige greven, har forledet henne til det.

Når kongen og dronningen får vite at prinsessen er forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Dronningen løper fortvilet ut i skogen for å lete etter henne. Kongen forbanner julestjernen, som han gir skylden for sin ulykke. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne, og med den forsvinner også dronningen. Sorgen senker seg over landet.

Polarekspressen (2004) Regi: Robert Zemeckis.
Chris er en gutt som begynner å tape fantasien av syne. På selveste julekvelden ligger han i sengen og tviholder på troen om at julenissen skal avlegge en gaverik visitt. Plutselig hører han et dundrende brøl. Når Chris fjerner duggen fra vinduet får han se noe vidunderlig og nesten uvirkelig. Et skinnende svart tog stanser på gaten utenfor. Chris skynder seg ut, bare iført pyjamas og tøfler. Der møter han konduktøren, som ser ut til å vente bare på ham. "Nå, kommer du?" spør konduktøren. "Hvor?" spør Chris. "Til Nordpolen, så klart. Dette er Polarekspressen!".

The Holiday (2006) Regi: Nancy Meyers.
Amanda Woods eier et lovende reklamefirma som produserer filmtrailere i California, mens Iris Simpkins skriver en bryllupsspalte i London. Selv om de bor på hver sin side av kloden er de begge på samme sted i livet, og bestemmer seg for å ta en pause fra mennene i livene sine. Amanda oppdager tilfeldigvis at Iris har lagt ut huset sitt på en internettside som spesialiserer seg på husbytte, og de to bestemmer seg for å bytte hus i to uker i juleferien. jul_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning