Julerengjøring for de late

Nå er det på tide å gjøre det gullende rent. Få tipsene her!

Sist oppdatert
Med enkle grep kan du feie storrengjøringa under teppet!

Snublende blant skurefiller, nylonvask og såpevann prøver du desperat å fange støvdottene før de slukes av nattemørket. I stua sitter mamma med strekmunn og gnikker besatt på tantes gamle sølvstake - svett, bustete og forlengst lei av høytid. Hei hå, nå er det jul igjen.

- Dropp storrengjøringa, så slipper du å ende opp helt utslitt på julekvelden, oppfordrer Mads Moe, forfatteren av boka "Juletid".

Interiørdekoratøren, kjent fra NRKs Kaoskontroll og Forandring Fryder, mener det er bedre å prioritere det som er viktig:

- Bruk heller tida på å ha det hyggelig! Så kan du nøye deg med en skål med grønnsåpe under sofaen - da lukter det julerent, og det holder egentlig, mener han.

For lut og kaldt vann

Fra gammelt av var rengjøring knyttet til sykluser i naturalhusholdningen - til begivenheter i årstidskalenderen som såing, kornhøst og slakting.

- Husarbeidet ble samlet i store bolker og gjort som onnearbeid, forteller Ingun Grimstad Klepp, etnolog og forskningsleder ved Statens Institutt for forbruksforskning.

- Det er dette som er opphavet til dagens tradisjon. Når vi går i gang med julerengjøringa er det siste resten av gamle dagers onnearbeid vi børster støv av. Noen storrengjøring er jo egentlig ikke nødvendig i dag; den årstidsavhengige husdugnaden er oppløst, likeledes husmorperiodens nitide ukeplansarbeid. Hvoran vi vasker i dag vet vi ikke så mye om, men vi finner levninger fra gamle dager i form av både julrengjøring og fredagsvask, forklarer hun.

Storrengjøringa i bondesamfunnet omfattet som regel langt mindre enn det dagens vaskefiller hamler opp med. For de fleste var onna ensbetydende med å feie og skure gulv og benker, vaske klærne sine og seg selv. Til de store anledningene skiftet man kanskje også halm i sengene og tok inn frisk granbar.

Tidsbesparelse

- Bytt sengetøy til jul, det kan du unne deg. Og pynt med appelsiner og granbar, da lukter det så friskt, tipser Mads Moe.

- Dessuten hjelper det veldig bare å rydde litt, da ser alt mye renere og freshere ut.

- I tillegg bør du vaske på kjøkkenet og badet; dette er rom som brukes mye, også av gjester, så her kan det godt være rent. Og du kan pusse det sølvet du skal ha framme - men resten lar du være, maner han.

Ifølge tidsbrukundersøkelser fra Statistisk Sentralbyrå bruker vi cirka 9 minutter mer på rengjøring og rydding per dag før jul enn ellers i året. Både menn og kvinner bruker mer tid; menn øker fra 13 til 22 minutter, og kvinner fra 32 til 41 minutter.

- Fyk over huset med støvsugeren, den tar nemlig det som syns best. Ellers har jeg ikke tenkt å vaske mer enn nødvendig, og i alle fall ikke værelser jeg ikke kommer til å bruke, bedyrer Moe.

- Og ikke bruk tid på vinduene, nå i mørketida syns jo ikke møkka likevel.

Rengjøringsknep
  • En skål med grønnsåpe under sofaen gjør at det lukter julerent.
  • Demp belysningen eller bruk stearinlys. Det skaper en fin stemning, og skjuler støv og flekker.
  • Rydd og vask bare i de rommene du skal bruke.
  • Tepper kan "renses" ved å legge dem med rettsiden ned i snøen, da fjernes støvet enkelt.
  • Eddik i en skål fjerner eventuell røyklukt. Men sett den på et sted ikke barn eller husdyr kommer borti.
  • Pynt med granbar og appelsiner med nellik. Det er dekorativt og lukter frisk.


  • Kilde: "Juletid"
Ren1-320

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også