Jul verden rundt

Kastanjetter, lanterner og fyrverkeri er bare noe av det som brukes til å feire jul i andre land.

Publisert Oppdatert

Som du sikkert har fått med deg, feirer vi ikke jul bare i Norge. Høytiden feires i alle verdensdeler, og alle land har sine tradisjoner. Her er noen av de som er ganske annerledes fra våre egne:

 • Australia
  I Australia er det sommerferie på denne tiden av året. Mange av høytidens aktiviteter foregår derfor utendørs. En av de mest populære tradisjonene kalles Carols by Candlelight, og innebærer at folk samles om natten, tenner lys og synger julesanger utendørs.
 • Etiopia
  I Etiopia er det den julianske kalenderen som gjelder, og derfor feires jul faktisk 7. januar. Feiringen kalles Ganna. På Ganna kler alle seg i hvitt og går i kirken. Tolv dager etter Ganna, begynner Timkat, tredagersfeiringen av Jesu dåp.
 • Kina
  De få kinesiske kristne har døpt det vi kaller jul for Sheng Dan Jieh, som betyr festivalen for den hellige fødsel. Kineserne dekorerer husene sine med eviggrønne planter, plakater og skinnende papirkjeder. De setter også opp et tre som de pynter. Treet kalles lysets tre, og dekoreres med lanterner, blomster og røde papirkjeder som skal symbolisere lykke. Husene pyntes også med papirlanterner.
 • Italia
  Julemarkeder er stort i Italia, og her får man oppleve både bål og fyrverkeri. På markedene handler italienerne julegaver og nye figurer til scenarioet med Jesus' krybbe, som svært mange familier setter opp. Hver morgen eller kveld samles familien foran krybben for å tenne lys og be. Ikke alle italienske familier har juletre.
 • Mexico
  Det er varmt også i Mexico på denne tiden, og mexicanerne går på julemarked for å spise god mat og kjøpe gaver og ornamenter. Hjemme dekorerer de husene sine med liljer og eviggrønn. Familiemedlemmene lager avanserte klipper ut avanserte figurer av papirposer og bruker posene som lanterner. Lanternene settes så gatelangs eller i vinduskarmer, eventuelt på hustakene.
 • Spania
  Julehøytiden begynner 8. desember i Spania, med en ukeslang fest for jomfrufødselen. Kirker og utendørsmarkeder pyntes med eviggrønn. På markedene kan du få kjøpt tamburiner, rangler, kastanjetter og miniatyrgitarer, og i tillegg gjerne bruke dem til sang og dans i gatene.

(Kilder: How stuff works)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning